logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grubość ścieżek na PCB dla zwrotnicy pasywnej - jakie wymiary?

tobula 04 Lip 2017 09:54 1206 10
REKLAMA
  • #1 16567527
    tobula
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, mam zamiar zrobić płytkę PCB, ale mam jedno pytanie. Jak grube ścieżki powinny być dla zwrotnicy pasywnej? Ma to znaczenie?
  • REKLAMA
  • #2 16567555
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4862
    tobula napisał:
    Jak grube ścieżki powinny być dla zwrotnicy pasywnej?
    Odpowiednio grube w zależności od przewidywanego natężenia prądu.
    tobula napisał:
    Ma to znaczenie?
    Tak.
    Poza tym, pytasz o ich grubość, czy szerokość? To jest wzajemnie zależne.
  • REKLAMA
  • #3 16567708
    Kaliber PC - Service

Poziom 22  
    Ocena: 69
    Witam.

Polecam od siebie aplikację na Androida (oczywiście jeśli owego posiadasz) ElectroDroid. Jest to całkiem pokaźna biblioteka wiedzy elektronika. Jeśli nie masz możliwości dostępu do tej aplikacji, to na google znajdziesz całą gamę poradników projektowania PCB, a i w tym grubość i szerokość ścieżek.

I tutaj jest główny problem - grubość i szerokość to dwa zależne od siebie punkty (jak zauważył DriverMSG).

Miedź może mieć 17,5um, 35um, 70um, 105um i wtedy im grubsza warstwa, tym węższe ścieżki możesz stosować. I w drugą stronę - możesz mieć ścieżki szersze, ale stosować cieńszą miedź. Jest to trochę temat rzeka i jeden problem można rozwiązać na kilka sposobów - tutaj najczęściej wygrywa aspekt ekonomiczny... ;)

Ale tak od siebie i z doświadczenia - zawsze staram się dawać szersze ścieżki i cieńszą miedź. Może to Ciebie na coś nakieruje.
    Konto firmowe:
    Kaliber PC - Service
    Konstantego Damrota 5, Radlin, 44-310 | Tel.: 692XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.kaliberpc-service.pl/
  • REKLAMA
  • #4 16567781
    tobula
    Poziom 9  
    Ok, dzięki. Biorę się za czytanie.
  • #5 16567974
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9289
    Jeśli już chcesz zrobić układ zwrotnicy na PCB, to na Twoim miejscu nie rysowałbym ścieżek, ale ... przerwy. Inaczej mówiąc pole miedzi ponacinane (wytrawione) na odpowiednie fragmenty. Coś takiego jak tu:
    Grubość ścieżek na PCB dla zwrotnicy pasywnej - jakie wymiary? Grubość ścieżek na PCB dla zwrotnicy pasywnej - jakie wymiary?
    Zdjęcia zaczerpnięte z Praktycznego Elektornika - przedstawia PCB zwrotnicy uniwersalnej - w zależności od wykonania wstawia się odpowiednie elementy.
  • REKLAMA
  • #6 16568197
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 16568690
    tobula
    Poziom 9  
    Próbowałem właśnie w kicadzie robić, ale mam problem. Kiedy już zrobiłem schemat oraz wybrałem odpowiednie 'obudowy', to nie mogłem zrobić płytki pcb. Cały czas otrzymywałem komunikat o braku wielkości płytki ;/
  • #8 16568706
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 16568713
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9289
    tobula napisał:
    Cały czas otrzymywałem komunikat o braku wielkości płytki
    Może trzeba było zacząć od zaznaczenia obszaru na którym mają się zmieścić elementy? KiVCad'a nie znam, ale podobnie jest w innych programach.
    A nie możesz skopiować wzoru jaki zamieściłem i wstawić tylko te elementy jakie są Ci potrzebne?
  • #10 16568927
    tobula
    Poziom 9  
    Christophorus napisał:
    Narysowałeś krawędzie płytki na odpowiedniej warstwie?

Hm, nie pomyślałem o warstwach. Która to warstwa? Dzięki.
  • Pomocny post
    #11 16569023
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię grubości ścieżek na PCB dla zwrotnicy pasywnej, podkreślając, że ich szerokość powinna być dostosowana do przewidywanego natężenia prądu. Użytkownicy wskazali, że grubość miedzi (17,5um, 35um, 70um, 105um) wpływa na możliwość stosowania węższych lub szerszych ścieżek. Rekomendowano korzystanie z aplikacji ElectroDroid oraz kalkulatora w KiCad, który oblicza szerokość ścieżek w zależności od prądu, rezystancji i spadku napięcia. Zasugerowano także, aby zamiast rysować ścieżki, używać wytrawionych pól miedzi. Użytkownicy wymienili problemy z projektowaniem w KiCad, w tym konieczność zaznaczenia krawędzi płytki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA