logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitoring domu: 2 kamery IP POE, rejestrator z detekcją ruchu, budżet 2000zł

dan_dan 23 Sie 2017 15:29 2616 8
  • #1 16658866
    dan_dan
    Poziom 8  
    Witam,

Chcę monitorować teren na zewnątrz domu. Czego potrzebuję:
    - ilość kamer - 2 zasilane po POE (najlepiej kopułkowe)
    - rejestrator - z możliwością detekcji ruchu
    - dysk - pewnie będzie WD Purple
    - co do obrazu to max na czym mi zależy to odczytanie tablic rejestracyjnych z odległości ok. 20m

Budżet - 2000zł

Co posiadam:
    - router ASUS 4G-AC55U
    - Switch TP-LINK TL-SF1008P

Czy poniższy zestaw się nada?:
    - kamera Hikvision DS-2CD1131-I
    - rejestrator Hikvision DS-7604NI-E1

Jakaś alternatywa innej firmy?

Dzięki za opinie.
  • #2 16658910
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    dan_dan napisał:
    co do obrazu to max na czym mi zależy to odczytanie tablic rejestracyjnych z odległości ok. 20m

Przy tych kamerach (które wybrałeś) - nie ma takiej możliwości żebyś identyfikował osoby lub tablice rejestracyjne czy to w dzień czy noc na założonej przez ciebie odległości.
    Kamera którą wybrałeś widzi tablice w odległości 1-4 metry (w nocy może być gorzej)

Musisz się na coś zdecydować. Czy chcesz widzieć bardzo szeroko - ale zapomnij o szczegółach bardziej oddalonych, czy np chcesz widzieć wąsko (przybliżenie) ale rozpoznasz tablice 20 metrów dalej.
    Może lepiej pomyśleć o innym rozwiązaniu ? Technologi AHD/TVI/CVI ?
    W cenie tych 2 kamer IP, kupisz 3-4 kamery AHD 2MP i z obiektywami zmiennymi (dostosujesz sobie kąty widzenia ) ?

Oczywiście sygnał oraz zasilanie z kamer HD też puścisz po skrętce ?

Żebym mógł pomóc i coś doradzić potrzebuję jeszcze te informacje:
    - czy masz możliwość / kable żeby zamontować dodatkowe Kamery?
    - jakie masz oświetlenie wokoło domu?
    - czy tą odległość podałeś dlatego że potrzebujesz monitorować jakiś odległy plac lub np bramę wjazdową?
  • #3 16660985
    dan_dan
    Poziom 8  
    Dzięki za odpowiedź.

Musisz się na coś zdecydować. Czy chcesz widzieć bardzo szeroko... Tak, chodzi o to żeby widzieć szeroko. Rozumiem, że w takim przypadku o zobaczeniu szczegółów nie mam co myśleć?

Oczywiście sygnał oraz zasilanie z kamer HD też puścisz po skrętce ? Zgadza się.

- czy masz możliwość / kable żeby zamontować dodatkowe Kamery? Nie mam. Jest tylko jeden kabel na kamerę. Od początku nastawiałem się na monitoring ip.
    - jakie masz oświetlenie wokoło domu? Z tyłu domu brak oświetlenia. Przód domu (ulica) oświetlona słabo. Zresztą kamera będzie jakieś 4 metry nad ziemią.
    - czy tą odległość podałeś dlatego że potrzebujesz monitorować jakiś odległy plac lub np bramę wjazdową? Taką odległość podałem, żeby monitorować bramę wjazdową. Może przesadziłem w odległością, miałem po prostu nadzieję, że te kamery zarejestrują rejestrację samochodu z odległości 20m. Powiedzmy, że 10m wystarczy.

Czyli lipa przy takim budżecie?
  • #4 16661165
    jpl
    Poziom 34  
    dan_dan napisał:
    widzieć szeroko. Rozumiem, że w takim przypadku o zobaczeniu szczegółów nie mam co myśleć?

Dokładnie tak jest.. jak widzisz szeroko - to masz tzw kamerę poglądową - żeby zobaczyć gdzie ktoś lub coś się porusza - bez jego identyfikacji.

Mógłbyś spróbować albo iść w więcej megapikseli (cena wyższa) mógłbyś przy zachowaniu szerokiego kąta - mieć a tyle pikseli żeby a odległość 10 metrów w nocy i za dnia - łapać tablice.

Wg mnie najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie były by kamery 4MPix (lub nawet 5MP) z obiektywami np 3,6 [mm] (10-20st mniejszy kąt widzenia) a łapiesz się wtedy że w odległości 10 metrów odczytasz za dnia tablice, rozpoznasz kogoś - w nocy też są takie szanse.

Super było by gdybyś miał np kamerę z motorzoomem 2,8-12 [mm] mógłbyś sobie tak ustawić kąt widzenia jaki najlepiej Tobie odpowiada! Bo kamery ze stałym kątem widzenia to takie kupowanie kota w worku - jak się nie znasz.

Co do budżetu - tutaj zmieścisz się na styki - rejestrator kolo 600-700 pln.
    Kamery z motorzoomem 2,8-12 [mm] 4MP z OV4689 - 600 pln za sztuke.
    Dysk twardy już masz?

Pytanie ostatnie - kamery mogą być tubowe ? tzw bullety ? Są tańsze oraz masz pewność że po roku coś zobaczysz na te 10 metrów w nocy (w wybranych przez Ciebie kamerach - kopułki po około 3-4 miesiącach zaczynają tak dawać jaja że w nocy będziesz miał same jasne plamy na obrazie - oczywiście sprzedawca powie że sprzeda ci kopułkę co pół roku - ale to jest tylko półśrodek ).
  • #5 16662417
    dan_dan
    Poziom 8  
    Wielkie dzięki, na taką pomoc liczyłem.

Dysku jeszcze nie mam, ale widzę, że polecane są WD-Purple. W ciemno strzelam, że pojemność min 2T (zdaję sobie sprawę, że to zależy od ilości kamer/jakości obrazu/jak długo chcę przechowywać nagrania - to będzie ostatnia rzecz nad jaką będę się zastanawiać :)

Jeżeli trzeba to jestem w stanie trochę dołożyć do sprzętu. Skłaniałbym się jednak do kopółek.

W związku z tym o czym napisałeś - czy możesz podać przykładowy model rejestratora, kamery tubowej oraz kopółkowej?

Z góry dziękuję.
  • #6 16662636
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 642
    Ja bym Ci zaproponował takie kamery DS-2CD2142FWD-I(4mm) 4MPix oraz DS-2CD2T42WD-I5(4mm) 4MPix. Może niezbyt tanie, ale dobre - takie montowałem i żadnych problemów. Dysk jak najbardziej WD Purple (przystosowany do pracy 24/7). Rejestrator może być taki jaki podałeś. Zdaję sobie sprawę, że ceny przekraczają Twój budżet.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #7 16662749
    jpl
    Poziom 34  
    Kamery 4K-4045ARKS (MZ) -2x
    Rejestrator np dvrmx-4ahdf2-e - 1x
    Rejestrator jest pełną hybrydą, możesz powyłączać kamery AHD a zamiast nich podłączyć kamery IP (w sumie 8 kamer IP do 8MP).

Dysk - polecam seagate skyhawk - mają większy zakres temperatury pracy, oraz SMART monitoruje więcej ważnych danych (np pokazuje że jest zbyt wysoka temperatura pracy dysku)
  • #8 16662779
    dan_dan
    Poziom 8  
    Dzięki wszystkim!
  • #9 16663278
    jpl
    Poziom 34  
    Oczywiście zapomniałem dodać porównań na których idealnie wychodzi dlaczego lepiej kamery ze zmiennym obiektywem wybrać.
    Kamera 2MP ta bardzo szeroko-widząca - jak widać przy jej kącie widzenia... to w takiej odległości nic nie rozpoznasz

Kamera 4MP ze stałym obiektywem... ciut lepiej ale dalej ten obiektyw stały

A na końcu kamera 4MP gdzie sobie obiektywem trochę robisz zoom - kosztem 10-20 stopni uzyskujesz jakość taką jak oczekujesz

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do monitorowania terenu wokół domu, planując zakup dwóch kamer IP zasilanych przez POE oraz rejestratora z detekcją ruchu w budżecie 2000 zł. Wskazano na potrzebę odczytu tablic rejestracyjnych z odległości do 20 metrów. Odpowiedzi sugerują, że wybrane kamery Hikvision DS-2CD1131-I mogą nie spełniać wymagań dotyczących identyfikacji szczegółów na takiej odległości. Proponowane są kamery o wyższej rozdzielczości (4MP lub 5MP) z obiektywami zmiennymi, co pozwoli na lepsze dostosowanie kąta widzenia i jakości obrazu. Użytkownik rozważa również alternatywy, takie jak kamery AHD. Wskazano na dysk WD Purple jako odpowiedni do rejestracji 24/7.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA