logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zintegrować programator STK 200/300 z AVR Studio przez LPT1?

puciaken 05 Lip 2007 14:15 3181 5
REKLAMA
  • #1 4051639
    puciaken
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    Przesiadam się właśnie z Bascoma na AVR GCC. Zainstalowałem najnowszą wersję AVR GCC i AVR Studio, stworzyłem nowy projekt, ale nie wiem jak zaprogramować układ. W okienku Connect dla AVR ISP mam do wyboru tylko porty COM, a mój programator STK 200/300 jest podłączony do LPT1. Są zatem programatory takie jak ISPprog, PonyProg, ale są to zewnętrzne aplikacje i stąd pytanie czy da się jakoś zintegrować proces programowania z AVR Studio czy muszę po skompilowaniu projektu w AVR Studio, ładować plik Flash, EEProm i coś tam jeszcze do np. ISPprog i nim dopiero wysyłać dane uC? Pewnie to dość prymitywne pytanie, ale szukam po forum i nie mogę na nie znaleźć odpowiedzi.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4052327
    johny_w
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. AVR Studio nie obsługuje programatorów STK200/300.
  • REKLAMA
  • #3 4052328
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 51
    puciaken napisał:
    Witam,
    Przesiadam się właśnie z Bascoma na AVR GCC. Zainstalowałem najnowszą wersję AVR GCC i AVR Studio, stworzyłem nowy projekt, ale nie wiem jak zaprogramować układ. W okienku Connect dla AVR ISP mam do wyboru tylko porty COM, a mój programator STK 200/300 jest podłączony do LPT1. Są zatem programatory takie jak ISPprog, PonyProg, ale są to zewnętrzne aplikacje i stąd pytanie czy da się jakoś zintegrować proces programowania z AVR Studio czy muszę po skompilowaniu projektu w AVR Studio, ładować plik Flash, EEProm i coś tam jeszcze do np. ISPprog i nim dopiero wysyłać dane uC? Pewnie to dość prymitywne pytanie, ale szukam po forum i nie mogę na nie znaleźć odpowiedzi.

Pozdrawiam

Kolego :!:
    Po pierwsze: AVR ISP czy STK500 , to są również programy "zewnętrzne" .
    Po wtóre: AVRStudio ma taką fajną opcję w Tools , która nazywa się Customize i pozwala niejako "zintegrować" z z w/w np. ISPProg-a.
    Po trzecie: Jak już instalujesz taki "kombajn" jak AVRStudio , to wypada choćby zajrzeć do jego dokumentacji.
    Po czwarte: Patrz niżej ;)

Piotrek
    Załączniki:
    • Jak zintegrować programator STK 200/300 z AVR Studio przez LPT1? Tools.gif (43.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 4052723
    puciaken
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc. Coś próba napisania pierwszego programu w C jest niezbyt udana.

Napisałem coś takiego

#include <C:\WinAVR-20070525\avr\include\avr\io.h>
    unsigned long pczekaj=1500;

void czekaj(unsigned long pt)
    {
      unsigned char tpl; 

for(;pt>0;pt--)
        {
    	for(tpl=255;tpl!=0;tpl--)
    	  {}
    	}
    }

int main(void)
    {
    DDRC=0xff;
    while(1){
    PORTC=0xff;
    }

/*
    while(1)
      {

czekaj(2300);
      PORTC=0x00;
      czekaj(2300);
      }*/
    }

I nie ma żadnych błędów, ale dioda się nie zapala. Próbowałem do portu C wpisywać 0x00, ale też nic się nie dzieje. Gdzie jest zatem błąd?
  • REKLAMA
  • #6 4052849
    puciaken
    Poziom 11  
    No już mi Mad Bekon pomógł osobiście i wielkie mu za to dzięki. Teraz wszystko chodzi pięknie.
REKLAMA