logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino + ENC28J60 sterowanie oświetleniem przez sieć.

Daro1003 03 Wrz 2017 20:31 1314 9
REKLAMA
  • #1 16679505
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    Witam
    Korzystając z przykładów zbudowałem jak na razie prosty układ na płytce Arduino + ENC28J60. Przez sieć LAN korzystając z przeglądarki mogę włączyć oraz wyłączyć diodę LED umieszczoną na płytce stykowej.
    Proszę o pomoc w przerobieniu poniższego kodu aby mógł zapalać diodę na określony czas czyli chodzi o działanie monostabilne przycisku na stronie.
    Założenie jest takie aby zbudować układ do sterowania oświetleniem zbudowanym na przekaźnikach bistabilnych, oraz sterowanie automatyką bramy.
    Chciałbym prosić również o wskazówki jak zmodyfikować kod aby dołożyć kolejne guziki monostabilne sterujące kolejnymi wyjściami również na zaprogramowany czas.

Mój kod wzięty z przykładów:

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • REKLAMA
  • #2 16679872
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 16679916
    Daro1003
    Poziom 34  
    Zrobiłem coś takiego ale nic nadal dioda się świeci:

• REKLAMA
  • #4 16679993
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 16680004
    Daro1003
    Poziom 34  
    R-MIK napisał:
    Znasz C?

No właśnie w tym problem że niestety nie.

Dzięki kolego za pomoc ale chyba będę musiał napisać posta w którym zlecę napisanie kodu który potrzebuję i później będę go wykorzystywał, głównie chodzi mi o sterowanie przekaźnikami bistabilnymi poprzez podanie sygnału 1-2 sekundy oraz automatyką bram gdzie potrzebny sygnał 0,5-1,5 sekundy.

Ćwiczyłem z kursem z strefa kursów ale chyba nie mam daru do C+ słabo to jeżę.

A takie pytanie nie można tego zrobić prościej np. jak w tym przykładzie z przyciskiem:

• REKLAMA
  • #6 16680008
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 16680011
    Daro1003
    Poziom 34  
    Aha rozumiem dzięki za objaśnienie. Wieczorem spróbuje posklejać kod który podesłałeś. Może się cos uda.

Dodano po 3 [minuty]:

R-MIK napisał:
    Jaka kwote na to przeznaczasz? Rząd wielkości 10 (kiedys otrzymałem propozycje 13zł dlatego taka opcje też daję), 100, 1000zł?

Jak byś mógł to wyceń taką pracę.
  • REKLAMA
  • #8 16680022
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 16681329
    Daro1003
    Poziom 34  
    Sprawdź teraz.

Obecny kod zapala diodę ale już nie gasi rozumiem że teraz muszę dodać odliczanie czasu tylko jeszcze muszę obczaić w którym miejscu.
  • #10 16681913
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował układ z Arduino i ENC28J60, umożliwiający sterowanie diodą LED przez sieć LAN. Poszukuje pomocy w modyfikacji kodu, aby dioda świeciła przez określony czas, co wymaga implementacji funkcji monostabilnej. W odpowiedziach zasugerowano dodanie zmiennej czasu oraz konfigurację timera w trybie CTC, aby umożliwić odliczanie czasu. Użytkownik napotkał trudności w implementacji, a także rozważał prostsze rozwiązania, takie jak użycie funkcji delay, które jednak blokują mikrokontroler. W końcu, użytkownik zleca napisanie kodu, który będzie sterował przekaźnikami bistabilnymi oraz automatyką bramy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA