logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Betoniarka, wyłącza się bez trzymania włącznika

Majki_124 13 Lip 2017 23:00 8235 6
REKLAMA
  • #1 16586538
    Majki_124
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, Mam problem z małą betoniarką. Zaczeło się od tego że przy mieszaniu od czasu do czasu stawała wyłączając włącznik (pewnie od tego że któregoś razu za dużo do niej wrzuciłem). A teraz jak nie trzymam włącznika to od razu się wyłącza (a chciałem skończyć ogrodzenia). Proszę o jakieś podpowiedzi co może być przyczyną.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16586569
    wzielonymgaju18
    Poziom 18  
    Ocena: 109
    Jaka to betoniarka, podaj model i/lub zdjęcie skrzynki z elektryką. Przyczyn może być wiele, zepsuty wyłącznik, bezpiecznik, zaśniedziałe styki... i wiele innych, a nawet usterka mechaniczna.
  • REKLAMA
  • #3 16586573
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 16587052
    Majki_124
    Poziom 2  
    wzielonymgaju18 napisał:
    Jaka to betoniarka, podaj model i/lub zdjęcie skrzynki z elektryką. Przyczyn może być wiele, zepsuty wyłącznik, bezpiecznik, zaśniedziałe styki... i wiele innych, a nawet usterka mechaniczna.

Mała chińska betoniarka Magnum MGB-140 moc 850W na 230V, silnik, mała jakby cewka CBB60 i włącznik CK-1 na cztery przewody 2X wejście 2X wyjście.
    Ktoś mi powiedział że mógł się przegrzać jakiś "termit" i że można go usunąć.
    Betoniarka można powiedzieć że jest nowa nie widzę żadnych zaśniedziałych styków.

Dodano po 25 [minuty]:

Zdjęcia włącznik, silnik, cewka. Wtyczka bez uziemienia.
    Załączniki:
    • Betoniarka, wyłącza się bez trzymania włącznika 1500022473044.jpg (276.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Betoniarka, wyłącza się bez trzymania włącznika 1500022430652.jpg (61.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Betoniarka, wyłącza się bez trzymania włącznika 1500022404682.jpg (25.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Betoniarka, wyłącza się bez trzymania włącznika 1500022378297.jpg (20.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16587158
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #6 16588100
    wzielonymgaju18
    Poziom 18  
    Ocena: 109
    CBB60 to nie cewka a kondensator rozruchowy ( bez niego silnik nie wystartuje)
    Wyłącznik, to wyłacznik z wbudowanym przekaźnikiem. Można go zastąpić podobnym włącznikiem z przekaźnikiem. Prawdopodobnie 2 przewody to zasilanie a 2 przewody to wyjście prądu do silnika. Ale potrzebuję dokładniejszych zdjęć skąd idą przweody abym mógł podpowiedzieć jak to zastąpić innym włącznikiem albo połączyć na krótko.
  • #7 17595050
    Majki_124
    Poziom 2  
    Wziąłem betoniarkę od brata, a ta stoi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z małą betoniarką, która wyłącza się, gdy nie jest trzymany włącznik. Początkowo problem występował sporadycznie, ale teraz betoniarka wyłącza się natychmiast. Użytkownik posiada chińską betoniarkę Magnum MGB-140 o mocy 850W, z silnikiem na 230V oraz włącznikiem CK-1. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak uszkodzony włącznik, bezpiecznik, zaśniedziałe styki lub usterka mechaniczna. Rekomendowane jest zastąpienie włącznika innym o odpowiednich parametrach elektrycznych oraz sprawdzenie kondensatora rozruchowego CBB60. Użytkownik został również ostrzeżony o niebezpieczeństwie związanym z połączeniem prądu i wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA