logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes 300 SE Coupe '90 - Dziwna praca wtrysku KE-Jetronic przy 2000 RPM

manta 04 Sie 2005 18:38 2428 6
REKLAMA
  • #1 1706562
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1534
    Silnik 3.0 24 V na wtrysku KE-Jetronic ,problem polega na dziwnej pracy ukłdu wtryskowego ,na wolnych jest ok uruchamianie też bez względu na temp. sil. Po nagrzaniu i obrotach ok 2000 następuje prawie zalanie silnika paliwem przy 3000 ok . Sprawdziłem klapa nie zacina się położenie prawidłowe, ciśnienie paliwa 5,4 bara niezmienia się bez względu na obroty ,wn ok ,czujnik temp. przy 90° 180Ω, tps ok, potencjometr przepustnicy ok, no i powietrze też ok brak nieszczelności,nie jestem pewny nap. sterowania regulatora ciśnienia na wolnych po zejściu z obrotów jest 0,25 V po minimalnym uchyleniu przepustnicy 0,0 V przy 2000 rpm 0,16-0,17 V powyżej 0,0 V.Moje pytanie dotyczy przebiegu napięć w funkcji obroty obciążenie ?Dodam że właściciel twierdzi że wszystko było ok,katalizatory usunięte .
  • REKLAMA
  • #2 1706779
    ksiu600
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    objawy wskazują na uszkodzenie rozdzielacza paliwa, sprawdz moze jeszcze czy nikt nie kombinował przy samym przepływomierzu powietrza, od spodu jest taka sprezynka która jest odpowiedzialna za ruch zwrotny tarczy przepływomierza i czy nie jest zatarte na tulejkach ramie przepływomierza
  • REKLAMA
  • #3 1707129
    manta
    Niestety sprawdzone na miejscu i chodzi a jak z parametrami
  • REKLAMA
  • #4 1707486
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 803
    W rozdzielaczu sprawdż czy trzpień otwierający paliwo się nie zacina,jedyna możliwa usterka,na regulatorze ciś. sprawdzamy prąd nie nap.regulator sterowany jest prądowo.Ten system ma dostępny też integrator sondy lambda w gniazdku diagnostycznym.24V miały wałek ssący przestawiany,może coś się zacina,blokuje.
  • REKLAMA
  • #5 1707838
    manta
    Sprawdze i napisze .
  • #6 1720383
    manta
    No i znalazłem z tłoka rozdzielacza wydostaje się paliwo prosto do kolektora dolotowego ,wyciek rośnie w miare nagrzewania się korpusu i stąd załócenia w pracy silnika.
  • Pomocny post
    #7 1721363
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 803
    No właśnie nikt mnie nie podziękował.Takie samochody naprawiać na odległość nie masz nawet za dziękuję.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy silnika 3.0 24V z układem wtryskowym KE-Jetronic w Mercedesie 300 SE Coupe z 1990 roku, gdzie przy około 2000 obr./min występuje niemal zalanie silnika paliwem. Na wolnych obrotach i przy uruchamianiu silnik pracuje prawidłowo, ciśnienie paliwa utrzymuje się na poziomie 5,4 bara, a czujniki temperatury, przepustnicy i szczelność układu powietrza są w normie. Podejrzenia padły na rozdzielacz paliwa – wskazano możliwość zacinania się trzpienia otwierającego paliwo lub uszkodzenia sprężynki zwrotnej w przepływomierzu powietrza. Po dalszej diagnostyce stwierdzono wyciek paliwa z tłoka rozdzielacza do kolektora dolotowego, który nasila się wraz z nagrzewaniem korpusu, co powoduje zakłócenia w pracy silnika. Regulator ciśnienia paliwa jest sterowany prądowo, a system posiada integrator sondy lambda w gnieździe diagnostycznym. Wskazano również możliwość zacinania się wałka ssącego w wersji 24V.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA