logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wkrętarka na 18v, czy można naładować baterię zasilaczem od laptopa?

alankulak1901 13 Lip 2017 15:08 12342 9
  • #1 16585419
    alankulak1901
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Witam, mam wkrętarkę na 18v, a bateria jest rozładowana, i stąd moje pytanie, czy można ją naładować zasilaczem od laptopa?

Wkrętarka to: Einhell Bavaria BAS 18
    Bateria NI-CD 18V
  • #2 16585561
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Nie, ponieważ do naładowania tej baterii potrzebujesz zasilacza o napięciu minimum 21V. Napięcie znamionowe to 18V czyli 15 ogniw 1,2V połączonych szeregowo. Napięcie ładowania takiego pojedynczego ogniwa to minimum 1,4V co daje właśnie wspomniane 21V.
  • #3 16585728
    alankulak1901
    Poziom 13  
    teskot napisał:
    potrzebujesz zasilacza o napięciu minimum 21V

Ale zasilacz jest uniwersalny i ma napięcia od 15v do 24v, nie ma 21, ale ma 20v i 22v.
  • #4 16585755
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    To bezpiecznie będzie ładować na zakresie 20V, choć akumulatory się nie doładują do końca; w ostatniej fazie możesz przełączyć na 22V na 10 minut. Kontroluj temperaturę akumulatora. Taki, który parzy to już z reguły złom. Może być lekko ciepły. Przy wydajności zasilacza do laptopa ładowanie potrwa nie więcej niż 2 godziny. Kontroluj co 10-15 minut temperaturę bo to tylko partyzantka Nie traktuj tego rozwiązania jako docelowego.
  • #5 16585857
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    teskot napisał:
    To bezpiecznie będzie ładować na zakresie 20V ...
    Nie będzie bezpieczne, bo w przypadku dużego rozładowania popłynie bardzo duży prąd mogący uszkodzić akumulatory. Należy zamontować jakieś ograniczenie.
    Najlepiej zbudować sobie specjalną ładowarkę np. na popularnym i tanim układzie MAX712.
  • #6 16585884
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Powinienem napisać: BEZPIECZNIEJ. Ale pomijając wszystko inne to pozostaje jeszcze pytanie: czy ładowanie ma się odbywać bezpośrednio ze wspomnianego zasilacza czy poprzez "podstawkę", w którą wkłada się akumulator i do niej dołączony jest zasilacz? W tej podstawce/stopce, a tak na prawdę ładowarce jest z reguły rezystor ograniczający prąd. A skoro autor pyta czy da się naładować przedmiotowy akumulator zasilaczem do laptopa to rodzi się pytanie, czy uszkodził się/zgubił zasilacz oryginalnej ładowarki, czy cała ładowarka albo może w danym modelu wkrętarki podstawa akumulatora jest zintegrowana z zasilaczem sieciowym? Pewnie, że można zbudować ładowarkę, ale skoro autor zadaje powyższe pytanie to zdaje mi się, że z jakiegoś powodu znalazł się w sytuacji podbramkowej.
  • #7 16585902
    alankulak1901
    Poziom 13  
    teskot napisał:
    czy uszkodził się/zgubił zasilacz oryginalnej ładowarki

Wkrętarkę dostałem od kolegi bez ładowarki, była naładowana, a ja tylko na chwilę potrzebowałem, a teraz też jej potrzebuje i jest rozładowana. :P
  • #9 16586071
    alankulak1901
    Poziom 13  
    teskot napisał:
    ]włącz ją szeregowo z ładowarką

Przy jakim napięciu, 20v czy 22v?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię ładowania akumulatora NI-CD 18V wkrętarki Einhell Bavaria BAS 18 za pomocą zasilacza od laptopa. Użytkownicy wskazali, że zasilacz musi mieć napięcie co najmniej 21V, aby naładować akumulator, jednak zasilacz o napięciu 20V może być użyty, ale z ograniczeniami. Zaleca się monitorowanie temperatury akumulatora podczas ładowania, aby uniknąć uszkodzeń. Wskazano również na możliwość użycia żarówki samochodowej jako ogranicznika prądu. Użytkownik, który zadał pytanie, nie miał oryginalnej ładowarki, co skomplikowało sytuację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA