logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UFS-3 - Jak zdobyć plik FBI do aktualizacji i czy jest płatny?

mateusz lamparski 02 Sie 2005 15:48 5490 40
Najlepsze odpowiedzi

Jak odzyskać box UFS po nieudanej aktualizacji, skąd wziąć plik FBI do update’u i czy taka naprawa jest płatna?

Po nieudanej aktualizacji trzeba wygenerować plik REQ/.reg, wysłać go do sprzedawcy lub osoby obsługującej UFS, a ona przeliczy go i odeśle właściwy plik FBI albo string aktywacyjny do przywrócenia działania [#1735348][#1739566] Jeśli box pokazuje problem z aktywacją lub stracił feature 000001, właśnie taki przeliczony plik ma przywrócić szybkie flashowanie [#1739566] „Darmowe” generatory nie działają dla numerów seryjnych wyższych niż 65000 [#1776206] W wątku padła też informacja, że naprawa zajmuje około 30 sekund i jest za niewielką opłatą [#1700732]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1700484
    mateusz lamparski
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    witam padl mi box przy prubie updata co robic skad wziasc plik fbi do updatu moj poprawny i czy to jest platne ?
  • REKLAMA
  • #3 1700732
    karwos
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    30sekund i będzie naprawione. Po małej oplacie, oczywiscie ;)
  • REKLAMA
  • #4 1735181
    cfo
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Witam mam ten sam problem w jaki sposob moge wygenerowac ten plik uzadzenie mam na gwarancji i nie chce go wysylac zeby czekac tydzien na drugi ??? wiem ze trzeba najpierw wygenerowac jakies klucz z koncowka .reg i osoba od ktorej go kupilem ma mi wyslac oprogramowanie do mojego boxa model z koncowka .fbi jak to zrobic
  • REKLAMA
  • #5 1735348
    Beny321
    Poziom 13  
    Witam
    Przeczytaj dokladnie zaloncznik i wyslij wygenerowany plik xxx.reg do twojego sprzedawcy.
    Poz. beny
    Załączniki:
    • ufs aktual.rar (658.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1735411
    cfo
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Dzieki serdeczne za pomoc wlasnie czegos takiego szukalem dzieki
  • #7 1736087
    Jurek220
    Poziom 31  
    Ocena: 255
    A ciekawi mnie jedno w jaki sposów można uwalić lub jak forowicze zrobili to zrobili.Przestroga będzie dla innych.Sam jestem posiadaczem takiego urządzenia...
  • #8 1736473
    benio123
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Tornado po 200-tu flashowaniach nokii zwalnia i flashowanie trwa dłużej. Może ktoś opisze sposób jak to zmienić?
    Proszę nie podawać linków do stron gdzie robi się to za odpowiednią kasę, bo na forum nie o to chodzi.
  • #9 1737067
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Heh, HWK zdejmuje limity :)
  • #10 1737140
    benio123
    Poziom 15  
    Skoro masz taki świetny pomysł by się pozbyć limitów to może jeszcze mi powiesz czy skraczony HWK też ściąga limity?
  • REKLAMA
  • #11 1738995
    mateusz lamparski
    Poziom 18  
    ogolnie panowie jest taka sprawa jak pojawia sie updaty do naszych boxów to nasi reselerzy nas o tym poinformuja , a jak nie to napweno na supporcie pojawi sie stosowna informacja na ten temat

A co do skrakowanych HWK to nie poto to urzadzenie wyszlo zeby je teraz krakowac jasnym jest to ze urzadzenie skrakowane nie funkcjonuje poprawnie jak ORYGINAŁ powtarzam ORYGINAŁ !!!

Przestroga.. co moze byc przestroga hmm niech pomysle , to tylko to zeby nie wgrywac pierwszych lepszych plikow do naszych urzadzonek bo nie wiemy i nie znamy pochodzenia skad ten plik i co w sobie ma .

Dodano po 3 [minuty]:

benio123 napisał:
    Tornado po 200-tu flashowaniach nokii zwalnia i flashowanie trwa dłużej. Może ktoś opisze sposób jak to zmienić?
    Proszę nie podawać linków do stron gdzie robi się to za odpowiednią kasę, bo na forum nie o to chodzi.

kolego ,a ja jeszcze mam cos do twojego postu nie ma takiej mozliwosci zeby urzadzenie sprzetowe chodzilo wolniej po jakims czasie i po przebytych urzadzeniach NIE MA TAKIEJ OPCJI!!!
    takie jakie bylo na poczatku oczywiscie jak masz oryginał bo jak nie to nie wiem nie znam sie na podrodach ale na pewno nic ci sie nie stanie z UFS-xem oryginalnym

pozdrawiam
    Mateusz
  • #12 1739112
    benio123
    Poziom 15  
    Ja stosunkowo nie dawno kupiłem tornado i mam oryginał. Nie przerobiłem jeszcze 200 telefonów, ale skoro piszą bardziej doświadczeni, że Tornado zwalnia i jeszcze bardziej doświadczeni, że potrafią to naprawić to chyba tak jest. Chciałbym wiedzieć jak jak to zmienić jak już zrobię te 200 sztuk.
    Oferta takiej naprawy(modyfikacji) była na Allegro.
    Tylko jak się to robi?
    http://www.karwosgsm.pl/support/viewtopic.php?t=101
  • #13 1739202
    rpk
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Tornado po 200 wgraniach softu zwalnia to fakt i to ORYGINAŁ.
    Drudga sprawa jest taka jeśli ktoś wgrywał kraczone hwk to jak może niech pokoleji opisze jak to się robi bo mam twistera i tornado i na jednym bym wyprubował.
    Dzięki i Pozdrawiam
  • #14 1739566
    Multi_COM
    Spec od GSM
    Ocena: 60
    ludzie...jezeli zwolniolo wa a wiec wywlilo feature 000001 (przy uruchamianiu dctx pojawia sie cos takiego) to przeliscie wygenrowany plik FBI ktory pojawi sie po wgraniu REQ (jest na Supporoce w Firware Update) do sprzedawcy, przekalkuluje wam plik i bedziecie mieli znow Features 000001 aktywne a wiec szybsze flashowanie
  • #15 1763117
    Robert_
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jak ktos chce zeby mu policzyc req>fbi to niech odezwie sie na maila :)
  • #16 1769938
    mateusz lamparski
    Poziom 18  
    siema mam ogolnie problem mam ufs-a z HWK no i pokusilo mnie zeby uzyc fast_flash.exe by karwos iii pisze mi przy connect jak naciskam
    "please enter activation string "
    o co chodzi i jak przywrocic to co bylo na poczatku czyli nie wiem ile ale iles zer czyli taki wpis 000000001 ???? bo teraz nic nie moge zrobic , ale to nic pisze
    Licence update failed, try again,
    Selected Device, not Compatible with Software
  • #17 1770182
    wierus1
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Zapytaj autora programu! karwosia napewno pomoze!

Pozdrawiam
  • #18 1770234
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Generator stringow pod UFS'a (oczywiscie pomijajac HWK :))
    Załączniki:
    • GENERATOR LICENCJI.rar (206.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 1770324
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    mateusz lamparski napisał:
    siema mam ogolnie problem mam ufs-a z HWK no i pokusilo mnie zeby uzyc fast_flash.exe by karwos iii pisze mi przy connect jak naciskam
    "please enter activation string "
    o co chodzi i jak przywrocic to co bylo na poczatku czyli nie wiem ile ale iles zer czyli taki wpis 000000001 ???? bo teraz nic nie moge zrobic , ale to nic pisze
    Licence update failed, try again,
    Selected Device, not Compatible with Software

Ludzie uczcue się angielskiego a jak nie to słownik sobie kupcie :]

A dla Ciebie kolego wywaliło serial... zgłoś się z tym do Karwosa albo sam poprzez UFS_maintanence zmień na oryginalny... chociaż z taką znajomośćią ang. to raczej sam nie przywrócisz tego :]
  • #20 1770351
    amd
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    A ja sie tylko zastanawiam gdzie wam tak spieszno zeby fleshowanie poganiac bo dla mnie np. 5min w te czy we wte to zadna roznica. A tylko klopotow mozna sobie narobic z boxem. Dziala to niech dziala szybko czy wolno byle skutecznie. I tak szybciej niz griffin, ktorego po zakupie twistera odlozylem do szuflady i lezy sobie tylko tak na wszelki wypadek gdyby cos toster uwalil.
  • #21 1770838
    karwos
    Poziom 18  
    amd napisał:
    A ja się tylko zastanawiam gdzie wam tak spieszno zeby fleshowanie poganiac bo dla mnie np. 5min w te czy we wte to zadna roznica. A tylko klopotow mozna sobie narobic z boxem. Dziala to niech dziala szybko czy wolno byle skutecznie. I tak szybciej niz griffin, ktorego po zakupie twistera odlozylem do szuflady i lezy sobie tylko tak na wszelki wypadek gdyby cos toster uwalil.

Przy jednym telefonie nie robi to az tak duzej roznicy.
    Przy hurtowej ilosci telefonow (zdazaja sie takie dostawy) robi to ogromna roznice.
  • #22 1771124
    mateusz lamparski
    Poziom 18  
    wierus1 napisał:
    Zapytaj autora programu! karwosia napewno pomoze!

Pozdrawiam

no wlasnie karwos apropo mozesz pomoc mi prosze co mam teraz zrobic a ten generator licencji pisze mi invaild serial .... co zrobic ???

karvos ???
  • #23 1772003
    cinekk
    GSM Product Supporter
    Ocena: 10
    amd napisał:
    A ja się tylko zastanawiam gdzie wam tak spieszno zeby fleshowanie poganiac bo dla mnie np. 5min w te czy we wte to zadna roznica. A tylko klopotow mozna sobie narobic z boxem. Dziala to niech dziala szybko czy wolno byle skutecznie. I tak szybciej niz griffin, ktorego po zakupie twistera odlozylem do szuflady i lezy sobie tylko tak na wszelki wypadek gdyby cos toster uwalil.

Ja np. troche czasu temu klnęłem przy 50nokiach 6101 w któych jedynie flashowałem PPM i CNT aby było szybciej... ale i tak dłużyło się niesamowicie w porównaniu do tego co było wcześniej i dobrze że cełego MCU nie musiałem też zmieniać ;)

A Nokia 6600 (MCU+PPM) to była tragedia prawie pół godziny flashowało.

Teraz na szczęście features0000001 powróciło :)
  • #24 1772489
    fokus73
    Poziom 27  
    Cytat:

Ja np. troche czasu temu klnęłem przy 50nokiach 6101 w któych jedynie flashowałem PPM i CNT aby było szybciej... ale i tak dłużyło się niesamowicie w porównaniu do tego co było wcześniej i dobrze że cełego MCU nie musiałem też zmieniać ;)

A Nokia 6600 (MCU+PPM) to była tragedia prawie pół godziny flashowało.

Teraz na szczęście features0000001 powróciło :)

50 sztuk miałeś jednego fona ????? Jeszcze napisałeś zę 6101. Ja tego nawet nie widziałem a Ty miałeś juz 50 sztuk ???
  • #25 1773240
    mateusz lamparski
    Poziom 18  
    to jak pomoze mi ktos
    ???przy błedzie please enter activitation strong , spowodowanym fast_flash.exe <--------- karwosa progsem ....
    karwos pomozesz mi ???mam ufsx-a a HWK nowego i uruchomiłem twojego progsa i sei cos pojebało co robic dalej ???
  • #26 1773280
    Beny321
    Poziom 13  
    mateusz lamparski napisał:
    to jak pomoze mi ktos
    ???przy błedzie please enter activitation strong , spowodowanym fast_flash.exe <--------- karwosa progsem ....
    karwos pomozesz mi ???mam ufsx-a a HWK nowego i uruchomiłem twojego progsa i sei cos pojebało co robic dalej ???

Powyzej morgan_exe wstawil zaloncznik z generatorem do stringow uruchom ten program wpisz swoj nr seryjny bez przednich zer program wyliczy ci stringi. Uruchamiasz UFS programem do np noki ja sie pyta o stringo wpisujesz ten z wygenerowany oczywiscie ten string od noki i smiga itd.
  • #27 1773759
    fokus73
    Poziom 27  
    Gdzie ten załącznik ?? Sorki nie wyswietlał się ale juz jest :)
  • #28 1774490
    mateusz lamparski
    Poziom 18  
    no nie moge sobie tym generatorem poradzic nie wiem co jest grane wygenerowal mi kody wpisuje i nie dziala
    pisze please reconect licence updated i nici jak uruchamiam jeszcze raz to pisze mi please update licence string ehh ... co robic ?? dodam mam HWK co mam zrobic ???
  • #29 1774498
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2088
    U mnie też nie generuje dobrych stringów.
  • #30 1776206
    karwos
    Poziom 18  
    "darmowe" generatory nie dzialaja dla sn'ow wyzszych niz 65000.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o problemach z aktualizacją boxów UFS-3, w szczególności o zdobyciu i generowaniu pliku FBI niezbędnego do aktualizacji oprogramowania. Plik ten jest powiązany z unikalnym kluczem aktywacyjnym (stringiem), który generuje się na podstawie pliku .reg zawierającego numer seryjny urządzenia. Aktualizacja wymaga przesłania tego pliku do sprzedawcy lub serwisu, który przelicza i zwraca plik FBI. Wiele osób zgłasza trudności z darmowymi generatorami stringów, zwłaszcza dla numerów seryjnych powyżej 65000, co wymusza kontakt z autoryzowanym serwisem lub osobą oferującą płatne usługi. Wskazano, że oryginalne urządzenia UFS działają stabilnie i nie zwalniają z czasem, natomiast boxy z nieoryginalnym oprogramowaniem (np. skrakowany HWK) mogą mieć problemy z funkcjonalnością. Dyskutowano także o problemie zwalniania flashowania po około 200 operacjach, który można rozwiązać poprzez odpowiednią modyfikację EEPROM lub reset licznika, jednak nie przez zwykłe resetowanie funkcji features0000001. Wskazano na dostępność narzędzi i programów (np. KarwosSuite, fast_flash.exe, UFS_maintenance) oraz linki do serwisów i aukcji Allegro oferujących pomoc i oprogramowanie. Podkreślono konieczność ostrożności przy wgrywaniu plików z nieznanego źródła, aby nie uszkodzić urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA