logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zte mf283+ - Awaria po aktualizacji.

pieczero 08 Lip 2017 16:28 5166 6
REKLAMA
  • #1 16575553
    pieczero
    Poziom 2  
    Witam.
    Dzisiaj wchodząc na panel administratora zte zauważyłem że dostępna jest aktualizacja routera. Włączyłem ją i po kilku minutach wyświetlił się komunikat że aktualizacja jest zakończona i nastąpi zresetowanie routera. Rzeczywiście tak się stało z tym że od teraz nie świeci się żadna kontrolka oprócz POWER. Przycisk reset nie reaguje w ogóle, tzn. po jego wciśnięciu i przytrzymaniu nic się nie zmienia. Po wyłączeniu i włączeniu routera, zapala się dioda power i diody SIG oraz 3G/4G, potem te dwie ostatnie gasną i nic się nie dzieje. Nie ma dostępu do panelu administratora. Moje pytanie jest takie, czy nie ma jakiejś możliwości przywrócenia routera do stanu z przed aktualizacji, czy pozostaje tylko zanieść go do serwisu i modlić się żeby uznali gwarancje ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16577120
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5328
    pieczero napisał:
    modlić się żeby uznali gwarancje ?

Skoro sprzęt "padł", to o nic modlić się nie musisz - w sklepie tego nie sprawdzą.

A przed aktualizacją poczytaj opinie o tej wersji softu, ZANIM znowu zaktualizujesz sprzęt.
    Pamiętaj, po gwarancji zostaje tylko śmietnik (producent ani sklep nie bierze już odpowiedzialności za "uwalenie" sprzętu) - choć moim zdaniem producent winien odpowiedzialność ponosić, wszak to jego sprzęt i jego aktualizacja i nie powinno mieć znaczenia, że sprzęt już po okresie gwarancyjnym. Przed aktualizacją działał, teraz zdechł - winna aktualizacja.
  • REKLAMA
  • #3 16577991
    pieczero
    Poziom 2  
    Dzięki za pomoc. Bardziej myślałem nad tym czy nie ma jakiegoś rozwiązania pod ręką bezpośrednio. Z racji tego że aktualnie nie jestem w stanie zawieść tego do serwisu a internet jednak by się przydał. Nawet nie myślałem nad tym żeby sprawdzać update wysyłany przez producenta. No ale cóż, najwidoczniej się zawiodłem.
  • #4 16578251
    KOCUREK1970
    pieczero napisał:
    Bardziej myślałem nad tym czy nie ma jakiegoś rozwiązania pod ręką bezpośrednio.

Prawdopodobnie jest (tu zgaduję, bo nie miałem do czynienia z naprawą owego sprzętu) jakiś terminal, lutowanie jakiś pinów - ale jeśli to na gwarancji, to nic nie rozbieraj!
    pieczero napisał:
    Nawet nie myślałem nad tym żeby sprawdzać update wysyłany przez producenta

Warto to robić - być może też komuś po danej wersji softu sprzęt umarł i warto się samemu przed takim samym przypadkiem ustrzec.
    pieczero napisał:
    Z racji tego że aktualnie nie jestem w stanie zawieść tego do serwisu

A skontaktuj się z operatorem telefonicznie - być może będzie można to zrobić przez przesyłkę/kuriera.
    Tylko ani słowem, że Ci to padło przez aktualizację (wtedy mogą kombinować, że to jednak Twoja wina, bo coś błędnie zrobiłeś).
  • REKLAMA
  • #5 16578550
    pieczero
    Poziom 2  
    Dzwoniłem na infolinię (w tym wypadku orange) i jedyne w czym mi mógł pomóc asystent to powiedział żeby resetowac router. W przyszłym tygodniu zawioze go do serwisu i zobaczymy co powiedzą (tutaj gdzie jestem teraz nie mam pudełka od sprzętu ani żadnego paragonu). Czytałem o tej aktualizacji ale jedyne problemy były z tym że przerywalo połączenie a nie robiło z modemu ozdobę na parapet. Ogólnie wszędzie jest mało informacji na temat tego routera, nawet strona producenta nie ma nic więcej oprócz instrukcji.
  • REKLAMA
  • #6 16578734
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5716
    Jeśli to router z Orange to możesz reklamację sprzętu złożyć też w salonie. ZTE na swojej stronie nie zapewnia żadnego wsparcia, pod tym względem jest to dużo gorszy wybór niż np. Huawei.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 16579044
    KOCUREK1970
    pieczero napisał:
    tutaj gdzie jestem teraz nie mam pudełka od sprzętu ani żadnego paragonu

Musisz znaleść jakiś dowód zakupu, bez niego będzie trudno z Twoim roszczeniem gwarancyjnym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z routerem ZTE MF283+, który przestał działać po aktualizacji oprogramowania. Po zainstalowaniu aktualizacji, router zresetował się, ale nie świecą się żadne kontrolki poza POWER, a przycisk reset nie reaguje. Użytkownik pyta o możliwość przywrócenia routera do stanu sprzed aktualizacji lub konieczność oddania go do serwisu. Odpowiedzi sugerują, że przed aktualizacją warto sprawdzić opinie o nowym oprogramowaniu, a także skontaktować się z operatorem w celu reklamacji. Wskazano również na trudności związane z brakiem wsparcia ze strony producenta oraz konieczność posiadania dowodu zakupu dla roszczenia gwarancyjnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA