logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zrobić lampki konkursowe z dwoma przyciskami blokującymi się nawzajem?

Kaktus7 30 Sie 2017 14:58 816 6
REKLAMA
  • #1 16671585
    Kaktus7
    Poziom 7  
    Witam
    Z wykształcenia nie jestem elektronikiem więc proszę dość prostym językiem wytłumaczyć mi jak mam to zrobić.
    Potrzebuję stworzyć dwie lampki małe takie nocne. Mają zostać użyte w konkursie. Muszą mieć dwa przyciski aby je zapalić ale kiedy jedna się zapali ta druga już nie powinna . I jak ja mam to "zmontować" ?
    Sklep z "częściami" mam niedaleko.
    Dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16671614
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1401
    Istotne jest czy lampki mogą być połączone kabelkiem , czy poprzez np. WI-FI ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16671671
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1874
    Trzeba określić, co to są te małe lampki.

Lampki na 230V, na LED/żarówka czy na 12V LED; przełączniki gdzie są umieszczone w podstawach lampki, na zewnątrz na przewodach
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16671780
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
  • REKLAMA
  • #5 16675636
    Kaktus7
    Poziom 7  
    brofran napisał:
    Istotne jest czy lampki mogą być połączone kabelkiem , czy poprzez np. WI-FI ?

Podłączone do gniazdka

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

To mają być dwie lampki na osobnych stolikach ( odległość1,5m-2m ) każda ma mieć załącznik. Ale po zaświeceniu jednej, druga ma się już nie zapalić. Zasilanie z gniazdka. Jeżeli chodzi o same "lampki" to można przyjąć, że będzie to żarówka z gniazdem i kablem.
  • Pomocny post
    #6 16676023
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 882
    Jak zrobić lampki konkursowe z dwoma przyciskami blokującymi się nawzajem?
    Jeśli nie będziesz miał przycisku z zestykiem rozwiernym (NC), to możesz zastosować warianty jak w ramce z prawej strony; wyłącznik i lampka kontrolna lub przycisk zwierny (NO) i przekaźnik. Przekaźniki mogą być typu R15 lub RM84 z cewką na 230V AC.
  • #7 21634920
    Kaktus7
    Poziom 7  
    Udało się zlutować zgodnie ze schematem

Podsumowanie tematu

✨ Omówiono wykonanie dwóch lampek sieciowych do konkursu, ustawionych na osobnych stolikach, zasilanych z gniazdka i wyposażonych w dwa przyciski tak, aby po załączeniu jednej lampki druga nie mogła się już zapalić. Ustalono, że lampki mogą być połączone przewodami, a jako źródło światła można przyjąć żarówkę z oprawką i kablem. Zaproponowano rozwiązanie z wykorzystaniem przycisku z zestykem rozwiernym (NC) albo alternatywnie przycisku zwiernego (NO) i przekaźnika; wskazano też możliwość użycia przekaźników 230 V AC typu R15 lub RM84. Ostatecznie układ został zmontowany zgodnie ze schematem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA