logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus mk1 1.8 TDDI 2004 - odpala po opuszczeniu szyby

krzys316 03 Wrz 2017 22:08 1269 6
REKLAMA
  • #1 16679716
    krzys316
    Poziom 11  
    Mój fokus ma problem z odpalaniem, dziś pod marketem nie odpalił, słychać tylko było cyknięcie przekaźnika. Po opuszczeniu szyby odpalił. Zgasiłem i to samo, nie odpala. Znowu opuszczenie szyby odpalił. Wróciłem do domu, zgasiłem i nie odpala. Szyba w dół i pali. W kwietniu regenerowany był rozrusznik i sprawdzany akumulator - ok. Jakieś pomysły co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 16679783
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    Podałeś nieprecyzyjną informację dot. uruchamiania silnika. Czy w Twoim aucie podczas próby odpalenie silnika palą się kontrolki i rozrusznik kręci, czy też występuje tylko całkowita cisza, z wyjątkiem cykania jakiegoś przekaźnika. Po dźwięku możesz odróżnić, czy działa przekaźnik, czy włącznik elektromagnetyczny rozrusznika.
    Pewnie usterka będzie dotyczyć kiepskiego już akumulatora (może rozładowanego), zabrudzonych styków klem, albo czas już na remont rozrusznika.
  • REKLAMA
  • #3 16679796
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 586
    Raczej sprawdziłbym wiązkę przewodów , która przechodzi w gumowej osłonie z drzwi do kabiny samochodu
  • #4 16679822
    krzys316
    Poziom 11  
    Staszek49 napisał:
    Podałeś nieprecyzyjną informację dot. uruchamiania silnika. Czy w Twoim aucie podczas próby odpalenie silnika palą się kontrolki i rozrusznik kręci, czy też występuje tylko całkowita cisza, z wyjątkiem cykania jakiegoś przekaźnika. Po dźwięku możesz odróżnić, czy działa przekaźnik, czy włącznik elektromagnetyczny rozrusznika.
    Pewnie usterka będzie dotyczyć kiepskiego już akumulatora (może rozładowanego), zabrudzonych styków klem, albo czas już na remont rozrusznika.

Palą się kontrolki, wszystko działa - światła, radio, wycieraczki, el. szyby, rozrusznik nie kręci. Słychać ciche pstryknięcie przekaźnika.
    Jak wcześniej wspomniałem, po opuszczeniu szyby, odpala.
  • REKLAMA
  • #5 16679852
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    Nie mam schematu elektryki Twojego auta. Jeśli na drodze do cewki elektromagnesu rozrusznika jest przekaźnik, to szukałbym dobrej "masy", bo układ ten okazyjnie korzysta z innego obwodu np. elektryki drzwi. Może ustal co obsługuje ten "cykający przekaźnik" i podmień go na podobny.
  • REKLAMA
  • #6 16679859
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1126
    krzys316 napisał:
    Jak wcześniej wspomniałem, po opuszczeniu szyby, odpala.

A jak opuścisz szybę, odpalisz, później już na odpalonym ją podniesiesz to gaśnie czy nie?
  • #7 16679892
    krzys316
    Poziom 11  
    wojtek1234321 napisał:

A jak opuścisz szybę, odpalisz, później już na odpalonym ją podniesiesz to gaśnie czy nie?

Na odpalonym podnoszę szybę to nie gaśnie

Staszek49 napisał:

Nie mam schematu elektryki Twojego auta. Jeśli na drodze do cewki elektromagnesu rozrusznika jest przekaźnik, to szukałbym dobrej "masy", bo układ ten okazyjnie korzysta z innego obwodu np. elektryki drzwi. Może ustal co obsługuje ten "cykający przekaźnik" i podmień go na podobny.

ok sprawdzę masę, a później przekaźnik,

Podsumowanie tematu

✨ Ford Focus mk1 1.8 TDDI z 2004 roku ma problem z uruchamianiem silnika, który odpala tylko po opuszczeniu szyby. Użytkownik zauważył, że przy próbie uruchomienia słychać tylko cyknięcie przekaźnika, a kontrolki się palą. Wcześniej rozrusznik był regenerowany, a akumulator sprawdzony. Użytkownicy sugerują sprawdzenie stanu akumulatora, styków klem, wiązki przewodów przechodzącej z drzwi do kabiny oraz masy elektrycznej. Istnieje również możliwość, że problem leży w przekaźniku, który obsługuje układ rozrusznika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA