logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć AVR Studio z WinAVR do programowania ATmega8 przez LPT?

komputeromaniak 04 Sie 2005 13:22 1095 4
REKLAMA
  • #1 1705701
    komputeromaniak
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam i mam małe pytanie. Usiłuje sobie zaprogramować ATmega8 za pomocą AVR Studio i okazuje sie że ten programik komunikuje się z mikrokontrolerem przez LPT lub USB, a ja już zbudowałem sobie go wcześniej na LPT. Wybrałem właśnie AVR Studio bo chodzi mi o programowanie w asemblerze i teraz nie wiem co robić?. Podobno WinAvr używa do komunikacji LPT ale jest to edytor do C. Gdzieś czytałem że można jakoś "połączyć" ze sobą AVR Studio i WinAvr - dla mnie było by to idealne rozwiązanie. Jeśli nie uda się połączyć AVR Studio >> LPT >> ATmega8 to czy moze ktos wie gdzie mogę znaleźć taki schemat (oczywiście mikrokont.<<>>COM)?.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1706014
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Do zaprogramowania uC uzywaj np. darmowego PonyProg. Wtedy "wsad" w postaci pliku .hex mozesz zaladowac zarowno wyprodukowany przez AVRStudio jak i WINAVR.
    Pozdro
    Dexter
  • REKLAMA
  • #3 1706106
    komputeromaniak
    Poziom 11  
    Wielkie dzieki Dexter77 bo dużo mi to pomogło, lecz nie do końca. ProgPony czyści pamięć mikrokontrolera lecz nie załaduje nowego *.hex'a bo jakiś błąd. Spróbuje coś jeszcze pokombinować a jak nic z tego nie wyjdzie to się jeszcze odezwie
  • REKLAMA
  • #4 1707021
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
  • #5 1707159
    komputeromaniak
    Poziom 11  
    Jeszcze raz wielkie podziękowania dla Dextera. Udało mi sie płączyć ten mikrokontroler z kompem za pośrednictwem PonyProg 2000, choć jest do wersja beta ale działa. W wersji stabilnej (wersji poprzedniej) nie było obsługi ATmega8
REKLAMA