logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Laguna MK2 1.8 benzyna - falujące obroty po rozgrzaniu silnika

Irzyk1606 13 Sie 2017 20:41 5229 14
REKLAMA
  • #1 16640614
    Irzyk1606
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Witam. Mam problem z moim Renault a mianowicie po rozgrzaniu silnika samochód sam dodaje gazu, czasem falują obroty. Samochód nie ma siły jechać. Proszę o pomoc i z góry dziękuję. W załączniku kod błędu.
    Załączniki:
    • Renault Laguna MK2 1.8 benzyna - falujące obroty po rozgrzaniu silnika 20170812_190330.jpg (405.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 16640801
    Irzyk1606
    Poziom 8  
    Czyli? Co może być powodem?

Dodano po 8 [minuty]:

Czy wiązka sigma 6 idzie bezpośrednio do przepustnicy czy jeszcze gdzies indziej?
  • REKLAMA
  • #4 16640824
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6375
    Irzyk1606 napisał:
    Czyli? Co może być powodem?

Chłopie - pewnie koło zapasowe. Wysiliłeś się na przeczytanie czegokolwiek na forum na ten temat? Pewnie nie. Tak samo jak sprawdzenie czegokolwiek w samochodzie. Kup więc nówkę przepustnicę, zaadaptuj ja i miej nadzieję że to wystarczy. Bo ten błąd w oryginale ma opis "257 Throttle valve position sensor circuit coherence between track 1 & track 2" - brak spójności odczytów pomiędzy dwiema niezależnymi ścieżkami TPS jak mi się zdaje.
  • #5 16640841
    Irzyk1606
    Poziom 8  
    Pisze w imieniu znajomego gdybym miał możliwość cokolwiek tam zmierzyć to bym zmierzył i nie byłoby tematu. BTW gdybym nie czytał nic to pewnie już dawno była by nowa przepustnica. Nie jestem omnibusem pytam wtedy kiedy nie wiem więc po co te bezpodstawne zarzuty?
  • #6 16640877
    robokop
    Irzyk1606 napisał:
    BTW gdybym nie czytał nic to pewnie już dawno była by nowa przepustnica

Gdybyś czytał, to już dawno by nowa przepustnica była.
    Irzyk1606 napisał:
    gdybym miał możliwość cokolwiek tam zmierzyć to bym zmierzył

Więc jak cokolwiek zamierzasz naprawić?
    Irzyk1606 napisał:
    Nie jestem omnibusem pytam wtedy kiedy nie wiem więc po co te bezpodstawne zarzuty

Piekarz piecze, fryzjer strzyże, a mechanicy naprawiają. Tak?
  • REKLAMA
  • #7 16640892
    Irzyk1606
    Poziom 8  
    Wiec po co jest forum? Ile mechaników tyle teorii. Jeśli masz jakąś konkretną poradę to podaj ja prosze i zamknijmy ten temat. Wymiana przepustnicy pomoże?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 16640898
    robokop
    Przecież podałem - zmierzyć nie masz możliwości/nie masz czym/nie umiesz - więc i nie sprawdzisz czy to faktycznie brak spójności ścieżek potencjometrów TPS. Pozostaje ślepa podmiana.

Dodano po 1 [minuty]:

Irzyk1606 napisał:
    Wiec po co jest forum

Forum jest dla mechaników, zarówno amatorów jak i zawodowców, którzy albo chca się dokształcić, albo trafili na precedensową usterkę. Nie dla piekarzy.
  • #9 16640909
    Irzyk1606
    Poziom 8  
    Ok sprwadzimy podmiane dam znać czy pomogło
  • #10 16640914
    robokop
    Irzyk1606 napisał:
    Ok sprwadzimy podmiane dam znać czy pomogło
    Jeszcze adaptacja zostanie...
  • Pomocny post
    #11 16641020
    kamiloskop
    Poziom 23  
    Ocena: 280
    Trochę bym się tu kłócil bo można by było zobaczyć wtyczkę i zrobic staranne mycie przepustnicy przed wymiana przepustnicy. Adaptacji jako takiej nie ma. Można wskazywać adaptacje wszystkie z ecu i wtedy sam sobie zrobi adaptacje.
  • #13 16641928
    Irzyk1606
    Poziom 8  
    dzis wymienilem potencjometr przy pedale gazu i skasowalem bledy przy pomocy solus pro chwile bylo ok i problem wrocil znow. dodatkowo wywalilo blad esp. nie wiem czy to mozliwe ale po nr seryjnym przepustnicy doszedlem do tego ze ta ktora mam jest od 2.0 a nie 1.8. kostki tez czyscilem jak widac bez skutku. czy to ostatecznie przepustnica?
  • #15 16649132
    Irzyk1606
    Poziom 8  
    genek1000 napisał:
    kamiloskop napisał:
    i zrobic staranne mycie przepustnicy przed wymiana przepustnicy

A co daje staranne mycie przepustnicy w przypadku "257 Throttle valve position sensor circuit coherence between track 1 & track 2" :?:

w tym przypadku wyczyszczenie calej przepustnicy oraz potencjometru pomoglo. więc jednak coś ma .:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Renault Laguna MK2 1.8 benzyna, polegający na falujących obrotach silnika po jego rozgrzaniu oraz samodzielnym dodawaniu gazu, co skutkuje brakiem mocy. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym brak spójności w obwodach czujnika położenia przepustnicy (TPS) oraz konieczność wymiany przepustnicy. Użytkownik wymienia potencjometr przy pedale gazu, jednak problem powraca. Ostatecznie, po czyszczeniu przepustnicy i potencjometru, zauważa poprawę działania silnika. W dyskusji podkreślono znaczenie diagnostyki oraz adaptacji nowych komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA