logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX-21S1T brak pionu - zamiennik TDA8362 i schemat aplikacji?

amryk 02 Sie 2005 17:34 1194 8
REKLAMA
  • #1 1700744
    amryk
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    TV trafił do naprawy z uszkodzoną przetwornicą. Po naprawieniu zasilania startuje, jest wysokie, fonia i pasek (brak pionu). Pion na TDA3564 nie ma sterowania z procesora TDA8362 S7 z prog. 4X. Czy za ten procesor można podstawić jakiś inny TDA8362 ? Może ktoś posiada również schemat aplikacji z napięciami tego procesor, bo niestety schemat który posiadam jest mało czytelny ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1701250
    witv
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam, czy po naprawie zasilacza masz wlasciwe napiecie +B,mialem cos takiego w philipsie, po naprawie zasilacza mialem za niskie .Wysokie dzialalo fonia rowniez i pozioma kreska na ekanie. Podstawialem TDA i bylo bez zmian,dopiero wymiana elka w linii +B i napiecie wzroslo no i odpalil.Byc moze masz to samo -Witv.
  • #5 1701353
    jareks11
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam. A może problemem jest tylko pozycja przełącznika serwisowego?.
    No chyba ,że to już sprawdziłeś. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 1701364
    amryk
    Poziom 15  
    Nap. +B zdaje się OK. Co prawda na schemacie który mam jest 103V a w odbiorniku jest faktycznie 123V, ale z tego co pamiętam z poprzednich napraw tych TV to tyle powinno być (jeśli dobrze zapamiętałem). Na generatorze mam piłę, więc wygląda, że przynajmniej część pionu w procesorze działa. Na wyj. V nie ma impulsów. Podstawiłem TDA3564 tak na wszelki wypadek, podejrzewałem że to może coś ze sprzężeniem zwrotnym, ale nic się nie zmieniło. Podstawiłem TDA8362 5 tak na próbę i na nim jest sytuacja identyczna jak na oryginale.
  • #7 1701583
    jurekatd
    Poziom 14  
    Witam
    Sprawdziłeś czy masz 33v?
  • REKLAMA
  • #8 1702649
    amryk
    Poziom 15  
    Witam. Dziś walczę z nim dalej. Przełącznik serwisowy niestety jest w prawidłowym położeniu i nap. 33V również jest OK. Powoli dochodzę do wniosku, że bez oryginalnego procesora dalej nic nie wymyślę.
  • #9 1708991
    amryk
    Poziom 15  
    Przyszedł oryginalny procesor i po wstawieniu TV działa prawidłowo. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Panasonic TX-21S1T po naprawie uszkodzonej przetwornicy pojawił się problem z brakiem pionu – na procesorze TDA8362 (wersja S7 z programem 4X) nie było sterowania pionem, mimo prawidłowego napięcia +B (około 123V) i napięcia 33V. Próby podstawienia zamienników TDA8362 oraz TDA3564 nie przyniosły efektu, a przełącznik serwisowy był ustawiony prawidłowo. Na generatorze widoczny był sygnał piły, jednak na wyjściu V procesora brak impulsów pionu. Po otrzymaniu i zamontowaniu oryginalnego procesora TDA8362 telewizor zaczął działać prawidłowo. W dyskusji wskazano również na dostępność schematu aplikacji TDA8362 na stronie producenta Philips, co może pomóc w diagnostyce i naprawie.
REKLAMA