logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

2 TV do jednego dekodera UPC

lajkonik_2005 01 Wrz 2017 10:54 13365 18
REKLAMA
  • #1 16674975
    lajkonik_2005
    Poziom 8  
    Ocena: 25
    Witam wszystkich. Mam zapytanie związane z podłączeniem dwóch telewizorów do jednego dekodera UPC. W jaki sposób łączymy kable aby wszystko odbierało programy. Wg mnie..główny antenowy do dekodera i dalej z dekodera tylko przez HDMI do tv nazwijmy głównego ..samsunga 40' a drugi też przez hdmi do TV nr 2 philips 24'. Pomijam kwestię blokad sygnału przez UPC i konieczność wykupienia Multi roomu czy jakoś tak. I dalej...mniejszy TV posiada kabel HDMI 20 m...który ciągnie się w ścianie częściowo a czasem pod listwami przy podłogowymi. Czy ma to wpływ na brak sygnału i jego przesyłu...? Oczywiście zakładam że kabel jest ok kupiony w cenie ...około 70 zł. Czy ustawienia TV philipsa wymagają jakiejś specjalnej konfiguracji. Poprzednio odbierał programy tv naziemnej po zwykłym kablu i było ok. Czy w końcu ten philips musi mieć podłączone kable HDMI i jeszcze tradycyjny antenowy >???...mam nadzieję że wszystko jest zrozumiałe..czekam na każde słowo które rozwiąże mój poremontowy problem. Pozdrawim.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16675049
    lajkonik_2005
    Poziom 8  
    dekoder ma 1 wyjście HDMI
  • REKLAMA
  • #4 16675096
    Prof. SpecMiernik
    Poziom 27  
    Ocena: 185
    lajkonik_2005 napisał:
    dekoder ma 1 wyjście HDMI

To jak chcesz podłączyć 2 TV ?
  • REKLAMA
  • #5 16675098
    lajkonik_2005
    Poziom 8  
    czy tak jest poprawnie ?2 TV do jednego dekodera UPC

[
  • #6 16675111
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ocena: 232
    Gdyby to było takie proste, to za pomocą jednego dekodera z kablówki można by było stworzyć sobie wewnętrzną mini-kablówkę lokalną i pobierać opłaty od pod-odbiorców. Po to stworzono taki system by "nie wyciekały" bokiem pieniądze operatorom kablowym.
    Multi room to koszt kilku zeta miesięcznie dodatkowo, a w niektórych kablówkach w cenie abonamentu.
  • #7 16675138
    lajkonik_2005
    Poziom 8  
    To prawda...multi room jest ok...tylko czy za pomocą takiego schematu odbiór nie jest możliwy ? musi być kolejny mebel w formie dekodera ? i kolejne kable ?
  • #8 16675139
    Prof. SpecMiernik
    Poziom 27  
    Mając jedno auto potrafią nim jechać dwie różne osoby w dwa różne miejsca ?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3373384.html
  • #9 16675171
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    U mnie nie ma kolejnego mebla tylko karta w drugim TV + instalacja na koncentryku, którą trzeba poprowadzić do drugiego TV. Kabel HDMI też kolega musi "pociągnąć". W czym problem? Z reszta Mark'o podał linka do dyskusji.
  • #10 16675175
    lajkonik_2005
    Poziom 8  
    problem w tym, że mały TV mam w kuchni a gniazdo HDMI umieściłem w kontakcie. I teraz nie mam jak podciągnąć tam kolejnego kabla antenowego.
  • #11 16675188
    Prof. SpecMiernik
    Poziom 27  
    lajkonik_2005 napisał:
    problem w tym, że mały TV mam w kuchni a gniazdo HDMI umieściłem w kontakcie. I teraz nie mam jak podciągnąć tam kolejnego kabla antenowego.

Listwy przypodłogowe.
  • #12 16675193
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Jak się tworzy instalację RTV/SAT/IT (lub ją modernizuje) to umieszcza się odpowiednie przewody (np. 2x RG6CU + 1 lub 2x UTP 5e Cu 4x2x0,5mm w peszlu, tak na wszelki wypadek.
    A czym (jaką potrzebą) kolega się kierował aby robić instalację na kablu HDMI?
  • #13 16675248
    lajkonik_2005
    Poziom 8  
    ...najgorzsze, że miałem koncentryk na "analogowe" programy i zamieniłem HDMI. Sądziłem że będzie obraz lepszy bo rzeczywiście trochę jakby śnieżyło. I chyba przekombinowałem :-/ A teraz jest klasyczna klapa ;-( Po listwach nie do końca mogę pociągnąć...w zasadzie część pod a część po ścianach "na widoku" cholera. szukam złotego środka, ale wiem że nie mam wiedzy w temacie stąd tu pisze do Was. I nie chodzi o to aby omijać koszty w UPC tylko o jak najmniej kolizyjne połączenie aby odbierać programy choćby tylko TV naziemnej.
  • #14 16675292
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Kolizja to już jest. Czy TV naziemna czy kablówka to praktycznie to samo jeśli chodzi o podłączenie odbiorników. Potrzebna jest odpowiednia instalacja.
    Bez..... to tylko na antenie pokojowej, a i tak jakoś tą antenę trzeba podłączyć do TV.
    A kto koledze naopowiadał, że na koncentryku to tylko "analog" poleci?
  • #15 16676045
    Staszek z Chełma
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    W takiej sytuacji w obydwu TV ten sam program, trzeba jeszcze ominąć zabezpieczenie HDCP, może to urządzenie spełni wymagania.
    Aktywny rozdzielacz
  • #16 16676533
    lajkonik_2005
    Poziom 8  
    Dziękuję za wskazówki i porady. Muszę więc ciągnąć ponownie koncentryk a co za tym idzie....mała demolka po ścianach. Pozdrawiam
  • #17 16676555
    Prof. SpecMiernik
    Poziom 27  
    Staszek z Chełma napisał:
    W takiej sytuacji w obydwu TV ten sam program, trzeba jeszcze ominąć zabezpieczenie HDCP, może to urządzenie spełni wymagania.

Czytałeś pierwszy post ?
    lajkonik_2005 napisał:
    I dalej...mniejszy TV posiada kabel HDMI 20 m...

A według specyfikacji:
    Maksymalna długość przewodu HDMI: 10 metrów dla specyfikacji 28AWG; 15 metrów dla specyfikacji 26AWG.
    Więc raczej pieniądze wyrzucone w błoto.
  • #18 16676858
    lajkonik_2005
    Poziom 8  
    Nie było analizy to teraz trzeba ponosić konsekwencje.
  • #19 16676936
    Prof. SpecMiernik
    Poziom 27  
    lajkonik_2005 napisał:
    Nie było analizy to teraz trzeba ponosić konsekwencje.

Na pocieszenie nie jesteś pierwszy i nie ostatni, który musi rozkuwać ściany po remoncie. Takie życie. Trzeba sporo doświadczenia by przewidzieć pewne rzeczy. Ewentualnie zaprojektować instalację w dedykowanym oprogramowaniu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia dwóch telewizorów do jednego dekodera UPC. Wskazuje na problem z sygnałem, gdyż jeden z telewizorów (Philips 24') jest podłączony przez 20-metrowy kabel HDMI, co może wpływać na jakość sygnału. Odpowiedzi wskazują, że dekoder UPC ma tylko jedno wyjście HDMI, co uniemożliwia jednoczesne podłączenie dwóch telewizorów bez dodatkowego sprzętu, takiego jak aktywny rozdzielacz. Użytkownicy sugerują, że konieczne będzie pociągnięcie kabla koncentrycznego do drugiego telewizora, aby uzyskać odpowiednią instalację. Wskazano również na ograniczenia długości kabli HDMI oraz na potrzebę odpowiedniej konfiguracji telewizora Philips, aby odbierał sygnał.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA