logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p - ustawianie zapłonu za pomocą żarówki

Jankes 02 Sie 2005 15:09 7527 5
REKLAMA
  • #1 1700388
    Jankes
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Czy za pomocą żarówki mogę ustawić zapłon w Fiat-126p.Jeśli tak ,to proszę o instrukcję jak wykonać ową czynność?
  • REKLAMA
  • #2 1700439
    mrozenek
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Oczywiscie, ze mozna. Podlaczasz zarowke pomiedy styk przerywacza w aparacie zaplonowym a mase. W momencie gdy styk jest zwarty zarowka nie swieci (i odwrotnie). Na kole pasowym jest znak ktory ma sie pokrywac ze znakiem na silniku gdy zarowka zapala sie (przy obracaniu silnika reka w prawa strone). Na obudowie silnika jest podzialka od 0 do 10 st (lub dwa punkty). Interesuje nas punkt 10 st. (to ten wyzej).
  • REKLAMA
  • #3 1700492
    robert45
    Poziom 22  
    Ocena: 88
    Informacje dodatkowe do tego co napisał kol.mrozenek.
    Tłok na pierwszym cylindrze ma być w górnym położeniu(można sprawdzić śrubokrętem po odkręceniu świecy).
    Zapłon będzie prawidłowo ustawiony gdy przy przekręcaniu aparatu zapłonowego żarówka zacznie żarzyć,w tej pozycji należy zablokować aparat oczywiście dokręcając go.
  • REKLAMA
  • #4 1700620
    mrozenek
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Oczywiscie, pierwszy tlok ma byc w gornym polozeniu jesli jest cewka zwykla i palec rozdzielacza. W nowszych wersjach gdy cewka jest dwuobwodowa jest to nieistotne. Jak znam zycie to raczej wszystkie fiaty 126p sa juz (jesli nie fabrycznie) przerobione przez wslascicieli na zaplon bez rozdzielacza.
  • REKLAMA
  • #5 1702151
    Jankes
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Serdeczne dzięki za informację,gdyż miałem wątpliwości co do sposobu przeprowadzenia takiej czynności i jestem wdzięczny za wskazówki.Pozdrawiam wszystkich uczestników zagadnienia jakie poruszyłem!
  • #6 1703150
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Panowie a co za roznica czy pierwszy czy drogi
    jak ustawisz wal na znacznik to oba cylindry sa w GMP
    to jest kwestja suwow miedzyktorymi jest 1 szy cylinder mozna zdjac dekiel i popatrzec na zawory (odrazu mozna luzy wyregulowac)
REKLAMA