logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy napęd Somfy Elixo 500 pasuje do bramy z napędem Nice? Co z fotokomórkami?

arcyimperator 24 Sie 2017 14:44 3018 16
REKLAMA
  • #1 16660853
    arcyimperator
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam,
    mam zamontowany u szwagra napęd bramy przesuwnej Nice (popsuty) - niestety modeiu nie udało się odczytać. Czy można go zastapić napędem Somfy (Elixo 500)? ztcw listwa zębata pasuje, jak ma się sprawa fotokomórek, lampy i anteny? (widze że przy lampie jest antenka) Czy to wszystko będzie pasować? Czty lepiej wszystko zastąpić od nowa Somfy?
  • REKLAMA
  • #2 16660923
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 559
    Witaj,wymień lepiej cały zestaw- napęd , fotocele, lampa. Przynajmniej będziesz miał pewność że długo popracują. A co się popsuło w starym siłowniku?
  • REKLAMA
  • #4 16661104
    arcyimperator
    Poziom 14  
    Ok, zrobie zdjęcia jutro:]
    Popsuł się z tego co zrozumiałem wyłącznik.. krańcowy (ten z wystającą z napędu sprężybką)? Czy można to dokupić?
  • Pomocny post
    #5 16661111
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Pewnie że tak. A jak nie , to można zaadoptować coś innego. Na pewno wyjdzie taniej od nowego napędu. Wstaw zdjęcia uszkodzonych elementów.
  • #6 16661390
    arcyimperator
    Poziom 14  
    Cześć,
    dziękuję za odzew. Dzisiaj rozkręciłem napęd i się mu przyjrzałem, zwłaszcza krańcówce. A więc:
    - napęd ma na obudowie silnika napis R0 1000 (230V 400W rpm 17Nm)
    - Wyrzuciłem gniazdo myszy:]
    - Działa komunikacja radiowa. Odbiornik to chip control multi nano 150
    - Po naciśnięciu przycisku na pilocie brama otwiera się. Po ponownym naciśnieciu zatrzymuje się. potem trzeba trzy razy nacisnąć żeby znowu zaczynała się otwierać - nie działa w kierunku zamykania.
    Krańcówka wydaje się być ok - sprawdziłem miernikiem że styki działają.
    Co warto jeszcze sprawdzić?
    Wygląda to trochę jakby kabelek od krańcówki mógłby być przerwany? nie sprawdzałem dokładnie....?

p.s. Jeśli potrzeba zdjęć to dajcie znać

Dzieki!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 16661494
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Witaj. W centrali Robo 1000 są diody świecące LED umieszczone nad złączem prewodów. Można dzięki nim wstępnie określić rodzaj uszkodzenia. FCC i FCA to diody odpowiedzialne za krańcówki. Jeżeli gaśnie FCC przy bramie zamkniętej, a FCA przy bramie otwartej to krańcówki są OK. Uszkodzone mogą być fotokomórki lub przewód od nich... Dioda FOTO powinna się świecić przy normalnej pracy, a gasnąć tylko w momencie przecięcia ich wiązki (przeszkoda między nimi).
  • Pomocny post
    #8 16661961
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Krańcówki to raczej są dwie. Jedna sygnalizuje stop zamknięcia, druga stop otwarcia.

Dodano po 50 [minuty]:

Szukaj w Googlach>automatyka.blog.pl-masz tam części do napędów Nice.
  • #9 16664950
    arcyimperator
    Poziom 14  
    Cześć,
    zrobiłem dzisiaj kilka sprawdzeń i to wnioski:
    -silnik ok (kręci się w obie strony, podłączyłem do niego kondensator na przewody sterujące, zero do wspólnego i przykładałem fazę raz do jednego sterującego, raz do drugiego).
    -fotokomórka i krańcówki jednak sprawne (diody świecą się i gasną)

Obserwowane zachowanie jest takie że silnik normalnie pracuje w jedną stronę, natomiast w drugą objawy są nastęujące:
    -słychać cykniuęcie przekażnika
    - na stykach silnika jest napięcie bliskie zeru
    - grzeje się ...chyba to jest jeden triak
    - na wszystkich nóżkach triaków jest 230 V (ale to samo zachowanie jest dla działającego kierunku)
    Czy ktos wie jakie to triaki? Co jest między triakiem a silnikiem?
  • Pomocny post
    #10 16665331
    Marek J.
    BTB24-800BW
    arcyimperator napisał:
    Co jest między triakiem a silnikiem?

Chyba nic... Bezpośrednio z A2 triaków idzie na silnik.
    Jak już będziesz "rozbierał" centralę, to sprawdź i ewentualnie wymień przekaźnik. Jedne jego styki zasilają lampę, ale drugie podają napięcie na A1 triaków.
    Zmierz też pojemność kondensatora, albo od razu wymień. Będziesz miał z głowy na przyszłość...
  • #11 16673534
    arcyimperator
    Poziom 14  
    Wymiana triaków nie pomogła-dalej kręci w jedną stronę.
    Sprawdzę jeszcze układy sprzegające mikrokontroler z triakami.
    @M@rek J. masz na myśli kondensator na silniku?

Dodano po 6 [godziny] 41 [minuty]:

Sukces!! :) okazało się że pomogła wymiana optotriaków sterujących triakami silnika. Wymieniłem k3023 na MOC3051 i silnik kręci w obie strony.

@Kot mirmur: ułamałem odblokowanie więc strona się przyda:)
  • REKLAMA
  • #12 16676007
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Fajnie że się udało, trochę kasy w kieszeni zostało. Na myszy kolego pomaga blacha pod podstawą napędu. Trzeba tylko zrobić w niej otwory niezbędne do mocowania siłownika i przeprowadzenia okablowania.
  • #13 16676046
    Marek J.
    kot mirmur napisał:
    Na myszy kolego pomaga blacha pod podstawą napędu

Ja tam wolę używać kota... :lol:
    Ciekawe co te myszy wygryzły, że uszkodziły się optotriaki :roll:
  • #14 16676092
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Kot jest niezłym pomysłem, ciekawe jak długo wytrzyma na sznurku przy tej bramie? Może to wcale nie przez myszy, tylko owady np. mrówki, miałem parę takich przypadków.
  • #15 16676135
    Marek J.
    kot mirmur napisał:
    Kot jest niezłym pomysłem, ciekawe jak długo wytrzyma na sznurku przy tej bramie?

Na jakim sznurku? Na to jest paragraf! Mam nadzieję, że nie znasz tego z autopsji :D
    kot mirmur napisał:
    Może to wcale nie przez myszy, tylko owady np. mrówki

Tylko na te małe szkodniki podstawa nie pomoże...

PS:
    Ale dostajemy w du.ę z Danią...
  • #16 16677344
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Polak potrafi, nawet z Danią. Kot na sznurku to ten z filmu -Sami swoi. Blacha miała być od ewentualnych małych gryzoni.Co do owadów - ja wkładałem takie zielone płytki do środka siłownika [pod plastikowy korpus], które kupowałem w sklepach ogrodniczych. Wymiary są na tyle małe, ze mieszczą się praktycznie do każdej obudowie napędów. Zakłada się pierwszy na wiosnę , drugi w środku lata. Na zimę nie ma potrzeby.
  • #17 16677903
    arcyimperator
    Poziom 14  
    ;) Owszem, napęd był grobowcem dla wielu mrówek:) Poza tym myszy = mysie kupki, a te już mogą zaszodzić optotriakom. Ogólnie wnętrze napędu nie prezentowało się zbyt schludnie:]
    Szwagier twierdzi że delikatnie zabetonuje dookoła podstawy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy napęd Somfy Elixo 500 może zastąpić uszkodzony napęd bramy przesuwnej Nice. W odpowiedziach sugeruje się wymianę całego zestawu, w tym fotokomórek i lampy, aby zapewnić długotrwałą funkcjonalność. Użytkownik opisuje problemy z krańcówkami i silnikiem, a także wymienia konkretne komponenty, takie jak triaki i optotriaki, które były uszkodzone. Po wymianie optotriaków silnik zaczął działać w obie strony. W dyskusji poruszono również kwestie związane z zabezpieczeniem napędu przed szkodnikami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA