logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można tak przedłużyć przewód zasilający?

nominal 01 Sie 2017 21:05 12942 9
REKLAMA
  • #1 16620429
    nominal
    Poziom 10  
    Witam,
    pytanie może banalne ale chciałbym mieć pewność.
    Zabrakło mi przewodu zasilającego do rozdzielni i przedłużyłem go w ten sposób jak niżej na zdjęciu (czerwona puszka). Przewód 4x10 drut przedłużyłem linką 4x10.
    Prosiłbym też o komentarz czy przewód PEN (jak na zdjęciu) dobrze podzieliłem - podpięty do Pe, a Pe połączone z N (przewody połączone tylko na pokaz bo nie miałem tulejek 10). Oczywiście szynę Pe połączę 16mm2 z SW.
    Z Fr przewody będą szły do bloku rozdzielczego.
    No i ostatnie pytanie - czy ma ktoś sposób jak i do czego podłączyć wskaźnik faz, bo wszędzie dookoła linki 6 lub 4mm2 a do niego dochodzą 2,5mm2, a łączyć dwie linki o różnym przekroju w jednym zacisku to trochę niefachowo.
    Dzięki za podpowiedzi.Czy można tak przedłużyć przewód zasilający?Czy można tak przedłużyć przewód zasilający?Czy można tak przedłużyć przewód zasilający?
  • REKLAMA
  • #2 16620443
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1288
    Panie, a gdzie tulejki na tych linkach?
    Pomijam już to, że druciarstwo zaczyna wychodzić w rozdzielnicy (4P RCD zasila 1P S-kę).
  • REKLAMA
  • #4 16620450
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    nominal napisał:
    Zabrakło mi przewodu zasilającego do rozdzielni i przedłużyłem go w ten sposób jak niżej na zdjęciu (czerwona puszka).

Trzeba było przedłużyć za pomocą złączek ZUG które montuje się na szynę DIN.

nominal napisał:
    Prosiłbym też o komentarz czy przewód PEN (jak na zdjęciu) dobrze podzieliłem

Wypadało by przewód PEN odpowiednio oznaczyć.

nominal napisał:
    czy ma ktoś sposób jak i do czego podłączyć wskaźnik faz

A gdzie zabezpieczenie dla kontrolek :?: jakie jest zabezpieczenie dla tej rozdzielnicy :?:

Takie podłączenie jest niedopuszczalne !!!

Czy można tak przedłużyć przewód zasilający?

Taki początek jest FR, jest RCD a gdzie SPD :?:
  • REKLAMA
  • #5 16620451
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3534
    nominal napisał:
    Witam,
    Zabrakło mi przewodu zasilającego do rozdzielni i przedłużyłem go w ten sposób jak niżej na zdjęciu (czerwona puszka). Przewód 4x10 drut przedłużyłem linką 4x10.
    Prosiłbym też o komentarz czy przewód PEN (jak na zdjęciu) dobrze podzieliłem - podpięty do Pe, a Pe połączone z N (przewody połączone tylko na pokaz bo nie miałem tulejek 10). Oczywiście szynę Pe połączę 16mm2 z SW.
    Z Fr przewody będą szły do bloku rozdzielczego.
    No i ostatnie pytanie - czy ma ktoś sposób jak i do czego podłączyć wskaźnik faz, bo wszędzie dookoła linki 6 lub 4mm2 a do niego dochodzą 2,5mm2, a łączyć dwie linki o różnym przekroju w jednym zacisku to trochę niefachowo.
    Dzięki za podpowiedzi.

Można, ale wskazane, by i drut, i linka obejmowane były przez dwa zaciski. Oczywiście linka w tulejkach (są dłuższe w sprzedaży, więc nie ma problemu)
    Dla wskaźnika faz należy wykorzystac blok rozdzielczy oraz, jeżeli to wymagane, dobezpieczenie tego wskaźnika.
  • #6 16620460
    nominal
    Poziom 10  
    Słusznie tulejek jeszcze nie ma, ale będą, Szukam odpowiednio długich żeby styk był jak większy.
    A oprócz braku tulejek idea połączenia jest do zaakceptowania?
    Ski podpięte do RCD tymczasowo.

Dodano po 8 [minuty]:

Dzięki za szybkie odpowiedzi.
    Faktycznie te ZUGi będą chyba najlepsze, puszka zostanie usunięta.
    O zabezpieczeniu kontrolek nie pomyślałem ale będą dołożone.

Uważam, że skoro dyskutujemy na fachowym forum to należy wyrażać się fachowo a nie stosować przez siebie wynalezione skróty. Szczególnie, że kolega chce stworzyć projekt instalacji którego jak sądzę nie ma, a kolega nie posiada stosownej wiedzy i kwalifikacji! Przypominam, że w tym dziale nie projektujemy instalacji elektrycznych! W następnych wypowiedziach proszę przekonać mnie i moderatorów o słuszności pozostawienia tego tematu, czyli o posiadaniu stosownej wiedzy projektowej na poziomie choćby dostatecznym.
    [Akrzy]
  • #8 16620486
    nominal
    Poziom 10  
    mawerix123 napisał:
    Takie podłączenie jest niedopuszczalne !!!

Taki początek jest FR, jest RCD a gdzie SPD

Faktycznie połączenie nie za bardzo fachowe - zostanie zmienione na 2X6
    SPD oczywiście będzie - czekam na wypłatę, bo rozdzielnica + osprzęt to mało nie kosztuje;)

Dodano po 3 [minuty]:

kozi966 napisał:
    A jakiś projekt jest? Czy tworzy się "na bieżąco"?

Projekt się tworzy, mam czas do wiosny żeby elektryka była gotowa. Na razie powolutku zbieram pomysły i kompletuje osprzęt
  • REKLAMA
  • #9 16620495
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3534
    Cytat:
    Projekt się tworzy, mam czas do wiosny żeby elektryka była gotowa. Na razie powolutku zbieram pomysły i kompletuje osprzęt
    Rozumiem, że kolega ma UB w zakresie projektowania, tak ?
  • #10 16620504
    nominal
    Poziom 10  
    nominal napisał:
    Uważam, że skoro dyskutujemy na fachowym forum to należy wyrażać się fachowo a nie stosować przez siebie wynalezione skróty. Szczególnie, że kolega chce stworzyć projekt instalacji którego jak sądzę nie ma, a kolega nie posiada stosownej wiedzy i kwalifikacji! Przypominam, że w tym dziale nie projektujemy instalacji elektrycznych! W następnych wypowiedziach proszę przekonać mnie i moderatorów o słuszności pozostawienia tego tematu, czyli o posiadaniu stosownej wiedzy projektowej na poziomie choćby dostatecznym.
    [Akrzy]

Faktycznie nie posiadam wiedzy na poziomie dostatecznym
    Zamykam temat
    Dobranoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zapytał o możliwość przedłużenia przewodu zasilającego w rozdzielni, gdzie zastosował przewód 4x10 drut i linkę 4x10. W odpowiedziach podkreślono, że połączenie powinno być wykonane za pomocą złączek ZUG na szynie DIN oraz że przewód PEN powinien być odpowiednio oznaczony. Zwrócono uwagę na brak tulejek na linkach oraz na konieczność zabezpieczenia dla kontrolek. Użytkownik przyznał, że nie posiada wystarczającej wiedzy w zakresie projektowania instalacji elektrycznych, co skłoniło go do zamknięcia tematu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA