logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DeLonghi esam 5600 - Nie działa dysza pary oraz spieniacz mleka

Koorek23 05 Lip 2017 18:18 2793 5
REKLAMA
  • #1 16570339
    Koorek23
    Poziom 2  
    Witam mam problem z dyszą od pary. Po włączeniu przycisku spieniania mleka pokazuje sie klepsydra z napisem prosze czekać po chwili gaśnie i nie dzieje się kompletnie nic. Tak samo jest gdy chce samą gorącą wodę. Kawe robi normalnie, przy odkamienianiu leci gorąca woda. Bardzo prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16570679
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3339
    Przyczyn może być dużo..
    Może to być grzałka , może tez bezpiecznik termiczny.. Ale jeśli bezpiecznik to sugeruje wymianę czujnika NTC i koniecznie pamiętać by w miejscu jego montażu powierzchnie dokładnie oczyścić A samo łączenie posmarować pasta termoprzewodzaca.

Naturalnie trzeba multimetrem pomierzyć rezystancje poszczególnych elementów..
    Warto tez skontrolować poza układem pracę elektrozaworu..
    Zdarza się ze zostaje przegrzany i się blokuje..

Nie można tez wykluczyć płytki elektronicznej , skontrolować jakie napięcie podaje na układ pary w momencie włączenia funkcji spienianie.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • #3 16586665
    Koorek23
    Poziom 2  
    Witam wymienilem grzalke oraz bezpieczniki uruchomilem dysze pary i zaczela najpierw strzelac woda a za chwile normalnie leciec. Pozniej skrecilem ekpres nalalem do pojemnika mleko nastwilem cafelatte i sie zaczelo.. mleko zaczelo strzelac do szklanki wgl nie spienione nalolo sie troszeczke i na tym koniec z ekpresu ciagle slychac jakies bulgotanie dziwne jakby cos sie w srodku gotowalo.. nie wiem co to moze..
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16586931
    Koorek23
    Poziom 2  
    Tak mi ktos doradzil wiec tak zrobilem nie znam sie na tym kompletnie wiec najpierw zamowilem grzalke ale to nic nie dalo wiec zamowilem bezpieczniki wymienilem i dzieje sie to co opisalem wyzej
  • #6 16588403
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3339
    Koorek23 napisał:
    Tak mi ktos doradzil wiec tak zrobilem nie znam sie na tym kompletnie wiec najpierw zamowilem grzalke ale to nic nie dalo wiec zamowilem bezpieczniki wymienilem i dzieje sie to co opisalem wyzej

A ten ktoś, kto doradzał nie wie co teraz zrobić ?
    Ja bym chętnie podpowiedział ale naprawdę bez podstaw posługiwania się multimetrem i podstawowej zasady działania raczej nic się nie zdziała..
    Można na ślepo zamówić elektrozawory, płytkę elektroniczną, czujnik NTC i już na pewno będzie działać ;)

Na jakiej podstawie zamawiał Pan wogóle części ? W DeLonghi jeden model jest wielokrotnie modyfikowany podczas produkcji, części zamawia się sugerując się numerem seryjnym.

Wielokrotnie powtarzam - sprawdzamy i wymieniamy a nie na odwrót..
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
REKLAMA