logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool ARC6700 - Nie chłodzą wszystkie półki w zamrażalniku

cea 12 Sie 2017 11:16 2175 8
REKLAMA
  • #1 16637849
    cea
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Przez ostatnie kilka miesięcy lodówka miała włączoną opcję half-load w zamrażalniku (był prawie pusty), co powoduje, że chłodzi tylko górna półka (2 dolne są wyłączone).
    Wszystko było ok, do ostatniego tygodnia, gdy zaczęły się sporadycznie włączać alarmy tzn. piszczy i miga temperatura zamrażalki (-18C). Po jakimś czasie alarmy wyłączały się i tak w kółko. Uznałem, że może to być spowodowane obecnymi upałami i wyłączyłem opcję 'half-load'. Niestety mimo tego dwie dolne półki nadal nie chłodzą i w zamrażalce jest tylko -12C.
    Myślałem, że pomoże rozmrożenie zamażalnika, bo górna półka była mocno zaszroniona, ale niestety nic to nie dało - po włączeniu nadal chłodzi tylko górna półka.
    Jeżeli chodzi o chłodziarkę, to wszystko jest ok - stabilnie trzyma +4C.
    Nie znam dokładnie konstrukcji tej lodówki, ale podejrzewam, że w jakiś sposób "zacięła się" w jej opcja 'half-load' i nie chce się wyłączyć.
    Może ktoś ma jakiś pomysł co dolega lodówce?

Poprawka: dodałem zdjęcia pokazujące, że tylko lewa cześć górnej półki działa (jest lekko oszroniona), a prawa część wygląda jakby nie działała.
    Lodówka ma jeden agregat. Czyżby to jednak ubytek czynnika chłodzącego?

Whirlpool ARC6700 - Nie chłodzą wszystkie półki w zamrażalniku Whirlpool ARC6700 - Nie chłodzą wszystkie półki w zamrażalniku Whirlpool ARC6700 - Nie chłodzą wszystkie półki w zamrażalniku
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16638487
    cea
    Poziom 13  
    Tak właśnie wsłuchuję się i wydaje mi sie, ze od conajmniej 15min pracuje nonstop.

Sprawdzałem już kilkakrotnie w ciągu dnia i za każdym razem pracowała.
    Pracuje na tyle cicho, że trzeba przyłożyć ucho, by stwierdzić, że działa.
  • REKLAMA
  • #4 16638830
    młody2066
    Poziom 20  
    Ocena: 393
    Jest to funkcja połowy załadunku, jak pisze producent (jeżeli jest mała ilość towaru, należy umieścić go w środkowej szufladzie i uruchomić funkcję w celu zmniejszenia zużycia energii)
    W komorze jest jeden parownik i chłodzi on cały niezależnie od tego jakie są ustawienia.
  • #5 16638921
    cea
    Poziom 13  
    młody2066 napisał:
    Jest to funkcja połowy załadunku, jak pisze producent (jeżeli jest mała ilość towaru, należy umieścić go w środkowej szufladzie i uruchomić funkcję w celu zmniejszenia zużycia energii)
    W komorze jest jeden parownik i chłodzi on cały niezależnie od tego jakie są ustawienia.

Jednak wygląda na to, że trop z 'half-load' chyba się nie potwierdził.
    W tej chwili nie mogę zmienić niczego na wyświetlaczu, dopóki zamrażalka nie osiągnie wymaganej temperatury.
    Od rozmrożenia minęło już 24h i zamrażalka nadal nie osiągnęła -18C.

Z tego co czytam na forum w podobnych tematach, to najwidoczniej rozszczelnił się układ chłodzący i ubyło czynnika.
    Zależy mi, by przed kontaktem z serwisem znać najbardziej prawdopodobną przyczynę awarii.
  • #6 16639182
    młody2066
    Poziom 20  
    Może również być przyblokowany układ olejem ze sprężarki.Bez potrzebnych narzędzi tego nie sprawdzisz.
  • REKLAMA
  • #7 16639521
    cea
    Poziom 13  
    Po 2 dniach od rozmrożenia temperatura w zamrażalniku osiągnęła w końcu -18C, ale sprężarka nadal pracuje nonstop.
    Najbardziej oszroniony jest najwyższy parownik i to od jego lewej strony, im bliżej prawej tym mniejsze oszronienie. A na niższych półkach (parownikach) szronu już w ogóle nie ma.
  • #8 16639684
    młody2066
    Poziom 20  
    Szron to efekt uboczny i wcale nie musi go być żeby zamrażarka mroziła, jak będzie parownik zbyt mocno zaszroniony to efekt mrożenia będzie mniejszy.
  • #9 17689845
    cea
    Poziom 13  
    Trochę późno odpowiadam, ale okazało się, że jednak rozszczelnił się układ.
    Lodówka popracowała jeszcze kilkanaście miesięcy i odeszła na emeryturę :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zamrażalnikiem w lodówce Whirlpool ARC6700, gdzie dolne półki nie chłodzą, a temperatura wynosi tylko -12°C, mimo że górna półka działa prawidłowo. Po wyłączeniu opcji 'half-load' i rozmrożeniu zamrażalnika, problem nie ustąpił. Użytkownik podejrzewa rozszczelnienie układu chłodzącego jako przyczynę awarii. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że sprężarka może pracować non-stop, a także zwracają uwagę na możliwość zablokowania układu olejem. Ostatecznie, po dłuższym czasie, użytkownik potwierdza, że układ chłodzący się rozszczelnił, co doprowadziło do zakończenia pracy lodówki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA