logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie roletą basenową z licznikiem obrotów - szukam gotowych rozwiązań

technikabasenowa 09 Wrz 2017 20:14 2865 9
REKLAMA
  • #1 16690393
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Ocena: 445
    Jak w temacie
    W większości tych urządzeń są krańcówki mechaniczne - ja szukam czegoś z licznikiem obrotów - enkoderem - są jakieś gotowce?
    Ja tego potrzebuje do rolet basenowych - zasada działania rozwiń zwin jak w roletach okiennych tylko inna długoścć
  • REKLAMA
  • #2 16690569
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 793
    A moźe tak krańcówki na kontaktronach ?
  • #3 16690691
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Nie ma możliwości montażu - musi być enkoder - może jakieś sterowniki bram rolet?
  • REKLAMA
  • #4 16690749
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    To zastosuj tarczę z otworami i transoptor szczelinowy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16690796
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 949
    Jeżeli chodzi o pozycje krańcowe to są dwa rodzaje silników (a w zasadzie napędów) do rolet.
    W jednych są krańcówki mechaniczne (przeważnie ich skok mieści się w zakresie 20-40 obrotów), a w drugich są elektroniczne (na enkoderze) przeważnie powiązane z czujnikiem wykrywania przeszkód. Myślę, że te drugi mają dużo większy zakres regulacji (Elero/Nice, Somfy, Mobilus, Yooda itd). Jednak musisz pamiętać, że napędy te mają możliwość pracy ciągłej max 3-5 minut. Po osiągnięciu temperatury 140-160 stopni wyłączą się i załączą dopiero po ostygnięciu do temperatury 70-80 stopni, a ich prędkość obrotowa to 14-17 obrotów na minutę.
  • REKLAMA
  • #6 16690809
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    To coś już powoli wiem
    Mam rolety silnik wbudowany w rurę tam juz jest wbudowany enkoder, chodzi mi o sam sterownik-licznik układ wykonawczy sobie przerobie w roletach basenowych są silniki 24VDC.
    Szukam czegos w rozsądnych cenach, oryginalny sam serownik bez silnika i enkodera to kilka setek euro - uroki rzeczy do basenu :cry:
  • Pomocny post
    #7 16690831
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 949
    technikabasenowa napisał:
    uroki rzeczy do basenu

Po prostu nisza, którą producenci i dystrybutorzy wykorzystują...
    Napędy do rolet dachowych też są w wersjach na 24V. Podobnie jest w roletach w ciężarówkach.
    Na pewno Somfy ma je w swojej ofercie. Czy inni również - nie jestem pewny, ale jest to prawdopodobne. Musisz podzwonić, powysyłać zapytania mailem - coś zapewne znajdziesz.
  • Pomocny post
    #8 16690934
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Co to za wbudowamy enkoder ?
    Jeźeli to zwykły impulsator to wystarczy ustawiany licznik impulsów /ok. 100zł/ i trochę logiki do tego.
    Wprowadziłbym reset, tzw zero maszyny w celu lukwidacji
    sumowania błędów.
  • #9 16691888
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Możesz coś więcej napisać - bo ja z cyfrówki cieniutki jestem
    Tam jest chyba zwykły impulsator.
  • #10 16692815
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Programujesz ilość impulsów i następuje wyłączenie napędu.
    Jeźeli licznik rewersyjny to czas pracy napędu od 0 do wartości ustawionej. I tak będzie najlepiej bo prostsza logika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje gotowych rozwiązań do sterowania roletą basenową z licznikiem obrotów, preferując systemy z enkoderem zamiast tradycyjnych krańcówek mechanicznych. W odpowiedziach zasugerowano zastosowanie silników z elektronicznymi krańcówkami, które oferują większy zakres regulacji, oraz możliwość użycia tarczy z otworami i transoptora szczelinowego. Wskazano na dostępność napędów 24VDC, w tym oferty marki Somfy. Użytkownik zwrócił uwagę na wysokie ceny oryginalnych sterowników i poszukuje tańszych alternatyw. Dodatkowo, omówiono możliwość programowania liczników impulsów do wyłączania napędu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA