logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Szlifierka Bosch GWS 9-125C - zmniejszone obroty po wymianie wirnika na zamiennik

megatix 14 Lut 2025 07:27 390 8
REKLAMA
  • #1 21438742
    megatix
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Panowie, mam pewien problem z szlifierką kątową. Mianowicie mam taki model jak GWS 9-125 C i komutator uległ uszkodzeniu. Więc postanowiłem kupić wirnik nowy, mianowicie skusiłem się na zamiennik. I okazało się, że jest z nim problem. Mianowicie szlifierka działa poprawnie, ale zmniejszyły się obroty. Co może być tego przyczyną? Dodam, że łożyska są nowe i szczotki również, i wszystko ładnie się kręci, nie ma iskrzenia na komutatorze.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21455549
    tomciog1
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Trzeba ciut uważać z nowymi wirnikami, bo w większości na portalach kupujesz podróbki. I te działają jak chcą.
    Druga sprawa, co zauważyłem w Boschach - często padają komutatory. Blaszki delikatnie się wysuwają i dosłownie mielą szczotki. Zarówno w małych szlifierkach, jak i (dziś) wiertarkach. Piszę tu o linii niebieskiej, a nie zielonej. Mieliście tak też?
    Co ważne zarówno De Walt, jak i Makita nie mają z tym problemu.
  • REKLAMA
  • #5 21455849
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    tomciog1 napisał:
    Druga sprawa, co zauważyłem w Boschach - często padają komutatory. Blaszki delikatnie się wysuwają i dosłownie mielą szczotki. Zarówno w małych szlifierkach jak i ( dziś) wiertarkach. Piszę tu o lini niebieskiej, a nie zielonej. Mieliście tak też?

Nigdy nie miałem w/w problemów w narzędziach Boscha. Może kol. podać konkretne modele i ich nr. katalogowy?
    Zamienniki przeważnie są chińskiej produkcji i tu nie spodziewałbym się dobrej jakości.
    Przy zakupie wirnika warto sprawdzić czy jest on do tego konkretnego modelu a najlepszym wyjściem jest zakup oryginalnego.
    Były różne modele tej szlifierki : z regulacją obrotów i bez - ważny jest nr. katalogowy wirnika do tej szlifierki.
    Proszę podać dokładne dane szlifierki wraz z nr. katalogowym oraz nr katalogowy wirnika który kol. zakupił.
  • REKLAMA
  • #7 21456564
    tomciog1
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    U mnie to było w prostych GWS-ach. Trzy przypadki w ciągu ostatniego roku, plus zupełnie nowa. A wczoraj wiertarka udarowa. Dokładnie to samo. I żadna z nich nie była wcześniej robiona.
  • #8 21456594
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    O to prosiłem
    Topolski Mirosław napisał:
    Może kol. podać konkretne modele i ich nr. katalogowy?

bo
    tomciog1 napisał:
    U mnie to było w prostych gws-ach. Trzy przypadki w ciągu ostatniego roku, plus zupełnie nowa. A wczoraj wiertarka udarowa

ta informacja nic nie mówi i daje podstawy aby sądzić że miałeś do czynienia z podróbkami.
  • #9 21456618
    megatix
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    A więc odpowiedź co do tematu mniejszych obrotów. Mianowicie, po głębszej analizie i sprawdzeniu wagi obu wirników, okazało się, iż zamiennik jest lżejszy o 20 g i widać wizualnie, iż jest cieńszy drut. Nie wiem, czy to jest miedź, czy też aluminium, ale wagowo się nie zgadzało. A więc odesłałem wirnik do sprzedającego, zwrócił pieniążki. Kupiłem kolejny wirnik, na zdjęciu był identyczny jak oryginał. Przyszedł do mnie, po otwarciu pudełka osłupiałem, ponieważ dostałem taki sam jak wcześniej. Nawet nie sprawdzałem, tylko zwróciłem i skończyłem temat z zamiennikami. Kupiłem oryginał, różnica cenowa była znaczna, bo zamiennik 76 zł, a oryginalny 145 zł, ale teraz wszystko śmiga jak powinno i obroty są jakie powinny być. Na zamienniku było od razu słychać, że obroty są nie takie jak powinny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z szlifierką kątową Bosch GWS 9-125 C, która po wymianie wirnika na zamiennik zaczęła działać z mniejszymi obrotami. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną mogą być różnice w konstrukcji wirnika, takie jak cieńszy drut lub inna ilość pól w komutatorze. Wskazano również na ryzyko zakupu podróbek, które mogą nie spełniać standardów jakości. Po analizie, użytkownik stwierdził, że zamiennik był lżejszy i prawdopodobnie wykonany z aluminium zamiast miedzi. Ostatecznie zdecydował się na zakup oryginalnego wirnika, co przywróciło prawidłowe obroty szlifierki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA