logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dorobienie pilota - samodzielne programowanie czy zlecenie firmie

fraksipon 29 Sie 2017 18:41 930 2
REKLAMA
  • #1 16670172
    fraksipon
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Gościu który remontował mi mieszkanie nie dokończył budowy wyłączył telefon i zabrał pilot do wspólnego parkingu.
    Na allegro widziałem pilot
    NOWY ORYGINALNY PILOT NICE SMILO SM2 2-KANAŁOWY
    który programuje się przez kombinację przycisków.

Nie wiem czy taki pilot pasuje do mojego szlabanu, wygląd ma ten sam ale bebechy nie koniecznie. Zadzwonię jutro do spółdzielni ile kosztuje dorobienie takiego pilota i obawiam się, że jest to koszt około 100zł. Chciałbym też zadać pytanie czy mogę samodzielnie dorobić sobie pilot, tylko pytanie o co powinienem zapytać?
  • REKLAMA
  • #2 16670200
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 1009
    Pilota nie zaprogramujesz sam bo to zapewne Keeloq i nie znasz tzw "manufacturer code" Czyli klucza producenta. Trzeba raczej kupic pilot od producenta sterowania szlabanem i go zaprogramowac w sterowniku szlabanu (musisz miec do niego dostep). No chyba ze szlaban to jakas staroc z stalym kodem...

Takie rozwiazanie to niestety dobre zabezpieczenie, ale i dziala to tez w druga strone ze producenci sakich sterownikow moga sprzedawac piloty w dosc wyskokich cenach...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 16670862
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3632
    Jeśli wygląd ten sam (czyli uśmiechnięte kółeczko z dwoma oczkami ciemnoniebieskie lub ciemnobure) to na 99% oryginalne Smilo (chyba że to był zamiennik). Nie było innych pilotów w takiej obudowie.
    Te piloty można dopisywać zdalnie (co prawda zależy od odbiornika - stare typy nie mają blokady zdalnego dopisywania, najnowszy uniwersalny odbiornik OXI już ma) posiadając już dopisany i będąc w zasięgu odbiornika - ale przyzwoitość i prawo wymaga aby administrator o tym wiedział. https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct...gggMAA&usg=AFQjCNHlmClch0e4F4dsHLMT2-oRfW1n6g
    Z drugiej strony skoro klient buchnął pilota to przydałoby się go unieszkodliwić. W tym systemie niestety można tylko skasować wszystko a następnie piloty legalne dopisać od nowa (można by zrobić to programatorem i wykasować konkretną sztukę ale po pierwsze nikt za darmo tego nie zrobi a po drugie nie wiadomo który numer ma trefny pilot i i tak trzeba robić spęd mieszkańcow).
    PS. Oryginały (nieco podatne na ułamanie) są za 60 zł, wytrzymalsze zamienniki za 50.
REKLAMA