logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 323 GT 1,9 16V 1991r. i tylko 128KM - Chip Tuning ?!

mple 01 Sie 2005 22:13 3171 3
REKLAMA
  • #1 1698684
    mple
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam
    Mam pytanko. Sprowadziłem sobie jakis czas temu Mazde 323 GT 1,9 16V. Autko posiada tylko 128 KM. Jest oczywiście katalizator i wszystkie tłumiki.
    Czy ktoś już podkręcał ten silnik ? wiem ze jest przytumiony tlumikami, katalizatorem, zle rozwiazanym kolektorem wylotowym oraz bezmyślnie zrobionym dolotem powietrza, ale wiem ze nawet jesli to poprawie to i tak bez chip tuningu nie wiele to pomoże, iz widze ze w silniku tym zle jest rozwiazane przyspieszenie zapłonu i pewnie coś tam jeszcze z dawkami benzyny (czasy otwarcia wtryskiwaczy)
    Miałem wcześniej vw corrado i programowałem eeprom zwykłym programatorem, zapisując gotowe wsady które mam na cd do wielu marek i modeli, ale niestety nie mam do mazdy - nawet nie wiem jaki tam jest sterownik i z jakim rodzajem pamieci.
    Czy może ktoś już coś takiego robił w mazdzie i może coś doradzić ?
    Posiadam gotowe wsady (tuningowe) do audi, vw, bmw i kilku innych marek, wiec jesli ktos potrzebuje to moge sie podzielić

Dodam że bawiłem się swojego czasu golfem II 1,8 16V KR-ką, wtrysk mechaniczny, po usunieciu osprzetu i zastosowaniu takiego jak jest w DX-ie, po recznym podkreceniu zapłonu do przodu, auto chodzilo niemilosiernie, zamiatało BMW 325 e36 na 400m, natomiast z nastawami fabrycznymi zaplonu, byla kiszka - i tu chyba tkwi problem w mojej mazdzie, brak odpowiedniego przyspieszenia zaplonu od dolu, jest ale taki zryw pow 4000obr/min.... temat rzeka

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1699244
    philsonic
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    witam! Jesli sa problemy z przeprogramowaniem seryjnego komputera to mozna zastosowac zewnetrzny komputer SMT6 sterujacy mapami paliwowymi i zaplonu. A ten brak przyspieszenia moze byc spowodowany tym ze samochod ma ostrzejsze walki rozrzadu! auta z takimi walkami lubia wysokie obroty. Podobnie zachowuja sie wozy ze zmiennymi fazami rozrzadu:]

Duzo masz tych wsadow?? (mb?) bo mogly by sie kiedys przydac.
  • REKLAMA
  • #3 1702306
    mple
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    No troszke tych wsadów mam, bo jak wspominałem, bawiłem sie VW Corrado ze spreżarką i poprostu celowałem z najleprzym programem metoda prób i błędów - mam do samego corrado tylko ponad 10 gotowych poprawionych wsadów.

Wspominałeś cos o zewnętrznym sterowniku ?? rozumie ze podłacza sie to gdzies szeregowo, pomiedzy fabrycznym osprzetam silnika a jego fabrycznymi sterownikami oraz jeszcze gdzieś tam ... Jak możesz to napisz cos o tym wiecej i gdzie to mozna kupić. Wałki mam raczej normalne, prawdopodobnie bede sprawdzał czy to wina zaplonu, przyspieszajac go recznie na rozdzielaczu.
    pozdro
  • #4 1831705
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6628
    Witam
    Polecam strone perfectpower.com
REKLAMA