logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z podłączniem silinka 1,1kW "klatkowy?"

xhary 03 Sie 2005 17:23 2154 10
  • #1 1703551
    xhary
    Poziom 11  
    Witam mam problem podłacznia silnika, otórz silnik napewno nie jest spalony, wymieniane były w nim łożyska po podłaczeniu przez inna osobe nie chodził tylko buczał, jak zerkłem na schemat podłacznia to pewno kable zostały pomieszane, cos mi tu nie pasuje z tymi "kabelkami" za duzo i nie wiem który od czego. Załaczam foty na których jest schemat połaczeń co i jak ma byc i jak jest w siliku, tebliczke z typem oraz wyglad wogóle silika. Prosiłbym o informacje "co i jak powinno być" i jak posprawdzać które od czego sa przewody
    Załączniki:
    • Problem z podłączniem silinka 1,1kW "klatkowy?" P8032209.JPG (76.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem z podłączniem silinka 1,1kW "klatkowy?" P8032208.JPG (71.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem z podłączniem silinka 1,1kW "klatkowy?" P8032205.JPG (77.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem z podłączniem silinka 1,1kW "klatkowy?" P8032203.JPG (76.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 1703579
    hur
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Połączenia wydają się poprawne ,ale musiśż ściągnąć mostek "środkowy "
    między *1* a U2 i sprawdzić czy jest tam przejście między( *1* a M ) ,tzn czy wy łacznik odśrodkowy jest *zwarty* ,On wylącza dopiero po uzyskaniu obrotów przez silnik ,jeśli jest przerwa nie obejdzie się bez powtórnego zdjęci pokryw bocznych i wyregulowanie jego ,
    tam chyba jeden zacisk jest uszkkodzony ,U1 uważaj aby nie zwierał do masy bo pod niego włączasz napięcie .
    na razie

przepraszam ale sprawdzić między R1 a 1 ,zle odczytłem oznacenia ,foto a nie ( M a1) .:cry:
  • #3 1704087
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3422
    Witam.
    Masz bardzo ładny schemat podłączeń.
    Problemem może być dla Ciebie odnalezienie właściwych uzwojeń tzn. roboczego i rozruchowego.
    Wyłącznik odśrodkowy i kondensator są podpięte prawidłowo.
    Jeżeli masz omomierz to sprawdź rezystancję uzwojeń (uzwojenie robocze będzie mieć mniejszą rezystancję niż rozruchowe).
    Uzwojenie robocze jest cały czas podpięte pod zasilanie, a rozruchowe połączone w szereg z wyłącznikiem odśrodkowym (spójrz na schemat).

Jeżeli byś pomylił uzwojenia to silnik i tak będzie "kręcił" ale jego moc
    (moment na wale) drastycznie spadnie (jest słaby, można go łatwo zatrzymać). W takim przypadku zamień uzwojenia.
    Na postoju wyłącznik odśr. powinien być zwarty.
    Pozdro
  • #4 1704545
    xhary
    Poziom 11  
    dzieki na wstepie za odpowiedzi,multimetr mam lecz bede musiał poczekac na jego przyjazd-przez przypadek został u kuzyna,jutro postaram sie sprobowac jeszcze raz na sucho a jak nic nie da to bede musiał poczekac na mój przyrzadzik , tak zacisk jest "uchrupnięty" zaizoluje jutro i pogrzebie jak czas pozwoli, jakby co to bede jeszcze pytał co dalej..dzis wogóle poprawiłem mocowania obudowy bo silnik był tak skrecony ze pół obrotu wałem i opór teraz sie slizga się dobrze

to do miłego jak cos bedzie nie tak to bede apelował
  • #5 1798383
    xhary
    Poziom 11  
    Witam! Wróciłem z wakacji, multimetr tez, posprawdzałem wszysto jest tak jak ma byc: przejście jest, uzwojenia rozruchowe 7,5 ohma, robocze 1,5 ohma, kondensator dobry 109µF, podpiete tak jak trzeba, ale silnik nadal NIE KRĘCI tylko buczy, dotatkowo gdy podłacze go na chwile do sieci wtedy po odłaczeniu nie mozna okrecić swobodnie wałem-zacina sie w jednym miejscu, przekrece z troche wiekszą siła i juz kreci się normalnie. Wiec czekam na dalsze propozycje co zrobic z silniczkiem????
    Pozdrawiam
  • #6 1799464
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3422
    Witam
    Coś mi się wydaje że jest problem z łożyskami lub ze złym zmontowaniem. Wału nie może nić blokować. Włącz go do sieci i wprowadź w ruch wał ręką.
    Pozdrawiam
  • #7 1799792
    sławekj
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zgadzam sie z Panem Aleksander_01 widząc na zdjeciu zkorodowany wałek roboczy najprawdopodobniej są to łożyska. Ale zalecałym bym sprawdzić również stan wirnika oraz blach pakietu stojana. Rdza przy niewielkiej szczelinie powietrznej bedzie powodowała zacieranie wirnika wzgledem stojana
  • #8 1799869
    xhary
    Poziom 11  
    Wiec wlaśnie ktoś wymieniał w nim łozyska i od tego czsu nie chodzi-tak sie dowiedziałem od rodziny, jeszcze go nie rozkreałem -moge sprawdzić. Dziwna jest ta przypadłość normalnie wirnik sie kreci bez oporów-po krótkim właczeniu zablokowuje sie -po przekręceniu "troche siła" wraca do obracania bez oporu. Zobacze w środku czy czasem jakiś opiłków metalowych nie ma.
  • #9 1800862
    cinko
    Poziom 22  
    Ocena: 207
    Myśle że można by było podłączyć uzwojenie robocze do sieci, ręka przekręcić wałem silnik powinnien się rozkręcić. Odłączyc zasilanie i sprawdzić czy wał się zacina. Podejrzewam że to wyłącznik odśrodkowy blokuje wał.
  • #10 1801354
    xhary
    Poziom 11  
    Wiec rozkreciłem silnik i znalazłem kawałek karbowanego drucika stalowego pomiedzy uzwojeniami a wirnikiem "klatką" -podejrzewam że to było przyczyna, do tego wyłacznik odśrodkowy nie odbija do końca -dorzucam fotki -bedzie widac stan techniczny. Teraz zamierzem wyczyscic klatke drobnym papierkiem samochodowym, pózniej denaturat w celu usuniecia "smieci", podobnie w stosunku do wyłacznika odśrodkowego i troche wazeliny technicznej, no i jakość styku poprawnie 2000-tysiaczkiem na blaszcze szczelinomierza. Będzie dobrze? Czy cos inaczej wykonać? Dziekuje za zainteresowanie!!!
    Załączniki:
    • Problem z podłączniem silinka 1,1kW "klatkowy?" P9082784.JPG (59.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem z podłączniem silinka 1,1kW "klatkowy?" P9082786.JPG (64.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem z podłączniem silinka 1,1kW "klatkowy?" P9082785.JPG (60.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1811550
    xhary
    Poziom 11  
    Witam przeczysciłem nasmarowłem i wszytko chodzi!!!! Dziekuje za pomoc!!! Najbiżej rozwiązania byłi Aleksander_01 i sławekj za co bardzo dziekuje. Jednak problemem był ten drucik-ciekwe jak się on ta znalzł-pewnie "gratis" przy montowniu łożysk przez nieuwage kogos z rodziny. No wiec post uważam za zamknięty. Dzikekuje jescze raz za pomoc!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył podłączenia silnika klatkowego o mocy 1,1 kW, który po wymianie łożysk nie uruchamiał się, a jedynie buczał. Sprawdzenie schematu połączeń wykazało prawidłowe podłączenie uzwojeń roboczego i rozruchowego oraz kondensatora, a także poprawne działanie wyłącznika odśrodkowego. Pomiar rezystancji uzwojeń potwierdził ich sprawność (uzwojenie rozruchowe 7,5 Ω, robocze 1,5 Ω), a kondensator miał pojemność 109 µF. Problemem okazało się mechaniczne zablokowanie wału silnika – po krótkim podłączeniu do sieci wał zacinał się w jednym miejscu, ale po przekręceniu z większą siłą obracał się swobodnie. Po rozkręceniu silnika znaleziono kawałek karbowanego drucika stalowego między uzwojeniami a klatką wirnika, który powodował zacięcie. Dodatkowo wyłącznik odśrodkowy nie odbijał do końca. Po oczyszczeniu klatki, wyłącznika odśrodkowego, nasmarowaniu i usunięciu zanieczyszczeń silnik zaczął działać poprawnie. Wskazano, że problemem mogło być niewłaściwe złożenie lub zanieczyszczenie podczas wymiany łożysk.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA