logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie urządzenia 12V 8.4A z akumulatora 26Ah i mini elektrowni wiatrowej

Rash3r 28 Lip 2017 17:17 1929 20
  • #1 16613575
    Rash3r
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam! Posiadam urządzenie elektryczne, którego dobowe zapotrzebowanie energetyczne wynosi 8.4A a napięcie DC12V.
    Urządzenie będzie znajdować się ok. 40m nad ziemią i chce je zasilić z akumulatora żelowego Haze 12V, 26Ah. Akumulator miałby być ładowany panelem słonecznym o mocy 30W, prąd maks. [A] 1.71A/h oraz dołożyć mini elektrownie wiatrową tzn. wirnik do którego chce przyłączyć silniczek elektryczny 12V link- http://allegro.pl/silnik-silniczek-elektryczny-12v-mini-pradnica-fv-i6678262597.html#thumb/1 lub http://allegro.pl/se79-mini-silniczek-elektryczny-mt82-12v-dc-i6851042341.html . Jakie natężenie prądu uzyskam z takiego silniczka? Wiadomo, że na 40m są wiele większe wiatry ale jak długo taki silniczek ładowałby akumulator? I czy wystarczy, że podłącze silniczek wraz z panelami do regulatora ładowania aby akumulator poprawnie się ładował? Proszę o Waszą pomoc i pozdrawiam.
  • #2 16613616
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    Rash3r napisał:
    Witam! Posiadam urządzenie elektryczne, którego dobowe zapotrzebowanie energetyczne wynosi 8.4A a napięcie DC12V

Ampery nie reprezentuja dobowego zapotrzebowania na prad... Warto sprawdzic czy urzadzenie faktycznie ciagle pobiera 8.4A czy moze w jakis warunkach moze pobrac tyle chwilowo. Jak ciagle to to jest 100.8W wiec caly zaproponowany uklad nie ma sensu...

Rash3r napisał:

Jakie natężenie prądu uzyskam z takiego silniczka?

Te silniczki to zabwki szkoda sie rozwodzic ile on jest w stanie pradu oddac (niewiele), bardziej moze to sluzyc do zabawy aby pokazac ze krecac generuje sobie jakies napiecie. Przy jakiejs dluzszej pracy zapewne sie rozpadnie (zatra sie panewki itp.)

Natomiast co do ogniwa fotowoltanicznego to nalezy sie liczyc z tym ze 30W (jesli to jego wartosc maksymalna) to sie z niego malo kiedy uzyska (w dobrze nasloneczniony dzien moze tyle odda, ale nie musi).
  • #3 16613625
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 465
    Rash3r napisał:
    Jakie natężenie prądu uzyskam z takiego silniczka?

Może tyle aby zasilić jakieś pakiet diod LED. Nie wiem czy nawet regulator ładowania się uruchomi.
  • #4 16613628
    Rash3r
    Poziom 10  
    Pobór prądu dla urządzenia to 0,35A czyli 0,35Ax 24h= 8.4A. Tyle potrzebuje urządzenie aby mogło pracować nieprzerwanie przez 24h.
    Co do samego silniczka zawsze mogę użyć bardziej profesjonalnego, z wyższej półki. Dlatego pytam Was, profesjonalistów o zdanie :)
    I czy z takiego silniczka na 12V niezależnie od siły wiatru zawsze uzyskam 12V? Więc jaki musi być silnik aby ładował akumulator?
  • #5 16613846
    tplewa
    Poziom 39  
    ok to juz wiadomo co z tym pradem - lepiwj podawac przy czyms takim w wato godzinach itp.

Natomiast odnosnie silnika... to ja bym celowal raczej w jakas pradnice. Mozna zrobic na podstawie jakiegos silnika (ale nie zabawki tak by mial jakies sensowne lozyskowanie jak ma to pochodzic dluzej oraz przemyslec czy nie bedzie potrzebna przekladnia), ewentualnie zrobic cos na wzor niewielkiej amerykanki (troche magnesow i drutu) itp.

Do calosci dojdzie jeszcze jakas elektonika tzn. to o czym wspomnial kolega (regulator napiecia).

Na poczatek co moge poradzic to poczytac troche o samych panelach fotowoltanicznych jak i prostych elektrowniach wiatrowych aby miec troche pojecia teoretycznego jak takie zasilanie powinno wygladac - bo raczej nikt tutaj nie da gotowego projektu jak to wszystko zrobic od zera...
  • #6 16614026
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 16618203
    tplewa
    Poziom 39  
    Rash3r napisał:
    Ok dzięki za rady! A czy ten silniczek krokowy na 12v da rade? http://allegro.pl/silnik-krokowy-minebea-12v-24v-1-4a-1-8-step-i6897266871.html

Trzeba by sprawdzic, ale IMHO raczej jest zbyt maly, choc prawde mowiac nie mam jakiejs praktyki w uzywaniu silnikow krokowych jako pradnica.

Z drugiej strony warto sie zastanowic i dobrac cos pod dany regulator napiecia (jaki uda nam sie kupic/zrobic), bo to ze silnik jest na 12V nie znaczy ze jako pradnica da 12V. Pradnica/silnik bez regulatora da nam napiecie zalezne od predkosci obrotowej...

Inna sprawa nie wiem czy nie taniej wyjdzie poszukac i kupic jakas mala turbinke od chinczykow (cos na wzor montowanych czasem przy sygnalizacji swietlnej). Wbrew pozora jak nie ma sie praktyki takie kombinowanie potrafi wiecej kosztowac niz zakup gotowca (jak sie robi metoda prob i bledow). Niestety poza samym silnikiem trzeba wykonac lopaty i cala reszte - a to troche pracy (a jak sie nie ma warsztatu mechanicznego tez spore koszta za zlecone prace). Owszem widzialem na YT ze ludzie turbinki robia z silniczkow i rur kanalizacyjnych - ale to jest raczej sprzet ktory dlugo nam nie podziala nie mowiac ze ma malutka wydajnosc :)
  • #9 16618334
    Rash3r
    Poziom 10  
    Dokładnie kolego, chce to zrobić profesjonalnie i aby to działało latami. Co do gotowych turbin wiatrowych chińskich- jest ich bardzo dużo lecz co do jakości mam wiele wątpliwości, jedynie tą znalazłem z najmniejszych (100W), link
    http://s.aliexpress.com/uQFfqmUR
    Z możliwością 12v bądź 24v (które lepiej?). Reszta po za silnikiem tj. wirnik itd to nie problem, mam do wykonania tego wiele możliwości. Potrzebuje profesjonalny sprzęt w całości lub samą prądnicę (koszt nie ma znaczenia) tak aby była w stanie ładować akumulator 12v 26ah
  • #10 16618397
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1699
    Rash3r napisał:
    Potrzebuje profesjonalny sprzęt ...
    Słowo "profesjonalny" znaczy "do wykonywania zawodu" w tym wypadku - zawodu producenta prądu (na sprzedaż!).
    Produkcja prądu "dla siebie" - nie jest zawodem!
    Wykonanie czegoś "profesjonalnie" oznacza wykonanie "handlowe", "solidne" - z udzieleniem gwarancji włącznie, ze "znajomością sztuki" - przez kogoś, kto robi to stale, bo "z tego żyje".
    Potrzebujesz urządzenia NIEZAWODNEGO, a nie "profesjonalnego".
    Na dodatek, szukasz na Forum dyskusyjnym, oczekując, że znajdzie się amator, który to wykona ...
    "Sprzęt profesjonalny" nie zawsze jest przeznaczony do "działania latami" - są też urządzenia jednorazowego użytku, np. bomba atomowa, lub "krótkodystansowe" - silnik czołgu jest projektowany na przebieg 5000km, a trwałość silnika w motocyklu żużlowym to mniej, niż 1 godzina pracy.

Zasada jet taka: kopalnię złota uruchamia sie tam, gdzie jest złoto, a nie tam, gdzie "blisko do roboty". Sprawdź (w prognozach pogody) jakie wiatry masz w swojej okolicy, wiatry poniżej 4m/sek nadają się tylko do celów "ozdobnych", technicznie da się wykorzystac wiatry o prędkościach 8 ... 10m/sek. Takich wiatrów w Polsce mamy kilkadziesiąt godzin w roku.
    Statystyki niemieckie i amerykańskie podają, że wykorzystanie turbin wiatrowych jest na poziomie ok. 4% zainstalowanej mocy, co w Twoim przypadku oznacza konieczność zainstalowania turbiny o mocy nie mniejszej, niż 200W (dla wiatru 10m/sek) - z odpowiednim akumulatorem, który Ci zapewni "zapas prądu" na dni bezwietrzne.
    Aby "połknąć" prąd z turbiny 200W - potrzebujesz akumulatora >200Ah (przy 12V).
    Rash3r napisał:
    ... koszt nie ma znaczenia ...
    Czyżby?
    No tak, któż bogatemu zabroni ...
  • #11 16618428
    Rash3r
    Poziom 10  
    Kolego wyżej, nie szukam u Was gotowych rozwiązań. Szukam podpowiedzi, kogoś kto mnie nakieruje na dany sprzęt bądź rozwiązanie. Co do samych wiatrów- patrz pierwszy mój post "Urządzenie będzie znajdować się ok. 40m nad ziemią, na takiej wysokości wiatry są wiele większe niż "na dole", mianowicie co każde 10m wysokości należy dodać 1.5m/s. To, że na podwórku nie wieje, nie znaczy, że nie ma wiatrów wiele wyżej. Proszę o posty bardziej związanie z tematem
  • #12 16618450
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Rash3r napisał:
    ... ok. 40m nad ziemią ...
    Budowa takiego masztu wymaga zezwolenia! Zezwolenie jest wydawane na podstawie zatwierdzonej dokumentacji, wykonanej przez projektanta z uprawnieniami,
    Podstawa prawna:
    Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (Dz. U. nr 243 poz. 1623 z 2010 r. ze zmianami).
  • #13 16618459
    Rash3r
    Poziom 10  
    Żadnym maszcie tylko na wysokiej maszynie. Lepiej?
  • #15 16618516
    Rash3r
    Poziom 10  
    Bardzo ciężka i wielka maszyna. Wysokości tych maszyn zaczynają się od 30, 40m do nawet bagatela 200m! A więc tak jak pisałem na samym początku kolego wiatr nie jest żadnym problemem 😉 Chciałbym przynajmniej dobrać prądnice aby uzyskać z 50 do 100W a resztę jakoś ogarnę. Będę bardzo wdzięczny za pomoc ☺! Pozdrawiam
  • #16 16618530
    tplewa
    Poziom 39  
    @Rash3r

Kolego moze i nie szukasz gotowego rozwiazania, ale twoje pytania sklaniaja mnie do stwierdzenia ze nie masz pojecia w co sie pchasz. Sam nie mam jakiegos wielkiego pojecia - ot swojego czasu troche sie bawilem i testowalem rozne pierdoly z dziedziny zielonej energii... wiem ile kasy na te testy poszlo i jak marne byly efekty... Natomiast przy budowie mialem o wiele wieksze podstawy teoretyczne niz kolega...

Juz wspomnialem ze silnik to nie pradnica i to raczej kiepski pomysl. Mozna sie opierac na mechanice silnika by zrobic z niego pradnice, a kolega dalej sie upiera przy malych silniczkach... nie biorac nawet pod uwage to czy beda potrzebne przelozenia...

Calosc byla robiona z ciekawosci wiec tutaj kasa jak to w hobby bywa miala nizszy priorytet - zdobyta wiedza czasem wiecej jest warta niz kasa ;)

Wspomnial kolega o sporych wiatrach to nalezy tez wspomniec ze przed zbyt duzymi nalezy zrobic zabezpieczenie bo moze sie okazac ze fragmenty turbiny nagle zaczna latac po okolicy - polowa szczescia jak nikogo nie zabija...
  • #17 16618547
    Rash3r
    Poziom 10  
    Miałem na myśli prądnice zasmiast tego słowa "silnik". Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
    Pozdrawiam
  • #18 16618568
    tplewa
    Poziom 39  
    Rash3r napisał:
    Miałem na myśli prądnice zasmiast tego słowa "silnik". Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
    Pozdrawiam

To jak wspomnialem jak kolega ma jakis warsztacik mechaniczny ja bym moze celowal w zbudowaniu czegos malutkiego na wzor pradnicy zwanej amerykanka, mozna tak calosc przemyslec aby dostosowac wszystko do wlasnych mozliwosci warsztatowych.

Kombinacja z silnikami to raczej wlasne testy ktore moga sie sprawdzic ale nie musza, a patrzac na ceny wiekszych silnikow krokowych (nawet uzywanych) beda to dosc spore koszta (i niewiadomo jaki efekt).

Niestety takie silniki czesto uzywane sa w domowej roboty CNC itp. wiec ceny sie trzymaja....

Gdzies widzialem jeszscze przerobki silnikow od pralek na pradnice - ale to dosc sporych rozmiarow sprzet. Moze kolega poczytac takie tematy i zobaczyc jak to powinno wygladac...
  • #19 16618574
    Rash3r
    Poziom 10  
    Oki dziękuję za rade 😉 A czy silniczek krokowy z drukarki może dac radę? Nigdy nie kombinowalem nic z nim więc nie wiem. Silniczek krokowy+ przetwornica= coś z tego wyjdzie?
  • #20 16618592
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Rash3r napisał:
    ... coś z tego wyjdzie?
    Oczywiście! Konstrukcja konkurencyjna w stosunku do dynama rowerowego.
    Musisz tylko zadbać o przekładnię, która da podobne obroty, jak ma dynamo.
    "Złota" reguła maszyn elektrycznych:

MOC = CIĘŻAR x OBROTY.

Dwa razy większa maszyna może dać 2 razy większą moc przy tych samych obrotach.
    Maszyna napędzana 2 razy wyższymi obrotami daje 2 razy wiekszą moc.
    Chcesz mieć malutką maszynę (prądnicę)? To będzie malutka moc.
    Chcesz miec maszynę wolnoobrotową? To też będzie malutka moc.
    Przy obrotach = 0 moc dowolnie wielkiej maszyny jest też = 0.

A żadna przetwornica nie odda większej mocy, niz ta, którą się jej dostarczy.
  • #21 16618652
    tplewa
    Poziom 39  
    Generalnie tutaj uklad pobiera (zaokraglajac w gore) powiedzmy te 5W i to idzie na stale zuzycie przez urzadzenie, potrzebna nadwyzka aby mozna bylo ladowac akumulator.

Ja bym najpierw sprawdzil ile mozna wyciagnac z tego panela w ekstremalnie kiepskich warunkach (tzn. ile realnie jest w stanie oddac) i tutaj kombinowal ile w naszych warnukach bedzie nam potrzeba dolozyc z wiatru w przypadku kiepskiego naslonecznienia. O podana moc 30W sie nie opieram bo z tymi tanimi chinskimi panelami to jest roznie w praktyce :) Akumulator powinien zapewnic prace przez noc gdzie panel nam nic nie produkuje i trzeba tez liczyc ze wiatr bedzie zbyt slaby itd.

Jak na razie takich przemyslen tutaj nie ma ;)

Odnosnie pradnic to tak na szybko znaleziona strona z podstawami teoretycznymi ktora powinna sporo wyjasnic i pomoc w projekcie:

http://maciejrz.republika.pl/amerykank.html

Dotyczy to wspomnianej amerykanki - ale daje niezbedne podstawy aby myslec o takim zasilaniu oraz calkiem niezle wyjasnia problemy oraz to na jaka moc mozemy liczyc...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zasilenie urządzenia elektrycznego o zapotrzebowaniu 8.4A przy napięciu 12V z akumulatora żelowego Haze 12V 26Ah, który ma być ładowany panelem słonecznym 30W oraz mini elektrownią wiatrową. W dyskusji podkreślono, że silniczki elektryczne, które użytkownik rozważa, są niewystarczające do długotrwałego zasilania, a ich moc jest zbyt mała. Uczestnicy sugerują rozważenie użycia prądnicy zamiast silnika oraz zwrócenie uwagi na odpowiednie parametry techniczne, takie jak moc i obroty. Wskazano również na konieczność zastosowania regulatora ładowania oraz na znaczenie lokalnych warunków wiatrowych. Użytkownik dąży do profesjonalnego rozwiązania, które będzie niezawodne i trwałe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA