logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyrzynarka włosowa (stołowa) - przegrzewanie silnika

hrabia64 08 Wrz 2017 13:08 3156 14
REKLAMA
  • #1 16688162
    hrabia64
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam,

Z racji tego, że jestem laikiem w tej materii chciałbym zadać parę pytań dot. wyrzynarki włosowej stołowej (cena ok 500 PLN).

W instrukcji wyrzynarki napotkałem następujący opis:

UWAGA! Tryb pracy "S6" 30% oznacza: praca przerywana z przerwami jałowymi (czas cyklu 10 minut). Aby uniknąć niedopuszczalnego przegrzania silnika, silnik może pracować 30% cyklu z podana mocą nominalną, a następnie pracować bez obciążenia przez dalsze 70% czasu cyklu w celu schłodzenia (np. po 3 minutach pracy z obciążeniem musi być 7 minut pracy na biegu jałowym).

Moje pytania:

1) Czy każda tego typu wyrzynarka ma takie ograniczenie?
    2) Jakie modele wyrzynarek włosowych (stołowych) nie mają takich ograniczeń?

Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 16688212
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2476
    W tym budzecie tylko takie możliwości.
    Co będzie cięte jaki materiał i grubość?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16688239
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    Większość współczesnych urządzeń elektromechanicznych wyposażonych jest w silniki tzw. "przewatowane". Oznacza to w praktyce, ze mają one większą moc niż by to wynikało z ich fizycznych rozmiarów co w praktyce oznacza niemożność odprowadzenia ciepła do otoczenia w sposób ciągły. Dlatego mają one oznaczenia S2 (np.) 15 min. Są to urządzenia przeważnie przeznaczone dla amatorów. Dla profesjonalistów zwykle są dostosowane do pracy ciągłej. Jedynym rozsądnym wyjściem w Twojej sytuacji wydaje się zastosowanie innego silnika o zbliżonych obrotach i mocy a przeznaczonego do pracy ciągłej.
  • REKLAMA
  • #5 16689535
    hrabia64
    Poziom 12  
    Dziękuję za rzeczową informację.

Natrafiłem w Internecie na info dot. rodzaju pracy do jakiej przystosowany jest silnik:

S1 – Praca ciągła, to moc silnika przy pracy ciągłej pod pełnym obciążeniem
    S2 – Praca dorywcza.
    S3 – Praca okresowa przerywana.
    S4 – Praca okresowa przerywana z rozruchem.
    S5 – Praca okresowa przerywana z hamowaniem elektrycznym.
    S6 – Praca okresowa długotrwała z przerwami jałowymi. Innymi słowy to moc silnika przy pracy przerywanej z przerwami jałowymi sięgającymi 40%
    S7 – Praca okresowa długotrwała z hamowaniem elektrycznym.
    S8 – Praca okresowa długotrwała ze zmianami prędkości obrotowej.

Rozumiem, że parametr S1 jest najlepszym wyborem i ten parametr powinienem sprawdzić wybierając wyrzynarkę?
  • #6 16689559
    karolark
    Poziom 42  
    Oczywiście tylko też weź po uwagę że twoje matariały nie są bardzo twarde, a co za tm idzie może wystarczy tobie S2
  • #7 16689575
    hrabia64
    Poziom 12  
    Dobra wiadomość jest taka, że znalazłem model wyrzynarki, której moc silnika oznaczono S1:

Wyrzynarka Holzmann DKS21 PRO - cena 449 PLN
    http://allegro.pl/precyzyjna-wyrzynarka-stolowa-wlosowa-modelarska-i6682724923.html

Jest to jedyny model, w którym znalazłem oznaczenie S1 - czy to dobry wybór?
  • REKLAMA
  • #8 16689619
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1363
    Nie podali grubości cięcia dla twardszych materiałów.
    Droższa silnik bezszczotkowy 200W drewno do 50mm, tworzywa sztuczne do 30mm, metale nieżelazna do 10mm.
  • #9 16689631
    karolark
    Poziom 42  
    Ciśnienie 230V 50Hz

Moje ulubione wpisy sprzedawców
    Albo nie czytają opisu aukcji albo nie mają pojęcia co czynią - jedno i drugie mnie odrzuca :cry:
  • #11 16689728
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    hrabia64 napisał:
    masz na myśli inny konkretny model?

Tak ale to przykład jakie może mieć ograniczenia w cieciu twardszych materiałów wyrzynarka 120W a 200W.
    Spytaj sprzedawcę o zakres grubości ciętego twardego materiału wyrzynarki 120W.
    Na stronie o parametrach nie podał zakresu.
  • #12 16689736
    hrabia64
    Poziom 12  
    Najpierw poproszę sprzedawcę o instrukcję do wglądu (można doczytać się tam wielu ciekawych informacji), zapytam o zakresy cięcia różnych materiałów oraz o brzeszczoty - dopiero wtedy podejmę decyzję o zakupie.
  • #13 16689748
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    O to chodziło, aby nie kupować w ciemno, sprzedający nie podał wszystkich bardzo istotnych informacji.
  • #15 16694068
    hrabia64
    Poziom 12  
    Skontaktowałem się ze sprzedawcami z dwóch różnych firm sprzedających ten model - oto efekty:

1) Otrzymałem instrukcję, w której nie ma ani słowa na temat tego, jakie grubości można przecinać w zależności od obrabianego materiału;

2) Jeden ze sprzedawców stwierdził, że można przecinać różne materiały (o metalu nie rozmawialiśmy) do grubości 57 mm - polecał brzeszczoty firmy PROXXON - twierdził, że należy używać 'właściwych brzeszczotów' do danego materiału i ciąć na wolniejszych obrotach;

3) w wyrzynarce można zamontować brzeszczot z trzpieniem a także bez trzpienia (rysunki poglądowe w instrukcji);

I to wszystko - jak widać połowa sukcesu.

Dodano po 18 [godziny] 1 [minuty]:

Czy ktoś z forumowiczów chce podsumować temat - jeśli nie, to jutro (środa) planuję zamknięcie tematu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem przegrzewania silnika w wyrzynarkach włosowych stołowych, szczególnie w kontekście trybu pracy S6, który ogranicza czas pracy do 30% cyklu. Użytkownik poszukiwał modeli, które nie mają takich ograniczeń. W odpowiedziach wskazano, że większość nowoczesnych urządzeń ma silniki "przewatowane", co ogranicza ich zdolność do ciągłej pracy. Zasugerowano, że najlepszym wyborem są modele z oznaczeniem S1, które są przystosowane do pracy ciągłej. Użytkownik znalazł model Holzmann DKS21 PRO, który spełnia te wymagania, ale nie uzyskał pełnych informacji o grubości cięcia dla różnych materiałów. Wskazano na konieczność kontaktu ze sprzedawcą w celu uzyskania szczegółowych danych dotyczących cięcia i używanych brzeszczotów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA