logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płytka Led RGB brak miejsca do przylutowania koloru

gangsterka167 08 Sie 2017 11:04 585 2
REKLAMA
  • #1 16630972
    gangsterka167
    Poziom 8  
    Witam. Mam płytkę led z lampy ma podłączenie RGB oraz biały. Jak na zdjeciu widać nie mogę dolutować kabelka pod niebieskie diody gdyż ten metal do którego sie powinno ,,przykleić" to go nie ma. Jak mogę to przylutować może w inne miejsce ponieważ wiązki sa jeszcze przecież dalej tylko nie wiem jak sie do nich dostać bo zdrapywać tego białego z góry raczej się nie powinno. Proszę o pomoc
    Załączniki:
    • Płytka Led RGB brak miejsca do przylutowania koloru 20170808_105540.jpg (923.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Płytka Led RGB brak miejsca do przylutowania koloru 20170808_105522.jpg (784.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16631018
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 493
    Oczyść miejsce do okoła brakującego pada. Jak się dobrze przyjrzysz to zobaczysz ścieżkę która była podłączona do tego pada. Zdrap z niej tą białą soldermaskę i lutuj prosto do sćieżki. Postaraj się aby nie odrapać innych scieżek.
  • Pomocny post
    #3 16631094
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9229
    Heinzek napisał:
    Zdrap z niej tą białą soldermaskę i lutuj prosto do sćieżki.
    Mała uwaga - nawet odrobina pozostałej soldermaski może dość skutecznie uniemożliwić poprawne wykonanie lutu. Trzeba więc usunąć ją dokładnie, jednocześnie uważając by nie uszkodzić samej ścieżki. W handlu można czasem dostać specjalnie do tego celu robione "pisaki" - wyglądające jak flamaster szczotki z włókien szklanych - do tego celu nadają się idealnie, ale nie opłaca się kupować do jednej ścieżki. Można się ratować nożykiem do tapet ustawionym płasko w stosunku do płaszczyzny płytki.
REKLAMA