logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia obrazu z dołożonej kamerki cofania podczas wyłączania

Yzrej77 08 Gru 2025 19:32 390 4
  • #1 21775154
    Yzrej77
    Poziom 8  
    Ocena: 48
    Podłączyłem kamerę cofania, wszystko działa, ale jest drobny szczegół, który mnie denerwuje - obraz podczas wyłączania kamery nie gaśnie ładnie, tylko na sekundę pojawiają się zakłócenia jak na załączonym filmie.
    Da się to jakoś wyeliminować?

Drugie pytanie: obraz wyświetlany przez kamerę jest jakby ziarnisty, widać delikatne zakłócenia, można coś z tym zrobić?

Auto to Peugeot 208, radio SMEG i dołożony do niego moduł AndroidAuto/CarPlay.
    Moduł AndroidAuto z kablami zasilania, CAN Gateway i anteną WiFi

Do tego modułu podłączona kamerka cofania przez filtr RCA jak na obrazku (bez filtra były poziome zakłócenia, filtr je wyeliminował).
    Filtr zakłóceń RCA model LSD-GB001V z dwoma złączami wideo

Kamera podłączona przez przekaźnik (zasilanie z bezpiecznika F16 zabezpieczającego wyłącznie gniazdo zapalniczki).
    Masa jest dobrze podłączona, wszystkie połączenia lutowane, założone konektorki, dobrze zaizolowanie - nie ma opcji, ze coś źle łączy itp.
    Kabel video (RCA) nie idzie razem z kablem zasilania (zasilanie po progu, video tunelem środkowym gdzie nie ma innych kabli).
  • #2 21777800
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 609
    Yzrej77 napisał:
    obraz podczas wyłączania kamery nie gaśnie ładnie, tylko na sekundę pojawiają się zakłócenia jak na załączonym filmie.
    Da się to jakoś wyeliminować?

Może być ciężko, bo moduł CarPlay reaguje z opóźnieniem na zanik obrazu. Zakłócenia wynikają z odcięcia zasilania kamery.

Yzrej77 napisał:
    Drugie pytanie: obraz wyświetlany przez kamerę jest jakby ziarnisty, widać delikatne zakłócenia, można coś z tym zrobić?

Spróbować z inną kamerą, ale na HD bym nie liczył. :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21777807
    Yzrej77
    Poziom 8  
    artur.heise napisał:
    Może być ciężko, bo moduł CarPlay reaguje z opóźnieniem na zanik obrazu. Zakłócenia wynikają z odcięcia zasilania kamery.

Czyli trzeba by zrobić tak, żeby prąd na kabelku "rewerse" odpowiedzialnym za przełączenie na wyświetlanie obrazu z kamery zanikał wcześniej a zasilanie kamery chwilę później... tylko jak to rozwiązać? Jakiś układ podtrzymujący napięcie przez 2-3 sekundy?
  • #4 21777831
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 609
    Yzrej77 napisał:

Czyli trzeba by zrobić tak, żeby prąd na kabelku "rewerse" odpowiedzialnym za przełączenie na wyświetlanie obrazu z kamery zanikał wcześniej a zasilanie kamery chwilę później... tylko jak to rozwiązać? Jakiś układ podtrzymujący napięcie przez 2-3 sekundy?

Tak. Duży kondensator z diodą, żeby napięcie szło tylko do kamery, a nie zasilało reszty obwodu. Wtedy sygnał "reverse" znika razem z wyłączeniem światła wstecznego, a kamera jeszcze chwilę ciągnie na kondensatorze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21777852
    Yzrej77
    Poziom 8  
    OK, dzięki za podpowiedź :)
REKLAMA