logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Demontaż pompy cr bmw 3.0d - potrzebuje jakis opis wymiany pompy wysokiego

Jolanta Kowalska 11 Lip 2017 08:04 24780 10
REKLAMA
  • #1 16580274
    Jolanta Kowalska
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam panowie musze wymienic pompe wysokiego cisnienia w bmw e39 3.0d bo okazało sie ze jest włozona pompa od rovera 75 2.0d i niby przez to jest za niskie cisnienie na listwie ok 286mbar auto odpala i jezdzi no ale nie był bym sobą jakbym nie wymienił na taką jaką ma być mam pytanie jak tam wygląda sprawa z wyjeciem tej pompy czy trzeba demontowac podstawe filtra oleju bo ta trzecia sruba na której trzyma sie pompa jest tam gdzies od spodu ściągacz zamówiłem czyli sprzet i checi są ale nieraz to za mało.. moze wymieniał ktoś i podpowie krok po kroku jak sprawa wygląda pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 16586045
    Jolanta Kowalska
    Poziom 9  
    cisnienie wynosi 286 mbar a pytałem na foru i widziałem na you tube ze powinno byc na jałowym ok 340 mbar pompa u mnie jest od rovera i znalazłe ze ma 55 obr nie wiem czy na sek dokładnie jest napisane r55 a powinna byc pompa z koncówką numeru 009 i r70 mysle ze regulator nie ma winy wymieniałem go fakt ze na uzywke ale jest bez zmian
  • REKLAMA
  • #4 16586481
    żałosna udręka
    Poziom 34  
    Ocena: 1019
    Twój sterownik sam Ci powie jakie ma być ciśnienie. Wystarczy porównać. Potem zobaczysz jakie jest wysterowanie zaworu w procentach i chyba nawet prąd pokazuje. Jak ciśnienie się zgadza i zawór na wolnych obrotach nie przekracza 20% to pompa ok.
  • REKLAMA
  • #5 16588824
    Jolanta Kowalska
    Poziom 9  
    Nie do konca rozumiem o czym piszesz w inpie nie ma cisnienia jakie żąda silnik jest tylko rzeczywista wartośc i tak jak rano odpale jest ok320bar a po rozgrzaniu 286bar raczej za mało .szukałem na forum i na you tube i cisnienie powinno wynosic ok 340 bar Twoim zdaniem nie ma to znaczenia ze jest pompa o innych parametrach ..Mozna w jakis sposób w domowych warunkach sprawdzic ten zawór chociaz według mnie zawór jest ok bo tak jak pisałem podmieniałem zresztą decyzja zapadła mam juz tą pompe odpowiednią ale teraz chce sie zorientowac jak wygląda sprawa z jej wyjeciem co tam trzeba wszystko demontowac aby dojsc do tej trzeciej śruby pompy
  • REKLAMA
  • #6 16590017
    żałosna udręka
    Poziom 34  
    Ocena: 1019
    To ja nie rozumiem co piszesz, bo nie wiesz jak używać znaków interpunkcyjnych, nie wspominając o dużych literach. To jest dział dla początkujących, ale nie w pisowni. Powiem tylko ze na Inpie świat się nie kończy, a ciśnienie po zmianie pompy i tak się nie zmieni.
  • #7 16590180
    Jolanta Kowalska
    Poziom 9  
    Moze i masz racje z intrrpunkcją ale do tej pompy to sie nie zgodze spójrz na to Podaję przykład oznaczenia pompy Common Rail Bosch CP1 (tabliczka znamionowa) nr. pompy 0 445 010 004

CR / CP1 K3 / L60 / 10 - 6S

CP1 - pompa common rail , wykonanie 1 ( CP 1 , CP 2 , CP 3)
    K - wykonanie kompaktowe bez zaworu regulacji ciśnienia na pompie z 3
    tłoczkami, S - wykonanie standardowe ( zawór DRV na pompie )
    L60 - L , R kierunek obrotów 60mm sześciennych na obrót = teoretyczny
    wydatek pompy
    10 - wielkość wykonania (10 = CP1/CP2/CP3.1 , 20 = CP3.2
    6S - zabudowane komponenty, S = seryjne , V = próbne

Zabudowane komponenty
    -zawór regulacji ciśnienia DRV
    -czujnik wysokiego ciśnienia RDS
    -zawór ograniczenia ciśnienia
    -ogranicznik przepływu
    -czujnik prędkości obrotowej DZG
    -odłączenie sekcji
    -pompa zasilająca FP
    -zawór przelewowy
    -zawór elektromagnetyczny
    -zawór regulacji
    -czujnik temperatury paliwa

I CIEKAWOSTKA pompa CP1H = CP1 + CP3
    pompa CP1H łączy w sobie cech pompy CP1 oraz CP3 pod względem budowy oraz sposobu wykonania przypomina pompę CP1 zaś pod względem działania głównie sposobu regulacji ciśnienia pompę CP3. poz. oznaczenie ,literka R wydatek popy powinno być 70 mm szesciennych na obrót a jest 55 mm na obrót
  • #8 16590349
    MobilTruck
    Poziom 31  
    Ocena: 957
    Lusterko w reke i zobaczysz trzecia srube. Nie ma zadnej filozofii w demontażu tej pompy.Wkrecasz sciagacz, odkrecasz przewody i śruby,wkrecasz centralna srube sciagacza i masz pompe na wierzchu.
  • #9 16590356
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6611
    O cisnieniu decyduje ster za pomocą zaworow a nie pompa. Chyba ze jest uszkodzona. Ale wtedy ciężko pali i sypie błędami
  • #10 16590399
    Jolanta Kowalska
    Poziom 9  
    Fajnie dzieki za info, najbardziej chodziło mi o to czy czasem nie bedzie trzeba wyjmowac podstawy filtra oleju robiłem to juz kiedys bo standardowo leci olej z pod uszczelki ale nie chciałbym nie potrzebnie przerabiac tego jeszcze raz to ze sterownik decyduje jakie ma byc ciśnienie to jest oczywiste ale jeżeli pompa jest nie taka , nie ma tych parametrów co powinna to nie da takiego ciśnienia jakie powinno być

Dodano po 8 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie miedzy pompą a blokiem jest jakaś uszczelka ??? Czy ewentualnie mozna ją zastąpić jakąś płynną uszczelką???
  • #11 16591270
    MobilTruck
    Poziom 31  
    Ocena: 957
    Jolanta Kowalska napisał:
    Jeszcze jedno pytanie miedzy pompą a blokiem jest jakaś uszczelka

Jest uszczelka typu oring.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę pompy wysokiego ciśnienia w BMW E39 3.0d, ponieważ obecnie zainstalowana pompa pochodzi od Rovera 75 2.0d, co skutkuje zbyt niskim ciśnieniem na listwie (286 mbar zamiast oczekiwanych 340 mbar). W dyskusji poruszono kwestie demontażu pompy, w tym potrzebę usunięcia podstawy filtra oleju oraz lokalizacji trzeciej śruby mocującej. Użytkownicy podzielili się informacjami na temat ciśnienia, działania regulatora oraz uszczelki między pompą a blokiem silnika, która jest typu oring. Wskazano również, że ciśnienie jest regulowane przez sterownik, a nie bezpośrednio przez pompę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA