logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik zabezpieczenia termicznego 5A do chińskiej pompy głębinowej

marrre 18 Lip 2017 06:50 621 6
REKLAMA
  • #1 16593906
    marrre
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witam Wszystkich,
    W skrzynce startowej pompy głębinowej uszkodziło się zabezpieczenie termiczne (karta katalogowa w załączniku).
    Ponieważ to chińska produkcja zastanawiam się nad zastąpieniem tego układu zamiennikiem.
    Czy na podstawie załączonej karty jest ktoś w stanie mi dobrać zamiennik dla prądu 5A (może być zabezpieczenie w innym rozmiarze).
    Czy może to być zwykły szklak, czy może coś innego?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • Termik pompa Chiński.pdf (563.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16593915
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    marrre napisał:
    Ponieważ to chińska produkcja zastanawiam się nad zastąpieniem tego układu zamiennikiem.

http://automatyka.elstat.com.pl/k205,bezpieczniki-zabezpieczenia-wylaczniki-nadpradowe.html
    http://micros.com.pl/pl/catalog/068075?page=1

marrre napisał:
    Czy może to być zwykły szklak, czy może coś innego?

To ma być zabezpieczenie silnikowe - nie wiem co nazywasz "szklakiem".
    Jaka jest moc silnika i prąd nominalny?

Ja bym sugerował dać coś bardziej profesjonalnego - silnik w końcu 2zł nie kosztuje, a nieco więcej:
    http://www.eaton-sklep.pl/2303-WYLACZNIK-SILNIKOWY-2-BIEGUNOWY-Z-MS-10-2--4015082483982.html
    Montujesz w oddzielnej obudowie na 2 moduły DIN - pamiętaj o użyciu obu torów prądowych.

Ja bym radził dać
  • REKLAMA
  • #3 16594020
    marrre
    Poziom 7  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Na chwilę obecną nie wiem jaki jest prąd znamionowy pompy i jaką ma moc. Sprawdzę to dzisiaj.
    Odnośnie szklaka - miałem na myśli wkładkę topikową zwłoczną.

Jeszcze raz dzięki za szybką odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16594346
    jdubowski
    marrre napisał:
    Na chwilę obecną nie wiem jaki jest prąd znamionowy pompy i jaką ma moc. Sprawdzę to dzisiaj.

To istotne bo do tego dobrać trzeba zabezpieczenie. Chińczycy dobrali 5A ale nie wiadomo na ile trafnie.
    marrre napisał:
    Odnośnie szklaka - miałem na myśli wkładkę topikową zwłoczną.

Nie - to musi być zabezpieczenie silnikowe, bezpiecznik ochroni zaledwie przed zwarciem, a nie przed przeciążeniem silnika (ktoś może powiedzieć że mało prawdopodobne, ale nie jest wykluczone, chocby przy zacięciu wyłącznika ciśnieniowego i ciągłej pracy pompy bez chłodzenia omywająca wodą.
  • REKLAMA
  • #5 16595856
    marrre
    Poziom 7  
    Witam ponownie,

Więc tak z oznaczeń na skrzynce sterującej wynika, że pompa ma moc 1 HP (czyli około 0,75 kW) dodatkowe informacje: 230V, 50 Hz, Capacitor 25 uF, Termal protect 5A.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 16595912
    jdubowski
    marrre napisał:
    z oznaczeń na skrzynce sterującej wynika, że pompa ma moc 1 HP (czyli około 0,75 kW) dodatkowe informacje: 230V, 50 Hz, Capacitor 25 uF, Termal protect 5A.

Sugeruję
    http://www.eaton-sklep.pl/2326-WYLACZNIK-SILNIKOWY-2-BIEGUNOWY-Z-MS-6-3-2--4015082483975.html
  • #7 16597782
    marrre
    Poziom 7  
    Witam,

Bardzo dziękuję za poświęcony czas i pomoc.
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem uszkodzenia zabezpieczenia termicznego 5A w chińskiej pompie głębinowej. Użytkownik poszukiwał zamiennika, wskazując na brak informacji o prądzie znamionowym i mocy pompy. Po ustaleniu, że pompa ma moc 1 HP (około 0,75 kW) oraz parametry 230V, 50 Hz, z kondensatorem 25 uF, uczestnicy sugerowali zastosowanie zabezpieczenia silnikowego, które chroni przed przeciążeniem, a nie tylko zwarciem. Proponowane modele to wyłączniki silnikowe od firmy Eaton.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA