logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Mondeo Mk3 Sedan - Metalowy huk, trzask przy ruszaniu z parkingu

mar19861986 27 Sie 2017 14:40 2019 12
REKLAMA
  • #1 16666153
    mar19861986
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam,

Auto stało kilka dni nieużywane,

Dziś przy ruszaniu z parkingu, przy maksymalnym skręcie w prawo tyłem po przejechaniu metra usłyszałem głośny "metalowy" trzask, huk,

Najpierw pomyślałem sobie "jakaś śruba pękła" lub coś w tym stylu,

Jadąc na większych dziurach jak auto podskakuje coś chrobocze, jakiś metal w prawym kole, po prawej stronie,

Auto ściąga w prawo dość mocno, ściąga to źle powiedziane, gdy koła są wyprostowane to kierownica nie jest prosto tak, jak wcześniej, gdy jadę na wprost i gdy puszczę kierownicę to ona zaczyna się sama kręcić w prawo i auto skręca samo w prawo,

Po przejechaniu 2-3km wypadł ułamany kawałek sprężyny, zwinięty w półokrąg czarny pręt metalowy o długości około 10cm,
    Potem na próbę przejechałem jeszcze ze 2-3 km, nadal coś tam chrobocze gdy auto podskakuje na dziurach po stronie prawego koła i skręca w prawo gdy puszczę kierownicę

Ja sam koła nie ściągnę, nie mam kanału, dostępu do kanału ani nic z tych rzeczy itp.

Jak myślicie, co to może być ? Tylko sprężyna czy może coś więcej ?
    Czy mogę tak jeździć dopóki nie znajdę wolnego mechanika ?
    Czy sama delikatnie pęknięta sprężyna na pół zwoju może spowodować takie skręcanie kierownicy ?

PS. na marginesie wcześniej zwracałem uwagę że strona prawa auta jest nieznacznie wyżej niż strona lewa, teraz jakby się to wyrównało, mhm
  • REKLAMA
  • #2 16666198
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Nie możesz jeździć niesprawnym autem !!! (dla swojego i innych bezpieczeństwa). nikt ci nie zdiagnozuje przez internet jakie uszkodzenia powstały w twoim aucie. Odstaw auto do warsztatu, niech naprawią.
  • #3 16666199
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1092
    Końcówka sprężyny może zsunąć się z gniazda amortyzatora i wbić w oponę. (jeżeli odłamała się u dołu) jeżeli u góry zablokować kierownicę w czasie jazdy. Sam odpowiedz sobie czy możesz eksploatować samochód w takim stanie.
  • REKLAMA
  • #4 16666210
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3471
    mar19861986 napisał:
    nie mam kanału, dostępu do kanału

Kanał do tego nie potrzebny więc tak się nie tłumacz. Po prostu sam nie zrobisz bo nie masz o tym pojęcia. Auto do warsztatu i tyle.
  • #5 16666241
    mar19861986
    Poziom 8  
    Witam, czy pęknięta sprężyna na pół zwoju w przednim prawym kole może spowodować żę podczas jazdy kierownica skręca w prawo po jej puszczeniu ?

Moderowany przez T5:

3.1.12. Nie wysyłaj wielu jednakowych tematów na forum, użytkownicy nie będą wiedzieć, gdzie mają odpowiadać.
    Scaliłem.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3372216.html

• #6 16666259
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1092
    Może , ale nie musi.
  • #7 16666279
    mar19861986
    Poziom 8  
    koło prawdopodobnie ściągnę w poniedziałek dopiero, więc wtedy zobaczę co tam siedzi, a możecie teoretycznie napisac w jaki sposób peknięta sprężyna może powodować skręt kierownicy ? auto stoi prosto, nie jest "zapadnięte" w stronę prawą gdzie pękła sprężyna, prześwit między nadkolem a oponą jest taki sam po obu stronach
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 16666297
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5111
    mar19861986 napisał:
    a możecie teoretycznie napisac w jaki sposób peknięta sprężyna może powodować skręt kierownicy ?

Mało prawdopodobne. Wymień sprężyny z przodu (obie) i zleć zrobienie zbieżności.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #10 16666848
    mar19861986
    Poziom 8  
    mam zdjęcia po zdjęciu koła,

pęknięty kawałek (zdjęcie 1) pękł od góry, na zdjęciu 4 widać pęknięte miejsce
    dodatkowo te wszystkie elementy powyżej gumy wewnątrz sprężyny są luźne(zdjęcie numer 2), dodatkowo wypadły jakieś 2 kulki o średnicy 1cm jakby z łożyska jakiegoś,

gdy te wszystkie elementy są luźne ze zdjęcia 2, to już wiem co mi "chrobocze, lata" przy nierównościach na jezdni - to musi być to

muszę więc kupić sprężyny oraz chyba łożysko ? ale nie mogę znaleźć nigdzie informacji na temat tego łożyska i jego podzespołów, może znacie jakiś schemat budowy tego miejsca bym mógł namierzyć te elementy ?

Ford Mondeo Mk3 Sedan - Metalowy huk, trzask przy ruszaniu z parkingu Ford Mondeo Mk3 Sedan - Metalowy huk, trzask przy ruszaniu z parkingu Ford Mondeo Mk3 Sedan - Metalowy huk, trzask przy ruszaniu z parkingu Ford Mondeo Mk3 Sedan - Metalowy huk, trzask przy ruszaniu z parkingu Ford Mondeo Mk3 Sedan - Metalowy huk, trzask przy ruszaniu z parkingu
  • #12 16667045
    mar19861986
    Poziom 8  
    czyli teraz na 100% wiemy że to łożysko powodowało ściąganie, skręcanie w prawo ?

ze względu na dostępność i cenę wybrałem KAYABA, dobry wybór ?

poduszki i łożyska też muszę obustronnie wymienić ? czy wystarczy jak wymienię tylko te uszkodzone z jednej strony ?

sprężyny 2x KYB RH2634

poduszki i łożyska - KAYABA SM1211

auto to MONDEO III sedan (B4Y) 1.8 Koni-110 81W 2006rok
  • #13 16668569
    mar19861986
    Poziom 8  
    sprężyny zamówiłem LESJOFORS 4027578 - stwierdziłem ze lepiej dopłacić do nich zamiast KYB

zastanawiam się czy poduszki i łożyska wymienić z obu stron, czy tylko te uszkodzone przez sprężynę,

ale nie wiem jakie poduszki i łożyska wybrać, jakiego producenta zastanawiam się nad wyborem z :
    KAYABA SM1211 - znalazłem w cenie 65zł za komplet

Monroe mk 151 - 64 zł za komplet

FEBI BILSTEIN 19938 - znalazłem 85zł za komplet

a może jeszcze:
    SNR KB652.11 - 83zł

te 2 już są troche poza granicą ceny:
    MEYLE - 98zł

LEMFORDER - 120zł

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Fordem Mondeo Mk3, który po kilku dniach nieużywania wydaje głośny metalowy huk przy ruszaniu z parkingu, szczególnie przy maksymalnym skręcie w prawo. Po przejechaniu kilku kilometrów zauważa, że auto ściąga w prawo, a z koła wypada uszkodzony kawałek sprężyny. Użytkownik podejrzewa, że uszkodzenia mogą dotyczyć sprężyny, łożyska oraz poduszek amortyzatora. W odpowiedziach sugerowane jest, aby nie jeździć z uszkodzonym autem i jak najszybciej udać się do warsztatu. Użytkownik planuje wymianę sprężyn oraz łożysk, rozważając różne marki części zamiennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA