logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zrobić automatyczny wyłącznik okapu nad płytą indukcyjną?

jarobart1 22 Sie 2017 20:21 3984 15
REKLAMA
  • #1 16657458
    jarobart1
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam.
    Chciałbym zrobić automatyczny wyłącznik okapu nad płytą indukcyjną. Nie mogę nic znaleźć gotowego (albo nie wiem gdzie szukać) i chciałbym coś zrobić samemu. Chodzi mi oto by po włączeniu jakiegokolwiek panelu automatycznie włączał się wentylator na najmniejszych obrotach, a po wyłączeniu pochodził jakiś czas i się wyłączył. Myślę o użyciu czujnika natężenia prądu zmiennego w kablu + czasowy wyłącznik wentylatora (taki do łazienki), ale nie za bardzo pamiętam elektronikę (miałem chyba ze 25 lat temu) i byłbym wdzięczny za pomoc w doborze części i jakiś schemacik, albo własne rozwiązanie. Znalazłem na elektrodzie schemat czujnika bazującego na zasadzie różnicy temperatur, ale jest za bardzo skomplikowany, potrzebuję coś prostszego.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16657619
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 791
    Moźe podaj jeszcze ceny.
  • #4 16658990
    jarobart1
    Poziom 10  
    Dzięki za szybką odpowiedź, jednakże nie za bardzo rozumiem jak to działa:
    Cytat:
    Do załączania - przekaźnik Priorytetowy.
    Np F&F : http://www.fif.com.pl/lista produktow/42
    Nakładasz na kabel zasilający.

W instrukcji przekaźnika napisano:
    Cytat:
    Potencjometrem nastawiana jest wartość poboru prądu w obwodzie priorytetowym, powyżej której przekaźnik odłącza obwód niepriorytetowy.

więc ten przekaźnik chyba raczej służy do wyłączania.
  • REKLAMA
  • #5 16663586
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Sorki nie zauważyłem że te natablicowe mają tylko jeden zestyk.
    Przekaźniki na szynę DIN maja przełączalne zestyki.
  • Pomocny post
    #6 18178073
    jonya
    Poziom 11  
    Dzieki za pomysl,

Widze jednak ze rowniez Przekaznik Priorytetowy na szyne DIN (np Przekaźnik priorytetowy PR-615) jedynie jest w stanie rozlaczyc obwod niepriorytetowy (okap) po wykryciu zalaczenia obwodu priorytetowego (plyta indukcyjna).

Czy sa Przekanizniki priorytetowe ktore dzialaja odwrotnie (zalaczaja obwod niepriorytetowy [okap] po wykryciu zasilania w obwodzie priorytetowym [plyta])? Byloby to niezgodne z ich normalnym przeznaczeniem ale to wydaje sie potrzebne tutaj.

Chyba ze mozna tak ustawic Przekaznik Czasowy (np Przekaźnik czasowy PCS-516 UNI) aby zalaczal obwod po zaniku zasilania a rozlaczal z opoznieniem po pojawieniu sie zasilania?

https://www.fif.com.pl/pl/przekazniki-priorytetowe/799-przekaznik-priorytetowy-pr-615.html
    https://www.fif.com.pl/pl/przekazniki-czasowe/786-przekaznik-czasowy-pcs-516-uni.html
  • #7 18178102
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    jonya napisał:
    Widze jednak ze rowniez Przekaznik Priorytetowy na szyne DIN (np Przekaźnik priorytetowy PR-615) jedynie jest w stanie rozlaczyc obwod niepriorytetowy

Przekaźnik PR-615 ma styk typy przełączającego NO/NC, i wybierając odpowiednio NO lub NC możesz alternatywnie rozłączać lub załączać dany obwód.
  • #8 18178176
    jonya
    Poziom 11  
    elkard napisał:
    jonya napisał:
    Widze jednak ze rowniez Przekaznik Priorytetowy na szyne DIN (np Przekaźnik priorytetowy PR-615) jedynie jest w stanie rozlaczyc obwod niepriorytetowy

Przekaźnik PR-615 ma styk typy przełączającego NO/NC, i wybierając odpowiednio NO lub NC możesz alternatywnie rozłączać lub załączać dany obwód.

Dzieki! A gdzie najlatwiej ten styk znalezc? nie moge go znalezc na obudowie a w instrukcji nie ma o nim informacji niestety :(
  • REKLAMA
  • #9 18178282
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    Styk NO to jest zacisk 12 przekaźnika a NC to zacisk 10.
    Czyli aby uzyskać załączenie okapu wraz z załączeniem płyty musiał byś użyć styków 10-11 przekaźnika PR-615.
    No i jeszcze dodać do tego przekaźnik czasowy typu opóźnione wyłączanie.

Jeszcze tak dla jasności, NO oznacza normalnie otwarty, a NC normalnie zamknięty.
  • Pomocny post
    #10 18178492
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1003
    Do tego dodaj przekaźnik czasowy i będzie komplet.
  • #11 18179162
    jonya
    Poziom 11  
    Wielkie dzieki!!!
  • #12 20336531
    jarobart1
    Poziom 10  
    Wszystko już mam, zamiast włącznika czasowego chciałbym jednak użyć włącznika Sonoff, aby go uruchomić mechanicznie należy wcisnąć przycisk, resztę już można ustawić programowo. Jednakże przekaźnik priorytetowy zwiera obwód a ja potrzebuje impulsu więc potrzebuję włącznika który zamieni stan zwarty na impuls. Próbowałem szukać ale niestety nie wiem co wybrać. Można też wgrać tasmoto do Sonoff ale to trochę za skomplikowane.
    Czy ktoś mógłby mi doradzić co wybrać, coś na 3.3V aby mogło działać na zasilaniu Sonoff?
  • #13 20336748
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Jak masz miejsce to może zrób to jeszcze na poziomie 230V.
    Z priorytowego wysteruj cewkę PCA-512 (F&F).
    Ten przekaźnik czasowy po podaniu zasilania zwiera styk na ustalony czas.
    Tam ustaw sobie krótki czas i będziesz miał impuls jak z przycisku.
    Styki są odseparowane od sieci wiec możesz sobie załączać dowolny poziom.
  • #14 20337524
    jarobart1
    Poziom 10  
    chodzi mi o co malego, chciałem też użyć tego tego przełącznika do usprawnienia bezprzewodowego włączania komputera, teraz mam SONOFF RE5V1C który włącza PC poprzez załączanie się na 1 sekundę, żeby wyłączyć też muszę wydać komendę "włącz", nie mogę też sprawdzić stanu zdalnie, jest cały czas off.
  • #15 20337704
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1067
    Niech żyje lenistwo. Komputera i okapu nie da się włączyć normalnie, do tego potrzebny sonoff. Nie ma czegoś takiego do uruchomienia spłuczki w kiblu? bo mi się nie chce wyciągać ręki. Wygodniej telefonem zasterować.
  • #16 20493787
    jarobart1
    Poziom 10  
    Pomoc uzyskana na forum angielskim.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na stworzenie automatycznego wyłącznika okapu nad płytą indukcyjną, który włączałby wentylator po aktywacji płyty i wyłączał się po pewnym czasie. Proponowane rozwiązania obejmują użycie przekaźników priorytetowych oraz czasowych. Użytkownicy dyskutują o modelach przekaźników, takich jak PR-615 i PCA-512, oraz o ich konfiguracji, aby uzyskać pożądane działanie. Wskazówki dotyczą także użycia czujników natężenia prądu oraz możliwości programowania urządzeń, takich jak Sonoff, do zdalnego sterowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA