logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeniesienie instalacji gazow - Główny zawór na klatce.

Agnieszka150 22 Sie 2017 14:04 2220 3
REKLAMA
  • #1 16656633
    Agnieszka150
    Poziom 2  
    Witam. Chcialabym zrobić remont kuchni i przenieść płytę gazowa w inne miejsce. Rura pionowa jest w rogu i od kolanka jest pozioma rura długości ok metra wzdluz dłuższej sciany i tu jest teraz plyta. Chciałbym przenieść plyte również w odległości okolo metra od pionowej rury ale na krótszą ścianę. Zawor w tym momencie jest na ostatnim odcinku instalacji. A zawór główny na klatce. Nie mam licznika. Czy jest jakakolwiek możliwość zrealizowania tego planu? Bo podłączenie węża elastycznego na długości ponad dwa metry chyba nie jest możliwe. Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16656706
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1610
    Do zaworu w mieszkaniu instalacja musi być spawana. Jeśli skraca się rurę to nie ma problemu, po obcięciu gwintowanie końca rury i osadzenie zaworu w miejscu dostępnym. Za zaworem można już na kolankach lub wężu. Jeśli to mieszkanie w bloku to potrzebujesz zgodę spółdzielni na remont i plan na nową instalację. Bez tego podczas kontroli inspektor może zakwestionować. Przeniesienie rury załatw z firmą usługową spółdzielni albo wykwalifikowanego fachowca, który przeprowadzi stosowną próbę szczelności i wystawi dokumenty. Na wszystko musisz mieć dokumenty.
  • REKLAMA
  • #3 16656904
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3847
    Agnieszka150 napisał:
    Nie mam licznika

A gdzie to gaz za darmo rozdają?I jak już napisano niech się tym zajmie gazownik. On bez pomocy forum będzie wiedział jak zrobić
  • #4 16656975
    Agnieszka150
    Poziom 2  
    Gaz w czynszu. :-) Gazownik byl i powiedział, ze jak nie mam zaworu w mieszkaniu to nic nie zrobi.
REKLAMA