logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WSK dziwny dźwięk? - Niepokojący dźwięk pracy silnika

Darekko31 29 Lip 2017 17:20 2961 7
REKLAMA
  • #1 16615099
    Darekko31
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich serdecznie.

Rozochocony waszą fachową pomocą zwracam się o jeszcze jedną prośbę. W załączniku wstawie filmik, który przedstawia pracę silnika mojej WSK. Silnik odpala bez najmniejszych problemów, delikatny ruch startera powoduje zapłon silnika ale sama praca a raczej dźwięk wydobywający się z cylindra mnie przeraża i martwię się, że jest to objaw zużycia czegoś ważnego tj. wału. Dlatego zwracam się z prośbą do doświadczonych użytkowników tego motocykla o diagnozę... Bo może tylko jestem przewrażliwiony i taki dźwięk to coś normalnego.

Być może efektem tego problemu jest też niepokojący dźwięk, tkóry towarzyszy przy samym "kopaniu".
    Załączniki:
    • WP_20170729_14_31_16_Pro.mp4 (25.97 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • WP_20170729_14_30_40_Pro.mp4 (8.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16615161
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2481
    Ja tam nic podejrzanego nie słyszę. W cylindrze brakuje gumek wygłuszających dlatego żeberka dzwonią. Do dokładnej diagnozy główki korbowodu wymagany jest demontaż cylindra. Sprawdź czy nic się nie poluzowało coś co mogło by dzwonić bo lubią się odkręcać śruby.
  • REKLAMA
  • #3 16615246
    Darekko31
    Poziom 6  
    W tych nowych cylindrach nie ma tych wcięć na te gumy jakie były w tych oryginalnych, chyba że to te otwory są miejscem na gumy. Nigdy sie jednak nie spotkałem z jakimiś dedykowanymi gumami wygłuszającymi do WSK...
  • #4 16615382
    E8600
    Poziom 41  
    Te otwory właśnie są na gumy coś podobnego jak w simsonie.
  • #5 16615534
    Darekko31
    Poziom 6  
    no nic, wykminię jakieś gumy a może i ściągnę cylinder by mieć spokój. Dzięki wielkie za zainteresowanie problemem kolego :))
  • REKLAMA
  • #6 16617813
    Darekko31
    Poziom 6  
    Jeszcze jakbym mógł Was prosić o jakąś radę przy zakupie tych gum wyciszających, bo wiadomo, zwykła być nie może bo się stopi. Na Allegro znalazłem "mikrogumy" wytrzymujące do 900 stopni, ale w charakterystyce napisane jest, że jest bardzo elastyczna a to chyba nie zda egzaminu bo wydaje mi się, że ta guma powinna być dość twarda by po 1. dobrze wypełnić otwory a po dwa, dobrze tłumić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 16617835
    E8600
    Poziom 41  
    Guma z czasem stwardnieje a przy twardej miał byś problem z włożeniem jej w te otwory. Ważne abyś kupił troszkę większą niż średnica otworów aby ciasno siedziała.
  • #8 16617863
    Darekko31
    Poziom 6  
    no i super. Dzięki jeszcze raz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza niepokojący dźwięk wydobywający się z silnika motocykla WSK, obawiając się o stan wału. Odpowiedzi sugerują, że dźwięk może być spowodowany brakiem gumek wygłuszających w cylindrze, co prowadzi do dzwonienia żeber. Wskazano, że w nowych cylindrach mogą być otwory na gumy, podobne do tych w modelach Simson. Użytkownik planuje zakup gum wyciszających, zwracając uwagę na ich twardość i elastyczność, aby dobrze wypełniały otwory i tłumiły dźwięki. Rekomendacje dotyczą także zakupu gum o większej średnicy, aby zapewnić ciasne dopasowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA