Witam, mam problem z parownikiem klimatyzacji , który zamarza do połowy. Czynnik świeżo po nabiciu. Chłodzi, dopóki nie zmarznie. Gdzie szukać przyczyny?
Witam. Ile czynnika zostało wprowadzone do układu przy ostatnim serwisie? Rozumiem że parownik zamarza od zewnątrz a jeśli tak to możliwe że jest uszkodzony czujnik temperatury parownika zamocowany tuż za nim. Przydało by się podpiąć pod komputer i zerknąć na jego temperaturę podczas pracy klimy. Ten czujnik ma wpływ na wyłączanie sprężarki w momencie gdy parownik osiąga niską temperaturę (ok 2 st. C. Zapobiega zamrożeniu...) Dostęp do niego jest możliwy jedynie po zdemontowaniu parownika z obudową filtra kabinowego od zewnątrz.
Co do osuszacza to znajduje się on poniżej obudowy f. kabinowego pod przednią atrapą i wygląda jak w załączonym pliku.
Załączniki:
Osuszacz.jpg(25.31 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Moj nr vin WMAN14ZZ87Y190561 przydał by się jakiś schemat. Czynnika było 850 gram. Tyle samo co w tga jest podane na tablicy. Osuszacza nie ma zaraz pod filtrem. Bymajmniej nie mogę znaleźć. Zrobie fotkę.
Załączniki:
20170814_160950.jpg(5.29 MB)
20170814_160959.jpg(4.13 MB)
Witam nabiałem według tabeli 650g. Ale nie chlodzi jak powinna na zegarach wyjściowe jest dobrze bo do 14 bar a na powrocie 0.5 bara. Czy może być ten osuszacza i może ktoś się orientuje gdzie go można dostać.
✨ Użytkownik zgłasza problem z parownikiem klimatyzacji w Man TGL 12.240, który zamarza do połowy mimo świeżo nabitego czynnika. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące możliwych przyczyn, takich jak wilgoć w układzie, uszkodzony czujnik temperatury parownika, czy niewłaściwe napełnienie czynnika. Użytkownicy wskazują na lokalizację osuszacza, który może być zintegrowany ze skraplaczem, oraz na konieczność sprawdzenia zaworu rozprężnego. Wskazówki obejmują również podłączenie do komputera w celu monitorowania temperatury parownika oraz sprawdzenie stanu parownika i nagrzewnicy.