Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat 126p - ustawianie zapłonu za pomocą żarówki

Jankes 02 Aug 2005 15:09 5211 5
    Jankes
    Level 10  
    Czy za pomocą żarówki mogę ustawić zapłon w Fiat-126p.Jeśli tak ,to proszę o instrukcję jak wykonać ową czynność?
    mrozenek
    Level 12  
    Oczywiscie, ze mozna. Podlaczasz zarowke pomiedy styk przerywacza w aparacie zaplonowym a mase. W momencie gdy styk jest zwarty zarowka nie swieci (i odwrotnie). Na kole pasowym jest znak ktory ma sie pokrywac ze znakiem na silniku gdy zarowka zapala sie (przy obracaniu silnika reka w prawa strone). Na obudowie silnika jest podzialka od 0 do 10 st (lub dwa punkty). Interesuje nas punkt 10 st. (to ten wyzej).
    robert45
    Level 21  
    Informacje dodatkowe do tego co napisał kol.mrozenek.
    Tłok na pierwszym cylindrze ma być w górnym położeniu(można sprawdzić śrubokrętem po odkręceniu świecy).
    Zapłon będzie prawidłowo ustawiony gdy przy przekręcaniu aparatu zapłonowego żarówka zacznie żarzyć,w tej pozycji należy zablokować aparat oczywiście dokręcając go.
    mrozenek
    Level 12  
    Oczywiscie, pierwszy tlok ma byc w gornym polozeniu jesli jest cewka zwykla i palec rozdzielacza. W nowszych wersjach gdy cewka jest dwuobwodowa jest to nieistotne. Jak znam zycie to raczej wszystkie fiaty 126p sa juz (jesli nie fabrycznie) przerobione przez wslascicieli na zaplon bez rozdzielacza.
    Jankes
    Level 10  
    Serdeczne dzięki za informację,gdyż miałem wątpliwości co do sposobu przeprowadzenia takiej czynności i jestem wdzięczny za wskazówki.Pozdrawiam wszystkich uczestników zagadnienia jakie poruszyłem!
    Tommy82
    Level 41  
    Panowie a co za roznica czy pierwszy czy drogi
    jak ustawisz wal na znacznik to oba cylindry sa w GMP
    to jest kwestja suwow miedzyktorymi jest 1 szy cylinder mozna zdjac dekiel i popatrzec na zawory (odrazu mozna luzy wyregulowac)