logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka everActive NC3000 - pytanie

veder1 18 Lip 2017 13:25 4047 10
  • #1 16594459
    veder1
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    Witam , posiadam ładowarkę Ever Active NC3000. Przy włączeniu do sieci w pierwszym kanale ładowania pojawiają się cyferki 2.2 tak jak na filmiku . Czy to oznacza że ładowarka jest uszkodzona ???

• #4 16596170
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    Wersja oprogramowania (FW) się wyświetla... czy coś nie działa, że Cię to niepokoi? Może była jakaś wersja softu, która tego nie robiła ale v2.0 i v2.2 wyświetlają (wystarczy 30s na YouTube, by się o tym przekonać). Na podanym przez Ciebie filmiku akurat nie widać wyświetlacza w chwili podłączenia zasilania (jest pod takim kątem, że nawet jakby się coś wyświetliło to nie byłoby tego widać).
  • #5 16597366
    veder1
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    ok dzięki za info wszytko gra zamykam temat
  • #6 16804019
    mlero
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Czy ktoś z użytkowników EverActive NC3000 może sprawdzić przy jakim napięciu na wyświetlaczu ładowarka kończy cykl ładowania?
    Chodzi o precyzyjne wychwycenie napięcia aku przy przejściu na wyświetlaczu w tryb FULL.
    U mnie jest to zawsze 1,56V , a przy rozładowaniu kończy tryb przy 0,9V
  • #7 16946399
    Wiesmin
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Przy ładowaniu może jeszcze wchodzić w grę temperatura ładowanego ogniwa. U mnie rozładowywanie też kończy się na 0,9V.
  • #8 17042722
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Wartość napięcia akumulatora Ni-MH na koniec procesu ładowania zależy ściśle od konkretnego akumulatora, prądu ładowania i temperatury - wartość ta nie powinna być dokładnie określona, czy narzucona przez ładowarkę.

Dobra ładowarka wykrywa moment osiągnięcia maksymalnego napięcia dla danego akumulatora - w mojej NC-3000 obserwowałem już różne napięcia końcowe w zakresie 1.45 do ok. 1.55V.
  • #9 19202849
    oklachcim
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Cześć. Chciałem odświeżyć temat ale nieco ze zmienionym pytaniem.
    Mianowicie bateria o pojemności 1000mAh. W momencie naładowania do pełna (na wyświetlaczu komunikat full) a po sprawdzeniu okazuje się że ma 109mAh. Czy to możliwe? Oczywiście dotyczy ładowarki nc3000. Sprawdzałem na dwuch akumulatorach:
    - przy zielonej Vatrze(1000mAh) wyswietlacz wskazuje full przy 109mAh
    - przy czarnym enelop(ok. 960mAh) wyswietlacz wskazuje full przy 126mAh
    Czy wszystko jest ok?
  • #10 19209053
    baltrade

Poziom 9  
    Ocena: 1
    Wartości mAh uzyskana podczas ładowania nie są tożsame z pojemnością akumulatorka.
    To tylko informacja ile mAh było potrzebne aby doładować taki akumulatorek do pełna. Wskazania typu 100 mAh zwykle oznaczają, że akumulator był już naładowany w momencie instalowania go w ładowarce. Ładowarka NC-3000 potrafi zmierzyć faktyczną pojemność (z rozładowania) - służą do tego tryby Discharge Refresh, Charge Test oraz Discharge.
    Konto firmowe:
    Baltrade sp. z o.o.
    Geodetów 24, Gdańsk, 80-298 | Tel.: 585XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.hurt.com.pl
  • #11 19209067
    oklachcim
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Bardzo dziękuję za informację. Szybko rzetelnie i jasno. To jest dobry przekaz. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający ładowarkę EverActive NC3000 zauważył, że po podłączeniu do zasilania na pierwszym kanale ładowania wyświetla się wartość 2.2, co wzbudziło obawy o ewentualne uszkodzenie urządzenia. Odpowiedzi innych użytkowników wyjaśniły, że liczba ta oznacza rewizję ładowarki i nie wskazuje na jej uszkodzenie. Dodatkowo, poruszono kwestie dotyczące napięcia akumulatorów przy końcu cyklu ładowania oraz różnice w pojemności akumulatorów, które mogą wynikać z ich stanu naładowania przed umieszczeniem w ładowarce. Użytkownicy podkreślili, że wartości mAh uzyskane podczas ładowania nie są tożsame z pojemnością akumulatorów, a ładowarka NC3000 ma zdolność do pomiaru rzeczywistej pojemności akumulatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA