logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja PV - co powinno być, jakie wymagania do dobioru(urządzenia,ich dobór)

RomanCitro 16 Sie 2017 13:15 2487 5
REKLAMA
  • #1 16645097
    RomanCitro
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Witam
    Chcę podłączyć 9KW. Z uwagi na to że jest dużo rozbieżności dot. co powinno być zamontowane z tym co może być.
    Chciałbym zasięgnąć informacji od doświadczonych już użytkowników i instalatorów co muszę założyć aby odebrać tę instalację oraz podpowiedzieć jakich parametrów powinny być te urządzenia.
    Moja instalacja będzie posiadać 3 falowniki jednofazowe : 2 x KACO 2500xi i 1x SUNWAY M PLUS 4300E
    Panele 37szt znshine 96-ZX245 Mono.
    Do KACO 2500x podłączone będzie po 12szt paneli
    do SUNWAY M PLUS 4300E będą 2 stringi po 6 i 7 szt
    Łącznie będzie wymagane 8 żył przewodu. Panele będą na gruncie i odległość paneli od falowników 50m. Kabel pomiędzy panelami a falownikiem daję 10mm2. W domu falowniki od linii zasilającej to max 3-3,5m. Zasilanie domu jest kablem 16mm2.
    Pytanie - jak powinna wyglądać instalacja po stronie DC (jakie urządzenia).
    Mam swój plan i koncepcje ale żeby nie mieszać zamieszczę schemat poglądowy.
    Póki co chciałbym zmontować to w minimalnym wymaganym zestawie.
    Falowniki Kaco mają zintegrowane włączniki DC. Falownik Sunway nie posiada włącznika i jest transformatorowy.
    Prosiłbym o napisanie co powinno być i oznaczone jako minimum oraz co przydałoby się jako zalecane.

Z góry dziękuję z uwagi i sugestieInstalacja PV - co powinno być, jakie wymagania do dobioru(urządzenia,ich dobór)
  • REKLAMA
  • #2 16645319
    witekem
    Poziom 24  
    Ocena: 176
    [quote="RomanCitro"]Witam
    A dlaczego takie starocie jak Kaco 2500 czy włoskie Sunway . Jaka gwarancja i jaki serwis? Masz możliwość kupić po przecenie czy używane?
    To samo z panelami - ZNSHINE 245W .
    W jakich cenach ?
    Dzięki.
    Schemat trochę nie taki - proponuję poprawić. Panele ZNSHINE można przyjąć napięcie max 50V i tak licz w springu . Inwertery jednofazowe max napięcia z paneli - wejście dla MPPT to max 450V ale lepiej przyjąć 420V .

Polecam http://www.solar.bruk-bet.pl/products/wszystkie-produkty/
  • REKLAMA
  • #3 16645432
    RomanCitro
    Poziom 16  
    W/w zestaw już mam kupiony. Kupiłem prawie 2 lata temu -nowy. Lecz zmieniali ustawę więc się wstrzymałem, no i był lipiec 2016r.
    Potem co róż inne sprawy, w tym roku już chciałem skończyć do czerwca ale niestety nie wyszło. Może teraz niedługo się uda.
    co do Cako 2500xi to
    Zakres MPP 350 V … 600 V
    Maks. napięcie obw. otwartego 800 V
    Maks. prąd wejściowy 8,6 A
    Wyłącznik DC zintegrowany

Sunway 4300E
    Zakres napięcia MPP dla PV1 [V] - 156-585 ; 13,8 A
    Zakres napięcia MPP dla PV2 [V] - 24-486 ; 10 A
    Maks. Prąd wejściowy [A] 22.3
    Maks. Napięcie DC 600 V

Panele znshine 96-ZX245 Mono
    Moc paneli 245 W
    Maksymalne napięcie zasilania 48,7 V
    Natężenie 5,43A

W zapytaniu chodzi mi o to jakie i gdzie włączniki czy bezpieczniki. Czy uziemiać a może kablem ciągnąć z domu.
    Kaco mają wyłączniki DC ale czy wystarczą, czy przy panelach też powinienem coś zamontować. Jak tak to co muszę a co mogę.
    Pytam bo to niby pierdy w suma summarum wychodzą koszty. To co by się przydało mieć, to mogę na spokojnie wyszukać w dobrej cenie a nie kupować teraz, np. liczniki już zamówione.
    Po prostu co muszę mieć aby spełnić wymagania PGE.
  • REKLAMA
  • #4 16645605
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 869
    RomanCitro napisał:

Do odbioru to karty katalogowe paneli i inwerterów zgodnie ze schematem, tak samo zabezpieczenia tych inwerterów po stronie AC, dobrane do ich mocy i obciążalności przewodów, instalacji DC nikt nie będzie sprawdzał.

A dla własnego zabezpieczenia to wypadałoby taką samą szafkę jak na stelażu ale przed inwerterami, z bezpiecznikami na każdym stringu i ochronnikami przepięciowymi DC a także ochronniki po stronie AC przed inwerterami.
  • REKLAMA
  • #5 16645959
    RomanCitro
    Poziom 16  
    Czy to znaczy że do odbioru nie potrzebuję zabezpieczeń po stronie DC ?

Co do szafki na stelażu to planuję ją zrobić - tak jak jest na schemacie.
    Tylko że na mniejszym zrobić puszkę łączeniową kabla który będzie szedł do drugiego stelaża i tam na większym postawić szafkę w której byłoby zabezpieczenie dla wszystkich stringów.
    Znalazłem takie zabezpieczenie na niby 1000V ale mam obawy czy to co jest napisane jest prawdą.
    Instalacja PV - co powinno być, jakie wymagania do dobioru(urządzenia,ich dobór)
    Poprosiłbym o wypisanie po kolei od paneli co powinno być.
    np. Panele, zabezpieczenie , kabel do falownika, włącznik przed falownikiem, falownik (rozpisane w ciągu lub w punktach)

Za falownikiem to wiem że np. Licznik dla mojej informacji i S16 + ew. przełącznik.
  • #6 16665277
    RomanCitro
    Poziom 16  
    no to ja odpowiem sobie sam.
    cytat
    "Polska norma PN- HD 60364-7-712:2007 pozwala pominąć zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe, jeżeli każdy element instalacji po stronie DC dopuszcza długotrwałe obciążenia prądem o wartości 1,25x Isc. Z kolei przez normę wymagane jest zastosowanie rozłącznika po stronie DC. Natomiast, gdy falownik go nie posiada, należy go zainstalować, aby działał zgodnie z normą rozłącznika."
    Natomiast po stronie AC stosuje się wyłączniki nadprądowe o charakterystyce B
    3301 napisał:
    RomanCitro napisał:

Do odbioru to karty katalogowe paneli i inwerterów zgodnie ze schematem, tak samo zabezpieczenia tych inwerterów po stronie AC, dobrane do ich mocy i obciążalności przewodów, instalacji DC nikt nie będzie sprawdzał. ......

Dzięki za informację i dla potwierdzenia powyższego załączam przykładowy schemat od dostawcy prądu w którym nawet nie wymagają aby cokolwiek opisywać po stronie DC, jedynie po AC

Jeszcze mam pytanie.
    Wszyscy po stronie DC montują bezpieczniki topikowe a czy można zamiast topikowego dać nadprądowy ? (jak np. na zdjęciu wcześniej)
    Załączniki:
    • Przylaczanie_mikroinstalacji_do_sieci_SCHEMAT.pdf (127.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA