Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

IMMERGAS Nike Star 23 kW nie startuje

dan2ra 02 Sep 2017 19:50 2283 4
    dan2ra
    Level 6  
    Witam,
    przeszukałem tematy na forum, jednak nie udało mi się rozwiązać problemu.

Po powrocie z pracy zorientowałem się, że piec nie startuję. Po odkręceniu ciepłej wody nie idzie gaz ani nie zapala iskra. Po przełączeniu na grzejniki dokładnie to samo. Dodatkowo temperatura wody na wyświetlaczy cały czas oscyluję między 10, a 20 stopni. Czyściłem elektrody nad palnikiem, czyściłem także presostat ciśnienia wody. Dodam, że raz na chwilę zapali się pomarańczowy błąd, CHYBA 10 (ciśnienie instalacji zbyt niskie), było ok. 1 bar, dopuściłem na 1,5 bar i nic.

Co mogę jeszcze zrobić?
    BogdanGut
    Level 9  
    Czy jest jakakolwiek reakcja kotła na odkrecenie ciepłej wody - próbuje coś zrobić? Coś szumi, bzyka, pstryka? Ile lat wisi ten kocioł? Jeśli 10 to wymień rurę spiro, którą masz najprawdopodobniej na kotle. najlepiej na normalną kwasówkę. Nie będę tłumaczył, gdzie znależć rurę spiro, tak jak Ty nie podałeś nawet informacji, kiedy zainstalowałeś piec i na co on jest.
    dan2ra
    Level 6  
    Dzięki za odpowiedz.

Po odkręceniu wody jest tylko pyknięcie, ale nie jest to iskra, po czym słychać tylko szum wody przelatującej przez piec. Nie jestem bezpośrednim właścicielem kotła, ale z informacji, które posiadam piec może mieć ok. 10 lat. Mówiąc spiro, masz na myśli odprowadzenie spalin? Jest rura gładka w dobrej kondycji (oceniając z zewnątrz).

Pytasz na co jest piec. Co dokładnie chcesz wiedzieć?
    BogdanGut
    Level 9  
    Najprawdopodobniej wyrzuciłem kompletnie sprawny kocioł i zastąpiłem nowszym. W starym pojawiał się problem, że gasł czasami. Występował błąd zaniku płomienia. Po zdemontowaniu i założeniu nowego okazało się, że rura spalinowa typu spiro (aluminiowa ) jest całkowicie podziurawiona i właśnie to pewnie było przyczyną problemu. W trakcie eksploatacji nie było widać tych dziur. Dlatego zasugerowałem sprawdzenie. 10 lat temu właśnie rura wentylacyjna spiro królowała na kotłach i odprowadzała spaliny. Jeśli odprowadzenie spalin jest szczelne i z kwasówki to nie pomogłem.