logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

peugeot 607 3.0 v6 aut. - po wymianie skrz. automatycznej brak biegow 0 rekcji

peugeot607v6 03 Wrz 2017 12:19 3183 7
REKLAMA
  • #1 16678520
    peugeot607v6
    Poziom 2  
    Witam jestem nowy na forum i pisze zza granicy wiec nie posiadam polskich znakow.
    Problem polega na tym ze po zamontowaniu nowej (urzywanej 20hp10-20hz10) skrzyni biegow i zalaniu odpowiednio oleju nie nastepuje zadna reakcja. Przy zmianie biegow wajcha widac na wyswietlaczu zmianie przelozen lecz w skrzyni nie dzieje sie zupelnie nic, zadnych odglosow szarpniec itp. Po przelaczeniu na manualna zmianie na wyswiatlaczu stoi bieg 4 i nie da sie na wlonczonym silniku zmienic pozycji ale po wylaczeniu silnika na zaplonie wajha reaguje normalnie od 1 do 4. Skrzyni zostala zakupiona z zaufanego zrodla w polsce, wiec watpie aby cos z nia bylo nie tak. Po ponownym zamontowaniu starej skrzyni slychac ze pracuje I auto rusza I sa odczuwalne lekkie szarpniecia Przy poruszaniu wajcha. Zastanawiam sie czy moze potrzebowal bym komputer/sterownik od tej nowej skrzyni co ja kupilem? Juz nie mam pomyslow co moze byc na rzeczy. Przekladalismy sprzeglo kinetyczne ze starej do nowej I na odwrot wiec jestem w stanie uwierzyc ze oba dzialaja. Moze poprostu trzeba przyuczyc sterownik albo cos w tym stylu? Czy jestem to mozliwe ze trzeba bylo by w sterownik wpisac nuner Vin mojego auta? Nigdzie w internecie nie znalazlem nic na ten temat wiec postanowilem was o to zapytac. Po podlaczeniu komputera pokazuje dwa bledy , cos zwiazane z roznicami obrotow w skrzyni i silniku oraz czujnik polozenia pedalu gazu lub cos w tym stylu. Wymiane skrzyni robilem u kolegi w warsztacie wiec wszystko bylo zrobione jak nalezy. Auto peugeot 607 3.0 v6 benzyna automat. Dziekuje za wasza pomoc, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16678974
    paszczakq
    Poziom 27  
    Ocena: 203
    Jak nowa skrzynia jest identyczna jak stara to przekładasz sterownik i ma działać . Skoro założyłeś ponownie swoją i działa to znaczy że prace wykonane są dobrze . Dla mnie to nowa skrzynia zepsuta .
  • REKLAMA
  • #3 16678988
    peugeot607v6
    Poziom 2  
    Dziekuje za odpowiedz. Zobaczylem w internecie ze do peugeotow i citroenow sprzedaja razem z sterownikiem elekronicznym w komplecie. Czyli moze jednak jak wymieniam skrzynie to i komputer sterujacy tez. Jaki sterownikiem miales na mysli hydrauliczny czy komputer sterujacy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16685433
    drdrug
    Poziom 18  
    Ocena: 178
    No to teraz interfejs w rękę, najlepiej lexie i na 90% trzeba zrobić adaptację skrzyni biegów.
  • #5 16685731
    peugeot607v6
    Poziom 2  
    Nie zalamuj mnie :( dzieki za odpowiedz.... szkoda ze Nie odczytalem tego wczoraj. Jestem wlasnie w drodze po nowa skrzynie automatyczna :( myslisz ze byla by szansa ja nauczyc? Pomimo ze stara skrzynia dzialala?
  • Pomocny post
    #6 16685753
    romuald-f
    Spec Automatyczne skrzynie biegów
    Ocena: 1540
    Masz skrzynię ZF4HP20, żadne "przyuczanie" nic nie pomoże (bo jej się nie "przyucza"). Nie podłączaj do niej okrągłej wtyczki a skrzynka jeżeli mechanicznie sprawna powinna ruszyć z trzeciego biegu i posiada wsteczny. Jeżeli zero reakcji to zepsuta.
  • REKLAMA
  • #7 16690242
    peugeot607v6
    Poziom 2  
    Dziekuje za pomoc. Temat zamykam skrzynia byla zepsuta. Po kupieniu nowej auto jezdzi jak trzeba. Moja skrzynia byla 4hp20 20hz10 a kolejna ktora teraz zalozylem to 4hp20 20hz24 i pasuje bez problemu, jak by ktos chcial.
  • #8 16695314
    paszczakq
    Poziom 27  
    Ocena: 203
    Czyli trafiłem , sprzedali trupa .

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie skrzyni biegów w Peugeot 607 3.0 V6, użytkownik napotkał problem braku reakcji nowej skrzyni (20HP10-20HZ10). Po zamontowaniu starej skrzyni, auto działało poprawnie, co sugerowało, że nowa skrzynia może być uszkodzona. Użytkownik rozważał potrzebę wymiany sterownika, ponieważ w przypadku wymiany skrzyni biegów w Peugeotach i Citroenach często wymaga się również wymiany komputera sterującego. Ostatecznie, po zakupie nowej skrzyni (4HP20-20HZ24), problem został rozwiązany, a auto zaczęło działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA