logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zelmer Solaris Twix - Nie włącza się, uszkodzona elektronika

Chawek 31 Sie 2017 23:37 1962 4
REKLAMA
  • #1 16674499
    Chawek
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Cześć,

Mam problem z odkurzaczem jak w temacie, na początku zaczął okresowo przerywać podczas pracy aż przestał w ogóle się włączać. Znalazłem zimny lut na dużym kondensatorze foliowym, dla pewności przelutowałem całą płytkę ale nic to nie dało. Po włączeniu czasami zaczyna podawać krótkie impulsy na silnik i diody siły ssania mrugają jak w dyskotece (nie wszystkie razem tylko zaświecają się i gasną kolejno). W obwodzie zasilania procesora 5V DC mam pływające napięcie 4,4-4,8V i myślę że tutaj może tkwić problem.

Które elementy sprawdzić/wymienić?
    Załączniki:
    • Zelmer Solaris Twix - Nie włącza się, uszkodzona elektronika image.jpg (861.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zelmer Solaris Twix - Nie włącza się, uszkodzona elektronika image.jpg (724.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16674734
    jaga134
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Najczęstszym powodem awarii odkurzacza jest....przerwa w kablu zasilającym. Kabel przełamuje się w okolicach wtyczki lub przy przymocowaniu do bębna zwijaka. Może to dziwne ale bardzo często spotykane.
  • REKLAMA
  • #3 16674831
    Chawek
    Poziom 18  
    Nie no taki banał jak kabel sprawdziłem, 230V jest na płytce obecne. Swoją drogą zwijacz naprawiałem już dwa razy w tym odkurzaczu.
  • REKLAMA
  • #4 16676431
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3358
    Chawek napisał:
    Znalazłem zimny lut na dużym kondensatorze foliowym,

Wymień oba MKP kondensatory, Powinno pomóc.
  • #5 16692464
    Chawek
    Poziom 18  
    Wymieniłem wszystkie kondensatory, pomierzyłem tranzystory, rezystory i diody. Wszystkie elementy sprawne, a efektu brak, doszedłem do wniosku, że uszkodzeniu uległ procesor. Skończyło się zakupem nowej płytki, po małych modyfikacjach odkurzacz wrócił do użytku.
REKLAMA