logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KAMERA COFANIA nie działa po uruchomieniu silnika

Stifler07 18 Mar 2017 18:08 89523 28
REKLAMA
  • #1 16354553
    Stifler07
    Poziom 10  
    Ocena: 28
    Witam

Taki temat już był ale został zamknięty. Podłączyłem kamerę cofania pod stację multimedialną. Przy włączonym zapłonie i przełożeniu lewarka w pozycję R kamera się włącza i pięknie działa. Problem zaczyna sie po uruchomieniu silnika. Wtedy kamera nie działa a na monitorze pojawia się komunikat "NO video signal" Podłączyłem poprzez przekaźnik - jak sugerowano, no i nadal to samo. Czy ktoś się spotkał z takim problemem i wie jak go rozwiązać? Domyślam się że chodzi tutaj o wzrost napięcia po uruchomieniu silnika i pracą alternatora. Jak wyeliminować ten problem? Stabilizator napięcia jakiś czy co??? Dziwne że po podłączeniu przez przekaźnik jest to samo...

Proszę też o sprawdzenie czy przekaźnik został prawidłowo podłączony: Dodam jeszcze że z aku nie ciągnąłem osobnej masy tylko masę pożyczyłem z lampy. + dałem bezpośrednio z aku.

Z góry bardzo dziękuję.
  • REKLAMA
  • #3 16354630
    Stifler07
    Poziom 10  
    Czy to ma jakieś znaczenie? Jeżeli tak to "ryżowa" stacja multimedialna DVD/GPS
    Taka jak tu:

Skoro po włączeniu zapłonu działa dobrze to raczej nie jest to sprawa wyświetlacza a mógłby tu być i nawet zwykły ekran LCD? Zgadza się czy się mylę?
  • #4 16354670
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5161
    Mylisz się. Bo do uruchomienia kamery wiele stacji multimedialnych posiada specjalne wejście aktywowane włączeniem świateł ( ,,rear" ) cofania, a kamera zasilana jest zawsze - (po ACC).
  • #5 16354682
    Stifler07
    Poziom 10  
    Zgadza się. Pod przewód sterujący "rear" (w moim przypadku "back") jest podłączone zasilanie sterujące z tylnego światła. Inaczej nie działałoby po przełączeniu na wsteczny kiedy zapłon jest włączony. Problem zaczyna się kiedy uruchomiony jest silnik. Sterowanie jest OK.
  • #6 16354732
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5161
    Zasilanie kamery cofania nie ma być podłączona do tylnego światła tylko do linii ACC + On, bez żadnych przekaźników. Jest to tak zrobione po to, by wydzielonym przez siebie ciepłem, a i czasem dodatkowym rezystorem -grzałką, odladzała się zimą.
  • #7 16522216
    Stifler07
    Poziom 10  
    Witam ponownie.

Udało mi się rozwiązać problem. Sprawa jest bardzo prosta. Nie można zasilania podłączać z lampy. Zasilanie musi być poprowadzone oddzielnie najlepiej ze skrzynki bezpieczników wykorzystując wolne miejsce i podłączyć wkładając bezpiecznik. (Można też np. z gniazda zapalniczki jeżeli ktoś ma w bagażniku). Z lampy cofania należy wziąć jednie sterowanie kamery cofania. Może komuś się przyda. Widziałem gdzieś na filmie jak ktoś podłączył zasilanie i sterowanie tym samym przewodem i działało. Jednak to jest BŁĄD!! Należy podłączyć tak jak napisałem powyżej.

Pozdrawiam
  • #8 16522227
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Przecież kolega Krzysztof Kamienski pisał o tym wyraźnie i to dwa razy ...
  • REKLAMA
  • #9 16858600
    Kuzik84
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Witam ,

Odgrzeje kotleta a mianowicie przewod sterujacy to ten ktory jest na przewodzie video taki krotki czerwony?????( wychodzacy z czincza)

Pozdrawiam
  • #10 16859873
    Stifler07
    Poziom 10  
    Tak. Zgadza się.
  • #11 16988808
    michul3k
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witajcie,

Opowiem moją historię , liczę na Waszą pomoc - bo już nie mam sił.
    A więc tak kupiłem stacje na androidzie z kamerką cofania. Poprzednio kamerka była podłączona do stacji bezpośrednio bez przekaźnika i działała. Zmieniłem stację na nowszą. szybszą - jednak jak się okazało jest chyba bardziej czuła, kilku znajomych oraz opinie w internecie pomogły mi podjąć decyzję o podłączeniu kamerki poprzez przekaźnik.

A więc znalazłem taki schemat:

Kupiłem taki przekaźnik i podstawkę:

Wszystko podłączyłem wg schematu:
    87 - zasilanie podłączyłem z zapalniczki. które pojawia się po zapłonie
    85 - masa z karoserii
    30 - sygnał do kamerki
    86 - sygnał ze wstecznego

Niby kamerka działa - ale przekaźnik wydaje dziwny głos, który.
    1. Cyka i bzyczy cicho gdy światła mijania są włączone
    2. Cyka i bzyczy głośno gdy światła mijania są wyłączone

Filmik:
    Do 18 sec włączone światła mijania , silnik na chodzie
    Od 19 sec wyłączone światła mijania, silnik na chodzie

• #12 16989295
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3415
    Podaj typ kamery lub opis przewodów od kamery.
  • REKLAMA
  • #13 16989300
    michul3k
    Poziom 10  
    Tak to wyglada :

• #14 16989338
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    michul3k napisał:
    85 - masa z karoserii

Na miejscu kolegi wybrałbym bardziej wiarygodny punkt masy.
    Czy dla celów testowych mógłby kolega podłączyć masę (85) bezpośrednio do (-) akumulatora?
  • #15 16989801
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3585
    W jakim samochodzie to montujesz ?, jak światła są sterowane pwm, to będą cyrki, podłącz się bezpośrednio do wyłącznika światła cofania na skrzyni biegów, przekaźnik możesz pominąć
  • #16 16989919
    michul3k
    Poziom 10  
    PWM? Auto to Seat Leon - 2008 r.
  • REKLAMA
  • #18 16990237
    michul3k
    Poziom 10  
    Ale u mnie światło wsteczne działa i kamera działa - tylko ten dźwięk jest niewłaściwy..
  • #19 16990659
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    michul3k napisał:
    Ale u mnie światło wsteczne działa i kamera działa - tylko ten dźwięk jest niewłaściwy..

Właśnie dlatego że to jest sterowanie PWM.
  • #20 16991586
    mateklos
    Poziom 23  
    Ocena: 187
    witam mam podobny zestaw podlaczony do xmomax rsu412 bt
    kamera podłączona do wejścia rear camera jeden przewód tylko plus podłączony do światła cofania . Masa ma obieg z radia po przewodzi kamery . Wszystko działa bez zarzutu . Może masz podłączone radio po zasilnia a nie po kluczyku z stacyjki u mnie byl taki problem . musiałem zamienić zasilanie w kostce radia a by włączyło sie radio dopiero po przekręceniu kluczyka ,zasilanie po kluczu ze stacyjki miałem a taki sam problem w radiach . z innego rynku niż europejski plus stacyjce jest w miejscu stałego plusa zasilani to tyle i tylko tyle . Zamień te przewody ERM Z stałym plusem i powinno działać poprawnie
  • #21 16992917
    michul3k
    Poziom 10  
    Pomimo tego, że pierwszy przekaźnik został sprawdzony na krótko i było wszystko ok to kupiłem drugi przekaźnik zamontowałem i jest ok!!
    Jakieś cud, nie ma takiego hałasu jak z pierwszym przekaźnikiem - kamerka działa i jest Ok. Jest lekki bzyk - jakby przepływ pradu ale żeby to usłyszeć to trzeba mieć przekaźnik przy samym uchu .
  • #22 18462223
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    michul3k napisał:
    Niby kamerka działa - ale przekaźnik wydaje dziwny głos, który.
    1. Cyka i bzyczy cicho gdy światła mijania są włączone
    2. Cyka i bzyczy głośno gdy światła mijania są wyłączone

A to nie czasem problem tego że nie ma tam w jego przekaźniku diody prostowniczej wpiętej równolegle z cewką ? Skoro zasilanie jest po PWM ?
  • #23 20364890
    szpuleckijarek
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    witam serdecznie miałem taki przypadek że po włączeniu silnika kamerka nie działała no signal ale przy wyłączonym silniku i włączeniu wstecznego kamerka działała a rozwiązanie jest bardzo proste kupiłem na allegro przekaznik samochodowy BLOW (4120)12V/40A za 9 zł
    opis jak podłaczyc
    87 plus po zapłonie[stały plus]
    85 minus
    86 plus od wstecznego
    30 plus do kamery
    WSZYSTKO DZIAŁA Pozdrawiam [url=https://obrazki.elektroda.pl/9487010600_1672729305.jpg]
  • #24 20689205
    wloczykij78
    Poziom 15  
    Ocena: 104
    No, tego szukałem :-) Pół dnia wczoraj walczyłem czemu to ustrojstwo mi się nie załącza, a tu po prostu (czy może aż) jest potrzebny najprostszy przekaźnik (IMO, wystarczy słabszy, 40A to sporo jak na kamerkę). Oni do tych rejestratorów to powinni w instrukcji pisać że bez przekaźnika to raczej nie zadziała tak jak powinno. Jutro poprawiam instalację, akurat w bagażniku mam gniazdo zapalniczki, obejdzie się bez kombinowania :-). Oczywiście, obudowa kamerki powinna być uziemiona żeby zatrybiło.
  • #25 20700610
    mateklos
    Poziom 23  
    Ocena: 187
    Łączyłem ostatnio kamerę w Cruze od zapalniczki od światła cofania. Wszystko gra. Plus to plus, więc potrzebne jest zasilanie. Kwestia podłączania.
    Odbiornik cinch - kamera cinch plus kamery i plus na cinch mogą być połączone razem, wtedy działa.
  • #26 20700615
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    mateklos napisał:
    Łączyłem ostatnio kamerę w Cruze od zapalniczki od światła cofania. Wszystko gra. Plus to plus, więc potrzebne jest zasilanie. Kwestia podłączania.
    Odbiornik cinch - kamera cinch plus kamery i plus na cinch mogą być połączone razem, wtedy działa.

No ale żeby kamera działała tyko podczas cofania to chyba nie podłączasz ją pod zapalniczkę. Więc nie tak plus to plus. Dodatkowo chodzi o to że jak masz kontrolę spalonych żarówek to podłączenie bezpośrednio do lampy wstecznego nie zawsze działa.
  • #27 21013167
    skopek
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Wystarczy zrobić filtr na zasilaniu kamery z:
    - kondensator 2200uF 25V
    - kondensator 104pF
    - rezystor 2.2k
    - dioda 2A

Testowane na Peugeot 208 z 2013 roku z podobnym przypadkiem. W załączniku zdjęcie i schemat.
    Załączniki:
    • KAMERA COFANIA nie działa po uruchomieniu silnika B9CFA0F2-5558-42EA-8C95-6BF0BFFDAC42.jpeg (1.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • KAMERA COFANIA nie działa po uruchomieniu silnika IMG_2768.jpeg (54.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 21015591
    analog_6
    Poziom 16  
    Ocena: 144
    skopek napisał:
    Wystarczy zrobić filtr na zasilaniu kamery z:
    - kondensator 2200uF 25V
    - kondensator 104pF
    - rezystor 2.2k
    - dioda 2A
    Testowane na Peugeot 208 z 2013 roku z podobnym przypadkiem. W załączniku zdjęcie i schemat.

Ja bym dał 105pF ;)
    Instalacja elektryczna w samochodach jest robiona pod projektowane odbiorniki, czyli lampy, silniki, siłowniki. A nie pod czułe sygnały audio i video. Tak więc zawsze masa kamery powinna iść BEZPOŚREDNIO z radia (nie z żarówek lub karoserii) a zasilanie może być bezpośrednio z żarówki (ale nie LED PWM), ale powinno być przefiltrowane właśnie z użyciem masy sygnałowej z radia. Jeśli ktoś nie za bardzo rozumie o co biega, niech także +12V weźmie ze złącza radia. Kamera może działać cały czas na włączonym zapłonie, nic jej nie będzie, jeszcze lepiej bo nie będzie zaparowana. Natomiast ze świateł cofania trzeba wziąć sygnał sterujący informujący radio o włączonym wstecznym. I nie ma co kombinować inaczej, chyba że na zasilaniu lampy wstecznej też jest PWM, nie wiadomo po co. Ale w nowych autach to możliwe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kamerą cofania, która działa poprawnie przy włączonym zapłonie, ale przestaje działać po uruchomieniu silnika, wyświetlając komunikat "NO video signal". W dyskusji poruszono kwestie związane z podłączeniem zasilania kamery, które powinno być prowadzone oddzielnie z bezpieczników, a nie z lampy cofania. Użytkownicy sugerowali użycie przekaźnika oraz podłączenie masy bezpośrednio do akumulatora. Wskazano również na możliwość występowania problemów z PWM w niektórych modelach samochodów, co może wpływać na działanie kamery. Ostatecznie, rozwiązaniem okazało się poprawne podłączenie zasilania i sygnału sterującego, co pozwoliło na prawidłowe działanie kamery.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA