logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] brak ładowania alternatora - alternator nie ładuje, kontrolka nie świeci

zibi.g7 20 Sie 2017 17:45 12939 7
REKLAMA
  • #1 16652876
    zibi.g7
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam pytanie do praktyków - elektryków. Czy uszkodzona stacyjka może mieć wpływ na ładowanie alternatora i świecenie kontrolki ładowania. Jak sprawdzić czy stacyjka jest uszkodzona czy nie. Kontrolka nie świeci , ale rozruch silnika jest . Dotyczy to starego silnika disla Mercedesa w łodzi motorowej. Proszę o pomoc w tej sprawie.
  • REKLAMA
  • #2 16652890
    sulof1601
    Poziom 26  
    Ocena: 281
    Witam.Jeśli brakuje tylko kontrolki ładowania a pozostałe są to stacyjka odpada.Bez kontrolki nie wzbudzi się alternator i nie będzie ładowania,zacznij właśnie od sprawdzenia czy nie jest przepalona jeśli będzie to wymień jeśli nie to daj znać.
  • REKLAMA
  • #3 16652941
    karol4444
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Kluczowe pytanie:
    jak stwierdzone jest, że alternator nie ładuje ?

Bo świeci kontrolka/nie świeci kontrolka, czy rozładowuje akumulator, czy brak wymaganego napięcia w instalacji powyżej 12,7v czy amperomierzem?

Spore kompendium dywagacji masz w wątku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3368749-60.html#16652907

Obecnie o świeceniu kontrolki ładowania decydują sterowniki elektroniczne, ecu a minimum elektroniczne regulatory napięcia.
  • REKLAMA
  • #4 16652961
    sulof1601
    Poziom 26  
    Ocena: 281
    Pisał że kontrolka wcale się nie zapala.
  • #5 16652976
    karol4444
    Poziom 12  
    Wiem i to zrozumiałem,
    ale pytałem o merytorykę problemu, jak stwierdził, że nie ma ładowania ?!?
  • REKLAMA
  • #6 16661146
    zibi.g7
    Poziom 2  
    Bardzo wszystkim dziekuję. Alternator działa. Przyczyna prozaiczna. Nie było przejścia w obudowach kontrolek, a miałem ich dwie. Żarówki wcześniej sprawdzałem i były dobre, a w życiu bym nie pomyślał, że w obudowie kontrolki może coś się zepsuć. Ta przyczyna może innym przydać się na przyszłość.
    Ja pierwszy raz się zapisałem i nie wierzyłem , że ktoś może odpisać.
    Jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc.

ZIBI
  • #7 16661987
    karol4444
    Poziom 12  
    Miło było,
    a super, że opisałeś szczęśliwe zakończenie.

Pozostaje życzyć minimum stopy wody pod kilem...
    ... a właściwie pod śrubą.
    p.s.
    Tylko pamiętaj, że tradycyjnie na wodach obowiązuje lewostronny ruch
  • #8 17215261
    zibi.g7
    Poziom 2  
    Witam, jak sie okazalo ,to zarowka byla dobra lecz styki w samej kontrolce byly na tyle skorodowane, ze nalezalo cala kontrolke wymienic. Doszlem do tego sprawdzajac krok po kroku wszystkie przewody i urzadzenia. teraz jest wszystko ok, Ladowanie dziala sprawnie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące problemu z ładowaniem alternatora w starym silniku diesla Mercedesa w łodzi motorowej, wskazując na brak świecenia kontrolki ładowania. Odpowiedzi sugerowały, że uszkodzona stacyjka nie jest przyczyną, ponieważ brak kontrolki uniemożliwia wzbudzenie alternatora. Kluczowe było ustalenie, jak stwierdzono brak ładowania, czy to przez pomiar napięcia, czy rozładowanie akumulatora. Ostatecznie, po sprawdzeniu, okazało się, że problemem były skorodowane styki w obudowie kontrolki, co wymagało jej wymiany. Po tej naprawie ładowanie działało prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA