logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wladimirec T-25 A2 - Problem z odpowietrzeniem po wymianie rurek i podkładek

Eltronfun 04 Lip 2017 18:37 5346 8
  • #1 16568408
    Eltronfun
    Poziom 3  
    Ocena: 44
    Witam. Mam problem z moim wladkiem, mianowicie: wymieniłem mu rurkę z wężykiem przeźroczystym od baku do filtra wstępnego, oraz od tego filtra do pompy. Przy okazji (należło :P) wymieniłem wszystkie podkładki miedziane. Problem jest tego typu, że nie mogę go do końca odpowietrzyć tzn. pompuję tą ręczną pompką i czuje wyraźny opór, ale w wężyku, który idzie od baku do filtra nie ma wogóle paliwa, przelatuje tylko co jakiś czas. Dolny wężyk (ten przy pompie) jest pełny paliwa, ale gdy odpalę i pochodzi chwilę, i przytrzymam go na ful obrotach to paliwo się z niego wypala i dopiero po puszczeniu gazu wraca tak do połowy wężyka dolnego. Przypomnę, że w górnym tylko co jakiś czas przeleci minimalna ilość ropy. Chciałbym dodać, że ciągnik jak wchodzi na ful obroty to tak dziwnie pracuje, coś jakby strzelanie itp. Jeżeli ktoś się orientuje co może być to bardzo proszę o podpowiedź bo mi już ręce opadaję. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • #2 16568468
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2792
    Eltronfun napisał:
    pompuję tą ręczną pompką i czuje wyraźny opór, ale w wężyku, który idzie od baku do filtra nie ma wogóle paliwa, przelatuje tylko co jakiś czas.

A dokąd odpowietrzasz (czytaj - gdzie rozszczelniłeś by powietrze uszło z układu)?
  • #3 16568517
    Eltronfun
    Poziom 3  
    A to powinienem rozszczelnić przy pompie nakrętki co idą rurki do wtrysków? Z tego co wiem (chyba, że się mylę) to podczas pompowania to powietrze ucieka.
  • #4 16568551
    jdubowski
    Eltronfun napisał:
    A to powinienem rozszczelnić przy pompie nakrętki co idą rurki do wtrysków?

Rurek do wtrysków bym nie ruszał, bo możesz ich nie doszczelnić jak ruszysz.

Eltronfun napisał:
    to podczas pompowania to powietrze ucieka.

Powinno uciekać, pytanie gdzie.

Eltronfun napisał:
    czuje wyraźny opór,

Czyli nie ucieka, tylko je sprężasz.

Nie wiem jak wygląda konkretny przypadek tego sowieckiego produktu, pytanie czy pompa wtryskowa ma rurkę przelewową do baku czy nie - jeśli taka rurka jest to przez nią powinno być wypchnięte powietrze z układu.
  • #5 16568564
    Eltronfun
    Poziom 3  
    Tak jest rurka przelewowa :)
  • #6 16568841
    jdubowski
    Eltronfun napisał:
    Tak jest rurka przelewowa :)

Drożna? Coś tam było kombinowane?

Niech się wypowiedzą szpece co ten trachtór znają, ale imho w takim przypadku paliwo powinno się dać pompować z baku przez pompę pomocniczą, filtry do pompy wtryskowej, a nadmiar powinien wracać rurką przelewową do baku.
  • #7 16568983
    Eltronfun
    Poziom 3  
    Najlepsze jest to, że jak wyciągne tłoczek pompy do siebie to paliwo ubywa z rurki w strone pompy do połowy wężyka, a jak wcisne to paliwo się cofa do filtra wstępnego.
  • #8 16569542
    FAB 2002
    Poziom 20  
    Ocena: 194
    W tym ciągniku wypływ paliwa z zbiornika jest u góry . Tak więc podczas zasysania paliwa przez pompkę wytwarza się w przewodzie podciśnienie i dlatego konstruktor zastosował tam przewody z metalu. Założenie w tym miejscu rurek igelitowych wymaga, żeby miały one odpowiednią twardość (żeby podciśnienie ich nie zagniatało) i zapewnienia bardzo dobrej szczelności połączeń. Jeżeli podczas pompowania pompką pomocniczą, paliwo nie wypełnia całkowicie przewodu oznacza to, że mogą być gdzieś nieszczelności lub zbyt duże opory na ssaniu. Czy był czyszczony filtr wstępny paliwa? Zaklejona osadami siatka stawia duże opory ssania.
  • #9 16569677
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 446
    To że założyłeś nowe podładki nie oznacza że 100 procent szczelne (mogła sie dostać farba pod podkładkę) . Ja w takich mniejscach okręcam kilka razy grubszą nitką co poprawia szczelność. Powietrze w rurce co idzie do filtra może być (musiał by być duży przepływ żeby poliwo go stamtąd zabrało) . Nalej do pełna paliwa, wtedy sie powinien odpowietrzyć. Jak czujesz opór podczasz pompowania pompką ręczną , to zanieczyszczone filtry(odkreć rurkę za pompką ręczną i pompuj do butelki).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odpowietrzeniem ciągnika Wladimirec T-25 A2 po wymianie rurek i podkładek. Po wymianie rurki z wężykiem od baku do filtra wstępnego oraz od filtra do pompy, zauważa, że pompa ręczna stawia opór, ale paliwo nie przepływa prawidłowo przez górny wężyk. Dolny wężyk przy pompie jest pełny paliwa, ale po uruchomieniu silnika i zwiększeniu obrotów, paliwo się wypala, a po puszczeniu gazu wraca tylko do połowy. Użytkownik podejrzewa nieszczelności w układzie paliwowym, a także zanieczyszczenie filtra wstępnego. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują sprawdzenie drożności rurki przelewowej oraz ewentualne czyszczenie filtra.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA