logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SRV53M13EU - panel zmywarki nie działa, brak reakcji LED-ów

xxdrago 14 Sie 2017 20:46 9948 10
REKLAMA
  • #1 16642325
    xxdrago
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam, posiadam zmywarkę j.w., podczas mycia naczyń zmywarka nagle przestała działać. Aktualnie nic nie wyświetla się na panelu, nie ma możliwości włączenia jej (nie palą się LED-y jak wcześniej), co może być przyczyna takiej awarii poza spalonym programatorem?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16642396
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3395
    Należy sprawdzić, czy dochodzi zasilanie do modułu sterującego - to pierwszy podstawowy krok.
  • REKLAMA
  • #3 16642592
    xxdrago
    Poziom 12  
    Zasilanie modułu, poprzedzone jest jakimiś elementami typu bezpiecznik, czy jakiś czujnik poza wyłącznikiem?
  • REKLAMA
  • #4 16642600
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3395
    xxdrago napisał:
    Zasilanie modułu, poprzedzone jest jakimiś elementami typu bezpiecznik, czy jakiś czujnik

Nie.
  • REKLAMA
  • #5 16642997
    xxdrago
    Poziom 12  
    Sprawdzając miernikiem przejścia z przewodu zasilającego wychodzi na to, że dochodzi napięcie do modułu. Z tego co widzę, cały ten moduł jest zrobiony tak,że raczej rozbiórka czy wymiana w nim elementów nie wchodzi w grę (jednorazówka za kwotę połowy zmywarki)...
  • #6 16643143
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3829
    xxdrago napisał:
    Z tego co widzę, cały ten moduł jest zrobiony tak,że raczej rozbiórka czy wymiana w nim elementów nie wchodzi w grę (jednorazówka za kwotę połowy zmywarki)...
    Jeśli mamy na myśli obaj te same wersje płytki PCB to jesteś co najmniej w głębokim błędzie :D Zatem (pokaż dobre fotki) oraz czy masz czym wykonać naprawę plus (wiedzę na temat pomiarów) :D
  • #7 16643832
    xxdrago
    Poziom 12  
    Płytka wygląda tak:
    Bosch SRV53M13EU - panel zmywarki nie działa, brak reakcji LED-ów Bosch SRV53M13EU - panel zmywarki nie działa, brak reakcji LED-ów Bosch SRV53M13EU - panel zmywarki nie działa, brak reakcji LED-ów Bosch SRV53M13EU - panel zmywarki nie działa, brak reakcji LED-ów
    Nie wygląda nic, na spalone. Co warto pomierzyć na początek na takiej płytce? Drugie pytanie, którym przewodem doprowadzony jest N do płytki sterownika?
    Bosch SRV53M13EU - panel zmywarki nie działa, brak reakcji LED-ówBosch SRV53M13EU - panel zmywarki nie działa, brak reakcji LED-ów Bosch SRV53M13EU - panel zmywarki nie działa, brak reakcji LED-ów
  • #8 16643980
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3829
    TONI_2003 napisał:
    Zatem (pokaż dobre fotki) oraz czy masz czym wykonać naprawę plus (wiedzę na temat pomiarów)
    Zadałem pytanie i prośbę, a najlepiej to widzę to co Masz za oknem, a zatem o czym możemy pisać (np. przetwornica i na niej napięcia)?
  • #9 19016661
    Socializer
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Hej,
    Mam ten sam problem. Zmywarka wczoraj normalnie działała, zakończyła cykl, dzisiaj nie odpowiada. Po włączeniu nie zaświeca się żadna dioda, więc rozebrałem, sprawdziłem miernikiem włącznik, prąd dochodzi i wychodzi. Dalej nie grzebałem.
    Czy może mnie ktoś poinstruować gdzie dalej szukać usterki?
  • #10 19016940
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 525
    Moderator wyżej jasno napisał ,, przetwornica,,. Jeżeli czujesz się na siłach do pomiarów i wymiany elementów to załącz dobrej jakości i wykonane pod kątem prostym zdjęcia obu stron płytki PCB.
  • #11 19613528
    MateuszSz1
    Poziom 2  
    Ocena: 34
    Witam. Udało się naprawić zmywarkę , mam ten sam problem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Bosch SRV53M13EU, która przestała działać podczas cyklu mycia. Panel sterujący nie wyświetla żadnych informacji, a diody LED nie świecą. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie zasilania do modułu sterującego oraz elementów takich jak bezpiecznik. Użytkownicy wymieniają również konieczność pomiaru napięcia na płytce PCB oraz wskazują na trudności w naprawie modułu, który jest zaprojektowany jako jednorazowy. Pojawiają się pytania o konkretne pomiary oraz lokalizację przewodów zasilających. Inny użytkownik potwierdza, że ma ten sam problem, co sugeruje, że może to być powszechny błąd w tym modelu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA