logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

msi Z68A-GD80 (B3) - Awaria - Choć nie jestem pewien

kobza28 05 Wrz 2017 02:03 774 12
REKLAMA
  • #1 16681640
    kobza28
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Witam mam problem. Przenosiłem się do innego miejsca i komputer przewożony był samochodem. Następnie przez miesiąc nie był używany ani włączany. Obecnie mam problem z tym, że monitor wyświetla "brak sygnału" jeśli przelącze na grafikę zintegrowaną jest to samo. Buzzer nie piszczy, nawet jeśli wyciągnę ram. W ogóle nie wydaje żadnych dźwięków. Wcześniej występowały różne problemy np. często po uśpienia i wznowieniu były restart, pomagało wyjęcie jednej kości ram i zmiana banku drugiej, po czasie można było dołączyć druga gość. Ostatni tydzień użytkowania komputer działał na jednej kości po dołączenie drugiej powodowało resety. Płyta ta posiada wyprowadzenia do pomiarów różnych napięć, uzyskałem takie wyniki:
    Vccp - 0
    CPU vtt - 1.04v V
    CPU gfx - 0
    Vcc DDR -1.5 v V
    Pch 1pos - 0.5v V

Specyfikacja pc:
    Psu PSU - Enermax triathlor 550w W
    cpu CPU- i5 2500k
    ramy RAM- jakies carsairy Corsair 2x4gb GB
    gpu GPU -gtx 660
    dyski-wd blue, i jakas segatka Seagate
    płyta główna- MSI Z68A-GD80 (B3)
    Z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #3 16681698
    Killlu
    Poziom 24  
    Ocena: 66
    kobza28 napisał:
    Buzzer nie piszczy, nawet jeśli wyciągnę ram.

Na początek reset BIOS.
  • REKLAMA
  • #4 16681722
    kobza28
    Poziom 14  
    Wyciągnąłem baterię na dłuższy czas, nic to nie dało, zworek tu nie widzę, przełączników też. Właściwie to może to problem z samym buzzerem, jakie napięcie mu podać żeby go sprawdzić? Może źle go połączyłem?
  • #5 16681728
    Killlu
    Poziom 24  
    Ocena: 66
    Buzzer podłączasz pod płytę, jeśli nie wiesz pod jakie piny to spójrz w manual.
  • REKLAMA
  • #6 16681791
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2356
    Pomiędzy napięcia zasilacza oraz sygnał Power Good. Z podłączoną i włączoną płytą.
  • #7 16681834
    kobza28
    Poziom 14  
    Sprawdziłem miernikiem sygnał "PG" (Power Good) czy tam "PWR_OK" na wtyczce ATX i jest tam 5 V czyli wszystko ok. Nie jestem pewien gdzie wpiac buzzer bo w w manualu jest inny układ wtyczek. U mnie wygląda to tak:msi Z68A-GD80 (B3) - Awaria - Choć nie jestem pewien

Dodano po 8 [godziny] 3 [minuty]:

Dobra znalazłem. Spalona ścieżka po spodniej stronie płyty, koło banków ram. Da się odtworzyć Ścieżkę, to może pomóc?msi Z68A-GD80 (B3) - Awaria - Choć nie jestem pewien
  • #8 16682671
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2356
    To raczej nie problem odtworzyć, chyba że przelotka jest pośrodku. Tylko najpierw sprawdź czy nie ma zwarcia bo znowu ścieżka z dymem pójdzie. Wygląda na ścieżkę, od zasilania.
  • #9 16682729
    kobza28
    Poziom 14  
    Jak sprawdzić czy zwarcia nie ma? :)
    Wznąwiłem ciągłość ścieżki i teraz działa, ale dalej występuje problem, który występował przed awarią, a teraz mnie mocno martwi bo może to przez to ścieżka się uszkodziła. Otóż płyta nie lubi się z ramem. Są resety po wznowieniu działania po uśpieniu. Teraz przy testowaniu też był reset zmieniłem bank i dopiero zadziałało, mam 2 kości, czasem to spory problem sprawić by zadziałały obydwie
  • #10 16682930
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6891
    Skoro miałeś problem z pamięciami (przekładanie , praca na jednej,...) to masz problem
    -albo zasilanie slota RAM (powinny być 4-y sloty dla pamięci, kolor Nieb./Czarny)
    -w pracy dual Chanel obsadzone musza być sloty tego samego Koloru
    - uszkodzony cpu (w nim masz kontroler RAM)

To płyta na chipsecie Z68A (Intel BD82Z68 SLJ4F)
    - pod Intel Core i7 / i5 / i3 (Sandy Bridge) 2nd generation, LGA1155
    - optymalne warunki dla pamięci DDr3 to: 1333MHZ, (bez OC) PC3-12800, CL9-9-9-24-1T)
    * max.32GB (4x 8GB)
    Cytat:

Vccp - 0 :?: / typically 1.05 V VCCP _CORE(1.05V)
    CPU vtt - 1.04v V
    CPU gfx - 0 :?:
    Vcc DDR -1.5 v V
    Pch 1pos - 0.5v V :?:

* Te ze znakiem :?: , pomierz raz jeszcze (jak opisano w manualu)

Masz tam 3-y przyciski
    - Power i Reset, ... klawisz aktywacji trybu automatycznego doboru optymalnych parametrów OC (overclocking) Genie.

Resztę ustawiasz w Bios.(b.rozbudowany)

Nie "ustawiałeś " coś tam przypadkiem?

Manual uzytkownika masz na Link

• #11 16683020
    kobza28
    Poziom 14  
    To dokładnie moje ramy. Kiedyś podkręcałem manualnie ale, że obecnie nie gram to płyta leci na stocku albo właśnie na tym automatycznym OC. Z tego co pamiętam problem z ram był od samego początku jej użytkowania. Jeszcze pytanko, czy do zaizolowania ścieżki mogę użyć kleju na gorąco?msi Z68A-GD80 (B3) - Awaria - Choć nie jestem pewien
  • REKLAMA
  • #12 16683157
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 671
    Możesz ale to średni pomysł. Lepszy już lakier do paznokci albo kalafonią można (rozpuszczasz w IPA czy innym alko i malujesz). Nawet jakbyś to zakleił taśmą to będzie pewniejsze. Klej na gorąco się trzyma tak sobie a usuwa w razie potrzeby też tak sobie.
  • #13 16683206
    kobza28
    Poziom 14  
    Dałem go większą ilość, tak żeby płyta dokręcona do obudowy trzymała go w ryzach. Z ramem obecnie jest tak, że nie działa w bankach tego samego koloru, jedna kombinacja kości pozwala na oddalenie po i jak na razie wszystko śmiga
    Edit: obecnie musi być to jedna kość żeby działało

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z płytą główną MSI Z68A-GD80 (B3), która po przewiezieniu nie działa poprawnie. Monitor wyświetla "brak sygnału", a buzzer nie wydaje dźwięków, nawet po wyjęciu pamięci RAM. Wcześniej występowały problemy z resetami po wznowieniu z trybu uśpienia. Po sprawdzeniu napięć zasilania, użytkownik odkrył uszkodzoną ścieżkę na płycie, którą udało się odtworzyć, jednak problemy z pamięcią RAM nadal występują. Użytkownik podejrzewa, że może to być związane z zasilaniem slotów RAM lub uszkodzeniem CPU. Wskazówki dotyczące sprawdzenia połączeń, resetu BIOS oraz użycia odpowiednich materiałów do izolacji uszkodzonej ścieżki zostały podane przez innych uczestników dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA