logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Intel DQ965CO - Ulepszanie grata - pytania i spostrzeżenia

discodave 02 Wrz 2017 00:26 1041 27
REKLAMA
  • #1 16676347
    discodave
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Cześć, dostałem od kolegi niedawno komputer do zabawy (a na tym się kiepsko znam, więc zadam kilka głupich pytań), który chcę powierzyć bratu, jednak najpierw trzeba go trochę zoptymalizować, bo mimo czystego systemu (zainstalowałem tylko Chrome) - przeglądarka się zacina mocno, co uniemożliwia pracę.

Specyfikacja:

Model płyty głównej już podałem.
    Procesor: Intel Core 2 Duo E6320 (2x1.86GHz); Socket 775
    Ram: DDR2, 2x2gb Kingston; PC2-6400 (400MHz), chyba pracują w dual-channel (inaczej nie mogą?) - nie wiem jak to sprawdzić.
    Grafika: Nvidia Geforce 8500 GT, 512mb DDR2
    Zasilacz: W tej chwili nie sprawdzę :(

Teraz tak, brat nie zamierza grać w gry, komputer ma mu służyć do korzystania z przeglądarki, office'a i przeważnie nauki (tak więc karty graficznej nie będę tykał). Tak jak wspomniałem - PC zacina się.

[pytania]

1. Dołożyć mogę ram (dwa wolne sloty) lub wymienić procesor. Co byście radzili?
    2. Czy jak dołożę ram o innej częstotliwości to coś się stanie? (np. jakbym dołożył dwie kości po 2gb o 667MHz) Czy pamięć normalnie mi się zsumuje (aby uzyskać 8gb)? Będą dwie kości w dualu i drugie dwie też w dualu? Na czym to polega?
    3. Jeśli zdecyduję się na wymianę procesora to powinienem wykonać jakieś czynności przed? (typu zainstalować sterowniki, zaktualizować BIOS)
    4. W jakim przypadku powinienem wymienić zasilacz? Załóżmy, że procesor, który umieszczę to będzie Intel Core 2 Extreme QX9775 (4x3,2GHz), czyli najlepszy pod ten stary socket. Jaki wtedy powinienem kupić zasilacz, o jakiej mocy? Od czego to zależy?
    5. Czy procesor może mieć chłodzenie pasywne? Nie wiem czy jestem ślepy, ale nie mogę znaleźć coolera na płycie głównej. Mam nadzieję, że pod tą "kratką" znajduje się Core 2 Duo.

Jutro rozkręcę go i podam szczegóły, jeśli ktoś będzie chciał (zasilacz, dysk i inne).
  • REKLAMA
  • #2 16676375
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2353
    discodave napisał:
    1. Dołożyć mogę ram (dwa wolne sloty) lub wymienić procesor. Co byście radzili?

Wymienić CPU. RAM'u jest odpowiednia ilość do wymienionych przez ciebie zastosowań.

discodave napisał:
    2. Czy jak dołożę ram o innej częstotliwości to coś się stanie? (np. jakbym dołożył dwie kości po 2gb o 667MHz) Czy pamięć normalnie mi się zsumuje (aby uzyskać 8gb)? Będą dwie kości w dualu i drugie dwie też w dualu? Na czym to polega?

Tak, stanie się - wszystkie kości będą pracowały z prędkością najwolniejszej kości. Dalej będą pracowały w dualu.

discodave napisał:
    3. Jeśli zdecyduję się na wymianę procesora to powinienem wykonać jakieś czynności przed? (typu zainstalować sterowniki, zaktualizować BIOS)

Upewnić się od jakiej wersji BIOS płyta obsługuje dany procesor. Żadnych sterowników nie trzeba, system sobie sam zainstaluje.

discodave napisał:
    4. W jakim przypadku powinienem wymienić zasilacz? Załóżmy, że procesor, który umieszczę to będzie Intel Core 2 Extreme QX9775 (4x3,2GHz), czyli najlepszy pod ten stary socket. Jaki wtedy powinienem kupić zasilacz, o jakiej mocy? Od czego to zależy?

Nie wiadomo jakiej mocy masz obecny zasilacz i jakiej jest on jakości. Co do przykładu to ten procesor jest nieopłacalny ;) Oczywiście moc zasilacza musi być adekwatna do tego co wymagają wszystkie podzespoły pod maksymalnym obciążeniem.

discodave napisał:
    5. Czy procesor może mieć chłodzenie pasywne? Nie wiem czy jestem ślepy, ale nie mogę znaleźć coolera na płycie głównej. Mam nadzieję, że pod tą "kratką" znajduje się Core 2 Duo

Może mieć, ale to mało prawdopodobne. Najlepiej zamieść zdjęcia jak to wygląda. Wstaw też zrzut ekranu z programu HWiNFO w trybie Sensors Only. Jeżeli chłodzenie jest niekompletne to procesor może się przegrzewać i mocno zacinać. Być może system szuka aktualizacje i od jest spowolniona praca. Szczerze mówiąc ten komputer do zastosowań które podałeś powinien być wystarczający bez żadnych zmian. Być może wystarczy rozwiązać obecny problem.

discodave napisał:
    Jutro rozkręcę go i podam szczegóły, jeśli ktoś będzie chciał (zasilacz, dysk i inne).

W takim razie czekamy, zamieść od razu zrzut ekranu z programu CrystalDiskInfo. Być może spowolniona praca jest spowodowana problemami z dyskiem.
  • #3 16676398
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    To jest komputer HP'ka.
    Jakie ma być zastosowanie tego komputera?
    Jakiś konkrety budżet?
  • #4 16676577
    sylweksylwina
    Zastosowanie wyżej podał, czyli internet i Office.
  • #5 16676584
    Kasek21
    Poziom 43  
    Jak coś to wymienić tylko CPU.
  • #6 16676678
    discodave
    Poziom 10  
    sylweksylwina napisał:
    Nie wiadomo jakiej mocy masz obecny zasilacz i jakiej jest on jakości. Co do przykładu to ten procesor jest nieopłacalny ;) Oczywiście moc zasilacza musi być adekwatna do tego co wymagają wszystkie podzespoły pod maksymalnym obciążeniem.

Sprawdziłem, ale nadal ciężko mi to zidentyfikować, zarzucam zdjęcie naklejki na zasilaczu:Intel DQ965CO - Ulepszanie grata - pytania i spostrzeżenia

sylweksylwina napisał:
    Może mieć, ale to mało prawdopodobne. Najlepiej zamieść zdjęcia jak to wygląda.

Chyba jednak ma. Na tej płycie nie widzę nawet jednego wentylatora.
    Intel DQ965CO - Ulepszanie grata - pytania i spostrzeżeniaIntel DQ965CO - Ulepszanie grata - pytania i spostrzeżeniaIntel DQ965CO - Ulepszanie grata - pytania i spostrzeżeniaIntel DQ965CO - Ulepszanie grata - pytania i spostrzeżeniaIntel DQ965CO - Ulepszanie grata - pytania i spostrzeżenia

sylweksylwina napisał:
    Wstaw też zrzut ekranu z programu HWiNFO w trybie Sensors Only. Jeżeli chłodzenie jest niekompletne to procesor może się przegrzewać i mocno zacinać.

sylweksylwina napisał:
    Być może system szuka aktualizacje i od jest spowolniona praca. Szczerze mówiąc ten komputer do zastosowań które podałeś powinien być wystarczający bez żadnych zmian. Być może wystarczy rozwiązać obecny problem.

Co do aktualizacji - wykluczam, bo wyłączyłem całkowicie Windows Update. Wczoraj się zainstalowały jakieś drobne, ale już nie będą. Nie wiem czy to istotne (bo nie wspomniałem), ale zainstalowany jest Windows 7 professional (architektura 32bit).

Wiem, że powinien być wystarczający, ale nie jest. Poprzedni złom brata miał 1gb ram i jakieś pentiuma jednordzeniowego, a wszystko śmigało, Chrome bez lagów, a tutaj? Trzeba poczekać sekundę aż literka w Wordzie się wpisze.

sylweksylwina napisał:
    W takim razie czekamy, zamieść od razu zrzut ekranu z programu CrystalDiskInfo. Być może spowolniona praca jest spowodowana problemami z dyskiem.

• REKLAMA
  • #7 16676683
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 883
    Ten screen z hwinfo jest pod obciążeniem?

Wstaw screena z process explorera - całego okna oczywiście.

Zasilacz masz DELTE więc dobry. System powinien być 64bitowy - bo masz w końcu 4GB RAMu.
  • #8 16676696
    discodave
    Poziom 10  
    enhanced napisał:
    Ten screen z hwinfo jest pod obciążeniem?

Otwarta była przeglądarka, a dla tego komputera to wystarczające obciążenie xD

enhanced napisał:
    Wstaw screena z process explorera - całego okna oczywiście.

enhanced napisał:
    Zasilacz masz DELTE więc dobry. System powinien być 64bitowy - bo masz w końcu 4GB RAMu.

hmm? Ale jaka jest zależność między ramem a rodzajem systemu? To nie zależy od tego, ile bit obsługuje procesor? Jak to sprawdzić?
  • #9 16676702
    enhanced
    Poziom 43  
    No obecne przeglądarki to mogą go zarznąć spokojnie - wcale mnie to nie dziwi ale bez niej (cieżkich stron) powinien chodzić.

Screenik czysty wieć faktycznie musiała się strona ładować.

64 bitowy system widzi więcej niz 3.5GB RAMu (a tyle masz widocznego przy 32bitowym) więc masz 4GB z czego 0,5GB nie jest w ogóle używane.
    Procesor obsługuje 64 bitowe instrukcje więc można spokojnie instalować 64bitowca.

Czy sterowniki poinstalowane? Start > uruchom > dxdiag i enter , zakładka ekran są wszystkie przyspieszenia?
    ===
    A kasy ile masz na modernizacje? Bo przy 200-300zeta to trzeba szukać coś na 2generacji CoreI sandy bridge. Zresztą jakakolwiek modyfikacja poza procesorem tutaj nie ma sensu.
  • #10 16676743
    discodave
    Poziom 10  
    enhanced napisał:
    No obecne przeglądarki to mogą go zarznąć spokojnie - wcale mnie to nie dziwi ale bez niej (cieżkich stron) powinien chodzić.

Nie wiem, poczekam jeszcze na opinię 'sylwka', bo ciekawi mnie bardzo sprawa procesora i jego chłodzenia.

enhanced napisał:
    64 bitowy system widzi więcej niz 3.5GB RAMu (a tyle masz widocznego przy 32bitowym) więc masz 4GB z czego 0,5GB nie jest w ogóle używane.

A jednak z tego wynika, że nieużywane jest 1gb:

To znaczy, że po zainstalowaniu wersji 64 bitowej będzie używane całe 4gb ramu, a nie 3?

enhanced napisał:
    Czy sterowniki poinstalowane? Start > uruchom > dxdiag i enter , zakładka ekran są wszystkie przyspieszenia?

Nie, bo nie chciało mi się instalować sterowników do karty graficznej, ale zaraz to zrobię.

enhanced napisał:
    A kasy ile masz na modernizacje? Bo przy 200-300zeta to trzeba szukać coś na 2generacji CoreI sandy bridge. Zresztą jakakolwiek modyfikacja poza procesorem tutaj nie ma sensu.

200-300? Najdroższy procesor pod ten socket jest wart chyba ze 150zł.
    Więcej jak 60zł nie wydam, zaraz mogę wywalić tego grata xD
  • #11 16676750
    enhanced
    Poziom 43  
    A tak 3GB - źle mi się zsumowało ze screena hwinfo.
    Procesor ci się nie przegrzewa to ci mogę powiedzieć.

Jak sama płyta nie ma problemu to powinno być pełne 4GB dostępno po instalacji 64bitowego systemu. Czasami starsze chipsety mają ograniczenia i nawet system 64 nie zmienia tego.

To z grafiką ciekawy motyw dałeś ... podstawowa rzecz i się dziwisz że zamula. Choć jak pisałem już ten CPU jest za wolny do obecnych przeglądarek.

Ten socket jest skończony do tego płyta INTELa to samo zło. Procesorem jak się nie myle nie zaszalesz bo chyba chipset za biedny na 1066MHz CPU (strzelam).

Sam teraz składam 2gen pod "domowe kino" więc za 300 już coś złoży z pentiumem/celeronem na pokładzie.

edit
    A jest jednak 1066MHz tylko nie te nowe 45nm E8x00 które jeszcze jako tako mają sens.
    https://www.intel.pl/content/www/pl/pl/support/boards-and-kits/desktop-boards/000007226.html
    Czyli E6600 jest "sens" montować lub E6700.
  • #12 16676759
    discodave
    Poziom 10  
    enhanced napisał:
    A tak 3GB - źle mi się zsumowało ze screena hwinfo.
    Procesor ci się nie przegrzewa to ci mogę powiedzieć.

Jak sama płyta nie ma problemu to powinno być pełne 4GB dostępno po instalacji 64bitowego systemu. Czasami starsze chipsety mają ograniczenia i nawet system 64 nie zmienia tego.

To z grafiką ciekawy motyw dałeś ... podstawowa rzecz i się dziwisz że zamula. Choć jak pisałem już ten CPU jest za wolny do obecnych przeglądarek.

Ten socket jest skończony do tego płyta INTELa to samo zło. Procesorem jak się nie myle nie zaszalesz bo chyba chipset za biedny na 1066MHz CPU (strzelam).

Sam teraz składam 2gen pod "domowe kino" więc za 300 już coś złoży z pentiumem/celeronem na pokładzie.

Okey, właśnie zainstalowałem sterowniki do Geforce'a. Nic się nie zmieniło. Zamula Chrome. Szkoda, chciałem bratu do rozpoczęcia roku szkolnego to ogarnąć :/

A jak otworzę kartę z FB to już w ogóle, takich lagów nie widziałem na dużo gorszym sprzęcie.

Czyli wracamy do punktu wyjścia - wymienić procesor. Tu jest lista najlepszych pod ten socket: https://pl.wikipedia.org/wiki/Intel_Core_2

Ja proponuję Quad Q6700 - 4x2,67GHz, 8mb cache, 1066 MHz - nie wiem czy chipset za biedny i nie wiem jak to sprawdzić. Nie wiem też co z tym chłodzeniem, chciałbym aby się Sylwek wypowiedział, bo zapewne będę musiał do nowego procka kupić jeszcze odpowiedni cooler.
  • REKLAMA
  • #14 16676771
    discodave
    Poziom 10  
    Okey, poczekam na wypowiedź Sylwka i myślę, że niebawem zamknę wątek, ale mam jeszcze pytanie poza tematem.
    Czy wygięte kondesatory mogą mieć jakieś kosekwencje? Na płycie widzę, że trzy są lekko pochylone.
  • #15 16676774
    enhanced
    Poziom 43  
    Pochylone nie mają wpływu - gorzej jakby były wybrzuszone.

Chłodzenie to raczej będziesz musiał dokupić wydajniejsze - pewnie z miedźianą wkładką. Choć pewnie by jakoś to chodziło na obecnym.

Bios masz najnowszy oczywiście?
  • #16 16676783
    discodave
    Poziom 10  
    enhanced napisał:
    Pochylone nie mają wpływu - gorzej jakby były wybrzuszone.

Chłodzenie to raczej będziesz musiał dokupić wydajniejsze - pewnie z miedźianą wkładką. Choć pewnie by jakoś to chodziło na obecnym.

Bios masz najnowszy oczywiście?

Nie wiem xD

Jak to sprawdzić/zaktualizować? Nigdy nie aktualizowałem biosu.

Jak już to zrobię to mogę bez zastanowienia umieścić dowolny procek? (dowolny, w granicach rozsądku - np. ten, który Ty zaproponowałeś)
  • #17 16676790
    enhanced
    Poziom 43  
    https://downloadcenter.intel.com/product/22641/Intel-Desktop-Board-DQ965CO
    Sterowniki, BIOS - tam masz wszystko. Ściągnij biosa i odpal niech się zaaktualizuje.

Co do cpu już podałem linka co oficjalnie możesz wstawić wg producenta płyty - więc poza tym może ale nie musi. Choć z tym co podałem powinien pójść bo też to jest 1066MHz FSB.
  • REKLAMA
  • #18 16676851
    sylweksylwina
    Wg. Intela max to E6700. Q6600 pewnie nie ruszy. Kupić coś w granicy rozsądku z listy CPU która już ktoś podesłał. Więcej niż 50 zł nie wydawaj na E6xxx bo moim zdaniem nie warto.
  • #19 16676916
    discodave
    Poziom 10  
    sylweksylwina napisał:
    Wg. Intela max to E6700. Q6600 pewnie nie ruszy. Kupić coś w granicy rozsądku z listy CPU która już ktoś podesłał. Więcej niż 50 zł nie wydawaj na E6xxx bo moim zdaniem nie warto.

A co z chłodzeniem? Nowy procek zostawić pod pasywnym, czy dokupić cooler?
  • #20 16676950
    sylweksylwina
    Zostawić, pewnie w tunelu jest wentylator, albo obudowa jest tak zaprojektowana, że CPU chłodzony jest przez przepływ powietrza przez zasilacz z wentylatorem. Wszystko wygląda na to, że tak było fabrycznie.
  • #21 16676951
    Kasek21
    Poziom 43  
    discodave napisał:
    Nowy procek zostawić pod pasywnym, czy dokupić cooler?

A gdzie to on chłodzony pasywnie?

Tam z tyłu masz wentylator połączony z radiatorem tym czarnym tunelem.

Quada tam nie uruchomisz i tak do tych zastosowań nie jest potrzebny.

Kupić E6600 - cena to ~20-30zł.
    http://allegro.pl/intel-core2duo-e6600-2-40ghz-4m-1066-pasta-fv-i6765895608.html

https://www.intel.pl/content/www/pl/pl/support/boards-and-kits/desktop-boards/000007226.html
  • #22 16676958
    discodave
    Poziom 10  
    Kasek21 napisał:
    discodave napisał:
    Nowy procek zostawić pod pasywnym, czy dokupić cooler?

A gdzie to on chłodzony pasywnie.

Tam z tyłu masz wentylator połączony z radiatorem tym czarnym tunelem.

Właśnie nie wiedziałem co to za tunel, dlatego dwa zdjęcia przedstawiają go, ale jeśli to rzeczywiście chłodzi procek, to okey.

Mam jednak kolejną wątpliwość - mianowicie od tego tunelu jest pewien kabel i on nie był nigdzie podłączony. Może wrzucę zdjęcie zaraz.

Nie mam pojęcia czy powinien być gdzieś czy nie.

Dodano po 1 [minuty]:

a chwila... jeszcze odnośnie procesora. On jest pod tym srebrnym tutaj: https://obrazki.elektroda.pl/7125832100_1504342564_thumb.jpg
    tak?
  • #23 16676965
    Kasek21
    Poziom 43  
    discodave napisał:
    jeszcze odnośnie procesora. On jest pod tym srebrnym tutaj: https://obrazki.elektroda.pl/7125832100 1504342564 thumb.jpg
    tak?

Nie! to jest chłodzenie chipsetu.

Procesor jest pod czarnym tunelem.
  • #24 16676984
    discodave
    Poziom 10  
    Kasek21 napisał:
    discodave napisał:
    jeszcze odnośnie procesora. On jest pod tym srebrnym tutaj: https://obrazki.elektroda.pl/7125832100 1504342564 thumb.jpg
    tak?

Nie! to jest chłodzenie chipsetu.

Procesor jest pod czarnym tunelem.

o matko xD

Wymieniałem raz procesor, ale polegało to na zdjęciu coolera, nałożeniu pasty, wymiany i wsadzeniu coolera, a z tym 'tunelem' nie wiem jak sobie poradzę. Póki co się nie będę za to zabierał.

Wracając do tego kabla, później zrobię dokładniejsze zdjęcia i może ktoś powie gdzie to powinno być podłączone, ale generalnie to zaczyna się on na tych obrazkach:

https://obrazki.elektroda.pl/8127217200_1504342452.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/7420881000_1504342596.jpg (wystaje z niego śrubka, bardzo dziwne)
  • #25 16676996
    Kasek21
    Poziom 43  
    O który Ci chodzi o ten dwużyłowy (czarno-czerwony)?

discodave napisał:
    (wystaje z niego śrubka, bardzo dziwne)

? :)
  • #26 16677030
    discodave
    Poziom 10  
    to
  • #27 16677033
    Kasek21
    Poziom 43  
    discodave napisał:
    to

Znaczy co?

Ta śrubka jest od montażu tunelu!

Zrób jakieś normalne zdjęcie i zaznacz o co Ci chodzi!!!

Jak włączysz komputer to ten wentylator z tunelu pracuje?
  • #28 16678834
    discodave
    Poziom 10  
    Okey, to chciałbym podziękować wszystkim za odpowiedzi, myślę, że ten wątek został już na maxa wyczerpany.
    (odnośnie tego kabla to teraz nieważne)

Jak będę miał jakieś wątpliwości, albo coś zepsuję przy zmianie procesora (bo zepsuję xD) to napiszę nowy temat.

Dzięki wszystkim jeszcze raz. /zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik otrzymał komputer z płytą główną Intel DQ965CO, procesorem Intel Core 2 Duo E6320, 4 GB RAM DDR2 oraz kartą graficzną Nvidia Geforce 8500 GT. Komputer ma służyć do przeglądania internetu i pracy w programach biurowych, jednak występują problemy z wydajnością, szczególnie w przeglądarkach. Użytkownik rozważa zwiększenie pamięci RAM lub wymianę procesora. Odpowiedzi sugerują wymianę CPU na model E6600 lub E6700, ponieważ obecny procesor jest zbyt wolny. Zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia wersji BIOS oraz jakości zasilacza. Użytkownik powinien również rozważyć instalację 64-bitowego systemu operacyjnego, aby w pełni wykorzystać 4 GB RAM. Problemy z chłodzeniem mogą również wpływać na wydajność, dlatego zaleca się sprawdzenie wentylacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA