logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers novatherm ZW 20 KE schodzi powietrze z naczynia rozszerzalnościowego ?

Methiu83 21 Sie 2017 13:14 1146 4
REKLAMA
  • #1 16654385
    Methiu83
    Poziom 10  
    Ocena: 23
    Witam. Moje pytanie jak w tytule schodzi mi powietrze z naczynia rozszerzalnościowego w junkersie Novatherm Zw 20 ke.. Jaka to może być przyczyna dziurowy ? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16663851
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1447
    Naczynie powinno być napompowane po opróżnieniu wody z kotła i przy otwartym koreczku spustowym pod pompą (klucz 10) do 0,75bar nastawa fabryczna. Następnie wentyl zabezpieczony koreczkiem z uszczelką ( uszczelka ma być w koreczku nie w wentylu). Zaworek z wentyla można wykręcić przed pompowaniem i przesmarować. Awaria naczynia rzadka ( nie można napompować albo wentylem leci woda).
  • REKLAMA
  • #3 16664460
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    z ciekawości, czy takie koreczki z uszczelkami są do kupienia na wolnym rynku?
    Osobiście nie widziałem takich w handlu, jak już to zwykłe.

Zaworek dla pewności lepiej wymienić na nowy, w każdym warsztacie wulkanizacyjnym użyczą jedną sztukę na wymianę, bo są takie same jak w samochodzie.
    Jeśli po wymianie zaworka i koreczka problem nie ustąpi to naczynie do wymiany.
    "Dętka" w naczyniu z racji wieku też się zużywa, więc po kilkunastu latach jak najbardziej ma prawo stwarzać problemy.
    Choć raz słyszałem opinię, że jak naczynie przeponowe wytrzyma ponad 6 lat to jest to dobry wynik, a jak ponad 10 lat to naczynie było bardzo dobre.
  • REKLAMA
  • #4 16664651
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1447
    Koreczki i zaworki są dostępne w zakładach wulkanizacyjnych. Naczynia w junkersach bardzo dobre i trwałe rzadko defektują pod warunkiem że regularnie raz na 3 lata są dopompowane zgodnie z instrukcją obsługi i konserwacji. Wytrzymują 20 lat i dłużej, (polska produkcja ) w przeciwieństwie do made in italy.
  • #5 16664679
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Dzięki za info o koreczkach, choć liczę, że nie będę musiał wymieniać.
    serwisszulborski.pl napisał:
    Wytrzymują 20 lat i dłużej, (polska produkcja )

Dobrze wiedzieć, bo wielu uważa, że jak coś jest made in Poland to jest do d... i lepsze będzie zagraniczne.
    A jak sam widzę to często ten tzw. Zachód jest przereklamowany, a nie doceniamy swoich własnych produktów.
    Choć trudno jednoznacznie oceniać, bo np. firma Reflex, choć ma zakład produkcyjny m.in. w Polsce to jest to zagraniczna firma.
REKLAMA