logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP SF-2040 - Słaba jakość kopii po uzupełnieniu tonera, co robić?

VOGCTB 03 Sie 2005 15:52 1343 6
REKLAMA
  • #1 1703357
    VOGCTB
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam. Mam problem z ww kopiarką, mianowicie chodzi o to iż po uzupełnieniu tonera kopie są okropne. To znaczy nawet po maxymalnym zaciemnieniu są albo białe albo jasne plamy. CZy to możliwe że toner jest złej jakości?? Mało pwdopodobne że bęben się naświetlił bo nie było takiej możliwości. Proszę o pomoc.

Moderowany przez kosmita:

proszę nie piać tematów postów dużymi literami -> regulamin

• REKLAMA
  • #2 1703451
    michal.re
    Poziom 12  
    Witam, przed dosypaniem kopiarka robiła dobre kopie?
    Jak wyglądają elektrody?
    Przebieg developeru, bębna.
    Napisz coś więcej.
    Toner orginalny, czy podróbka.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1703742
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Jak wygląda wywoływaczka?, czy kopiarka wyświetla F2?
    Mam podobne problemy w 2050, po każdym dodaniu tonera, koiarka wariuje. Albo nie wykrywa tonera, albo wyświetla F2, albo(raz tak się zdażyło), kopiarka przy próbie wykrycia toneru zeżarła prawie cały developer. No i wtedy robiła białe plamy.
    W każdym razie przyjżyj się dobrze wywoływaczce, może ukręciło się któreś koło i nie podaje toneru na wałek magnetyczny.
    pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #4 1703858
    wladekp
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    no i oczywiście podajcie jaki toner stosujecie (oryginał ?)
  • REKLAMA
  • #5 1704974
    VOGCTB
    Poziom 13  
    Witam. Toner jest oryginalny, przed zasypaniem (skonczył się toner) robiła dobre kopie. Wywoływaczka jest O.K

Dodano po 55 [minuty]:

Nie niewyświetla F2, jakoś źle został zasypany toner co jest dość dziwne. To znaczy wsypał się nie cały pojemnik choć było pusto, no ale poprawiłem to ale i tak kopie są okropne chociaż wsytko sprawdziłem. Może samo wyjdzie, dzięki za rady.
  • Pomocny post
    #6 1716079
    wladekp
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    VOGCTB napisał:
    Nie niewyświetla F2, jakoś źle został zasypany toner co jest dość dziwne. To znaczy wsypał się nie cały pojemnik choć było pusto, no ale poprawiłem to ale i tak kopie są okropne chociaż wsytko sprawdziłem. Może samo wyjdzie, dzięki za rady.

najczęstszą przyczyną takiego wsypania toneru jest brak jego wstrząśnięcia przed wsypaniem (zbity toner pozostaje w butelce)

co do jakości kopii to w tym modelu kopiarek często zdarza się że przy opuszczaniu pasa transportu następuje przeskok zębatki (zamocowana do zielonej dżwigni poniżej bębna) w takim przypadku papier nie jest dociskany do powierzchni bębna i pojawiają się właśnie białe niepowtarzalne plamy oraz różnice w ekspozycji.
    (łatwo sprawdzić - wystarczy włożyć rękę pod pas transportu i sprawdzić czy jest dociśnięty)

No chyba że to coś innego, daj znać
  • #7 1721726
    VOGCTB
    Poziom 13  
    Naszęście pomogła rada z tonerem i dociskiem. Dzięki. :-)

Podsumowanie tematu

✨ Problem z kopiarką SHARP SF-2040 polegał na słabej jakości kopii po uzupełnieniu tonera, mimo stosowania oryginalnego tonera i prawidłowego działania wywoływaczki. Objawy to białe lub jasne plamy na kopiach, nawet przy maksymalnym zaciemnieniu. Przyczyną problemu okazało się nieodpowiednie przygotowanie tonera przed wsypaniem – brak jego wstrząśnięcia powodował zbicie proszku. Dodatkowo w modelu SF-2040 często dochodzi do przeskoku zębatki przy opuszczaniu pasa transportu, co skutkuje niedociśnięciem papieru do bębna i powstawaniem białych plam oraz nierównomiernej ekspozycji. Sprawdzenie i poprawa docisku pasa transportu rozwiązały problem. Wskazane jest kontrolowanie stanu elektrod, przebiegu developeru i bębna oraz obserwacja ewentualnych komunikatów błędów (np. F2) w podobnych modelach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA