logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka zasilacza komputerowego na 12V lub zasilanie z akumulatora 12V

Lecho1 25 Lut 2005 23:13 7715 18
  • #1 1266250
    Lecho1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam takie pytanie jak mozna przerobic zasilacz do kompa na 12 v.Albo jak zrobic zasilanie do kompa z akumulatora 12 v np samochodowego,moze ma ktos taki schemat?
  • #2 1266266
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 892
    Akumulator --> UPS --> Kompter :)
  • #3 1266300
    Lecho1
    Poziom 11  
    Nie chodzilo mi o zalozenie przetwornicy z 12 na 230,tylko o przeerobienie zasilacza od kompa na 12 v.Moze ma ktos z was jakis schemat na zasilacz komputerowy12v bo niechce mi sie samemu kombinowac.
  • #4 1266358
    JACHO
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Szkoda zamachu tańszy i bezpieczniejszy będzie UPS bo jeden akumulator nie poradzi ( duży pobór), a stabilność napięć też trzeba zapewnić.
    Podsumowując można stwierdzić iż rozwiązanie bestlera jest najbardziej sensowne - po co budować coś (zasilacz - przetwornica)co już jest w komputerze , w końcu chodzi nie o jedno zasilanie (12v) a przynajmniej o 3 różne.
    To nie jest laptop i troszkę tej coraz droższej energii połyka.
  • #5 1266383
    Lecho1
    Poziom 11  
    No niepowiedzial bym czy sobie nie poradzi jesli by to byl akumulator samochodowy.A jak nawet to mozna zalozyc dwa mniejsze akumulatory polaczyc ich szeregowo i wtedy bedzie napiecie 24 v i wtedy jak nawet akumulatory bedom siadaly to i tak napiecie bedzie ot samo bo w kompie najwiksze napiecie jest 12v,a z 24 jest duzy zapas napiecia.Tylko trzeba by bylo odpowiednie stabilozatory zrobic na 3.3v 12v 5v i gluwnie o to mi chodzi!
  • #6 1266454
    Piotr Pajkert
    Poziom 32  
    Ocena: 141
    Witam!
    Jeśli chcesz, żeby akumulatory długo Ci służyły, to nie możesz ich rozładować poniżej pewnej granicy napięcia. Dla akumulatorów kwasowych 12V dolną granicą jest 10,8V. Jeśli chcesz zastosować je do zasilania przetwornicy, to musisz wykonać układ, który odłączy je po rozładowaniu do tego minimalnego napięcia. Podobne ograniczenia dotyczą innych typów akumulatorów. Dlatego koledzy mają rację, polecając Tobie gotowe UPS-y.
    Cześć!
  • #7 1266668
    coal_chember
    Ocena: 16
    Do Lecho1
    , możesz nie zaśmiecać elektrody, takich postów jak twój było już naprawde dużo. Jest taki przycisk jak SZUKAJ.
    PAMIĘTAJ UŻYWAJ SZUKAJ a nie idź na łatwizne, zakładająć nowy wątek i czekając na gotowy schemat.

POSZUKAJ,POSZUKAJ.
  • #8 1266739
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    jezeli to płyta AT mozna uzyc scalonych stabilizatorów +5v +12 - 5 -12 a jak masz płyte standardu ATX to juz wchodzą napięcia 3.3V i reszta problemów
  • #9 1266749
    boomerang
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Witam,

Kilka spraw:
    - z tego co pamietam, plyta wymaga napiec +5, +12, -12.
    - stosujac akumulator 12V teoretycznie 2 pierwsze napiecia uzyskamy stosujac standardowe stabilizatory (dosc duzej mocy mówiąc na marginesie). Gorzej jest z -12V, gdyz ot tak po prostu nie wystarczy, jak to powiedzial któryś z przedmówców, wziąć stabilizator -12V. A gdzie go podłączyć? Bez układu z przetwornicą nie widzę rozwiązania. Innym problemem jest sprawność uzyskiwania napięcia +5V. Przy stabilizatorze typu 7805 tracimy ponad połowę energii akumulatora, reszta ogrzewa atmosferę. Z drugiej strony do uzyskania +12V nie jest nam potrzebny stabilizator, bo i tak 'powtórzy' napięcie z wejscia. Aby stabilizować, potrzebna jest nadwyżka nap. rzędu 3 V.
    - jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest albo zastosowanie przetwornicy 12 lub 24 V na 230 VAC i bezpośrednie podłączenie komputera, lub zastosowanie 3 impulsowych zasilaczy stabilizujących z 12 lub 24 V na odpowiednie nap. wyjsciowe. Ale w kilu zdaniach nie podejmuję się tego wyrazić, proponuję SZUKAJ, niekoniecznie w internecie, jest mnóstwo literatury papierowej.

Pozdrawiam
  • #10 1266819
    Poziom 36  
    Ocena: 413
    trzba pamietac ze komputer "troche" pradu ciagnie stabilizatory 78XX i 79XX sa za slabe do tego typu pracy trzeba bedzie pewnie zastosowac dodatkowe tranzystory ale na nich tez bedzei sie wydzielac duuuza moc i radiatory beda duze ..jeak nie ogromne
  • #11 1267430
    Lecho1
    Poziom 11  
    No wlasnie problemem jest to napiecie 3.3V bo płyta jest ATX. Ze zrobieniem przetwornicy 12 na 220 niemiał bym wiekszego problemu bo mam gotowy schemat.Ale nie o to mi chodzilo ,chcialem po prostu zasilacz komputerowy ktorych mam klika przerobic na 12 lub 24v,ale nic bede sam kombinowal . Jeszcze mam do was jedno pytanie moze macie chociaz schemat jakiego kolwiek zasilacza ATX?
  • #12 1267671
    bestler
    A jakiej wydajności jest ta przetwornica ... mógłbyś podesłać jej schemat ?? ... bestler(_at_)o2.pl
  • #13 1269320
    Lecho1
    Poziom 11  
    Schemat mam na kartce , niemam go na kompie ale moge go zamiescic tutaj tak poniedzialek wtorek.Przetwornica jest na 150W mocy ale mozna zwiekszyc ta moc zakladajac wiekszy transformator,zasi;ana jest z napiecia 12V z akumulatora samovhodowego.
  • #14 1269433
    bestler
    Super, wlasnie cos takiego by mi sie przylado :)
  • #15 1269491
    Lecho1
    Poziom 11  
    To musisz tutaj zajzec tak poniedzialek wtorek,to go tutaj sprubuje wzucic:]
  • #16 1270780
    r06ert
    Poziom 25  
    Ocena: 452
    Lecho1 napisał:
    No niepowiedzial bym czy sobie nie poradzi jesli by to byl akumulator samochodowy.A jak nawet to mozna zalozyc dwa mniejsze akumulatory polaczyc ich szeregowo i wtedy bedzie napiecie 24 v i wtedy jak nawet akumulatory bedom siadaly to i tak napiecie bedzie ot samo bo w kompie najwiksze napiecie jest 12v,a z 24 jest duzy zapas napiecia.Tylko trzeba by bylo odpowiednie stabilozatory zrobic na 3.3v 12v 5v i gluwnie o to mi chodzi!

cała zabawa polega na tym ze chodzi o ich pojemność, a nie o napięcie wyjściowe...
  • #17 1271263
    Lecho1
    Poziom 11  
    Przeciez pisalem ze chodzi mi o akumulatory samochodowe,karzdy z nich ma po 50ah i napiecie 12V. Czytaj dobrze!!!!!
  • Pomocny post
    #18 1278635
    Krzysiek007
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Witam
    Wedle życzenia zamieszczam modyfikacje zasilacza gdzie normalny ATX może działać przy 12 lub 24V
    Załączniki:
    • Zmiana ATX.zip (663.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 1284441
    Lecho1
    Poziom 11  
    Dzieki za pomoc kszysiek007 .Besteler sory ze nie zamiescilem ci tej przetwornicy 220 na 12 ale nie mialem czasu ,jak bede mial troche wiecej czsu to to zamieszce w tym tygodniu,jak cie to jeszce interesuje .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki zasilacza komputerowego ATX na zasilanie 12V lub 24V z akumulatora samochodowego. Podkreślono, że standardowy zasilacz komputerowy wymaga napięć +3.3V, +5V, +12V oraz -12V, co komplikuje bezpośrednie zasilanie z akumulatora 12V bez dodatkowych stabilizatorów i przetwornic. Zastosowanie stabilizatorów liniowych (np. 7805) jest mało efektywne ze względu na duże straty mocy i konieczność stosowania dużych radiatorów. Wskazano, że do uzyskania napięcia -12V potrzebna jest przetwornica, gdyż nie można go łatwo uzyskać z pojedynczego akumulatora. Zalecane jest stosowanie gotowych UPS-ów lub przetwornic DC/AC 12V/24V na 230V, a następnie zasilanie komputera z sieci. Poruszono też kwestie ochrony akumulatorów przed nadmiernym rozładowaniem, co wymaga układów odłączających zasilanie przy napięciu minimalnym (np. 10,8V dla akumulatorów kwasowych). Autor dyskusji posiada schemat przetwornicy 12V na 220V o mocy 150W, którą planuje udostępnić. W końcowej fazie pojawiła się modyfikacja zasilacza ATX umożliwiająca pracę przy 12V lub 24V. Podsumowując, przeróbka zasilacza ATX na zasilanie bezpośrednio z akumulatora 12V wymaga zaawansowanych układów stabilizujących i przetwornic, a proste rozwiązania są mało efektywne i mogą być niebezpieczne dla sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA